četvrtak, 23. travnja 2015.

FBI rukavice- Kuhinja zaposlene žene

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za ožujak i travanj, a pod istragom je blog Kuhinja zaposlene žene. 

Ovo su već druge Fbi rukavice u kojima istražujemo blog koji nisam ranije pratila i baš mi je drago da sam otkrila Tanjin blog.
Evo i mog odabira;

EMPANADE


Ove empanade su genijalne za grickanje uz utakmicu i čašu dobre pive. Radila sam ih dva puta u ovom ciklusu FBI rukavica. Jedanput po originalnom receptu a drugi puta sam potrošila kobasice za pečenje koje sam imala u frižideru i mogu vam reći da stvarno dobro funkcioniraju u toj kombinaciji. Samo malo pripazite na začine ukoliko ćete koristiti kobasice jer su one već začinjene.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

450 g brašna
1 žličica soli
150 g hladnog margarina
180 ml hladne vode

Za nadjev:

300 g mljevenog junećeg mesa
1 žlica maslinovog ulja
1 mladi luk
40 g grožđica
1 manja paprika
60 g crnih maslina
pola sviježe chilli papričice
sol i papar po ukusu

Za premaz:

1 jaje

Grožđice preliti mlakom vodom pa ih ostaviti da nabubre.
U veću zdjelu prosijati brašno. Narezati margarin na manje komadiće i dodati ga brašnu. Dodati sol i vodu. Umijesiti tijesto. Gotovo tijesto omotati rastezljivom folijom pa ga staviti u hladnjak na 30 minuta.
U tavici zagrijati ulje. Sitno nasjeckati mladi luk pa ga popržiti na zagrijanom ulju. Dodati i meso pa kratko popržiti. Dodati i sitno nasjeckanu papriku i chilli. Posoliti i popapriti po ukusu pa pržiti na umjerenoj vatri dok ne ispare svi sokovi koje je meso pustilo. Maknuti sa vatre. Sitno nasjeckati masline pa ih zajedno sa ocijeđenim grožđicama umiješati u smjesu mesa.
Zagrijati pećnicu na 200 C. Dva veća lima obložiti papirom za pečenje.
Lagano pobrašniti radnu površinu pa na njoj tanko razvaljati ohlađeno tijesto. Od tijesta izrezivati krugove veličine 10 cm. Na svaki staviti žličicu nadjeva, prekopiti krug na pola i pritisnuti prstima da se krajevi spoje. Krajeve možete još i dodatno pritisnuti vilicom čisto radi dekorativnog efekta. Slagati gotove empanade na pripremljeni lim za pečenje. Premazati lagano umučenim jajetom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.

BRZI KROASANI



Svaka preporuka za ove kroasane, divne su, mekane i rahle, savršene za doručak.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

180 ml mlijeka
1/2 kockice svježeg kvasca (20 g)
2 žlice šećera
1 žličica soli
100 ml ulja
2 jaja
500 g brašna
125 g smrznutog margarina

Za nadjev:

po želji nutella ili pekmez

Za premaz:

1 žumanjak
malo mlijeka 
listići badema i smeđi šećer  za posip

Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 190 C.
Zagrijte mlijeko tako da bude mlako pa u njega umijšajte šećer i žličicu brašna i namrvite kvasac. Pomiješajte pa stavite sa strane dok se ne zapjeni i dok ne pripremite preostale sastojke. U prikladnoj zdjeli izmutite jaja sa uljem i soli. Dodajte prosijano brašno i na kraju zapjenjenu smjesu kvasca. Pomiješajte kuhačom. Kada više nećete moći miješati kuhačom istresite na radnu površinu pa rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na 8 jednakih komada pa svaki pojedinačni komadić oblikujte u kuglicu. Svaku kuglicu tijesta na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte u krug promjera 10 cm. Četiri takva razvaljana kruga složite jedan na drugi a između svakog naribajte malo smrznutog margarina (rasporedite tako da potrošite sav margarin). Ponovite postupak i sa druga četiri kruga. Tijesto od četiri spojene kuglice razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Dobiveni krug podijelite na osam trokuta. Na svaki dobiveni trokut stavite nadjeva po želji pa ih zarolajte. Složite ih na pripremljene limove . Stavite ih na toplo mjesto da se dižu 15-20 minuta. Umutite žumanjak sa malo mlijeka pa dobivenom smjesom premažite dignute kroasane. Posipajte listićima badema i smeđim šećerom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Poslužite tople.

ČOKOLADNI KOLAČ SA SLANUTKOM 


Svaki puta kada netko spomene slanutak sjetim se Nevene i njene priče kako njen hrvatski prijatelj smatra da je leblebija apsolutna najsmiješnija riječ na svijetu. I onda i meni pobjegne osmjeh jer se sjetim Gozbe :).
Kaj reći o ovom kolaču, odličan, brzinski kolač i nitko vam neće vjerovati što je unutra.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

470 g kupanog slanutka
80 ml sviježe cijeđenog sok od naranče
4 bjelanjka
130 ml vode
180 g smeđeg šećera
60 g kakaa
1/2 žličice praška za pecivo
60 g kokosa

Za ganache kremu:

100 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade

Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 C.
Miserom bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Slanutak stavite u multipraktik pa ga dobro usitnite.
Meni je ovaj dio išao malo teže jer je nekako bio suh taj slanutak pa sam dodala sviježe cijeđeni sok od naranče u multipraktik i onda se lijepo izmiksao i pretvorio u glatku kašu.
Prebacite slanutak u prikladnu zdjelu pa mu dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte i snijeg od bjelanjak pa oprezno izmiješajte. Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni lim pa poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 minuta. Ohladite.
Za ganache u prikladni lonac stavite vrhnje za šlag pa ga kuhajte dok ne provrije. Čokoladu nasjeckajte na manje kockice pa je umiješajte u vruće vrhnje. Mješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Premažite po ohlađenom kolaču. Narežite po želji i poslužite. Najbolje uz šalicu hladnog mlijeka.

FIJADORA TORTA




Prava starinska torta. Tako retro a tako dobra.

RECEPT:
Recept za ispis


Za prvi biskvit:

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica mljevenih tostiranih oraha
3 žlice brašna
3 žlice kakaa

Za drugi biskvit:

5 bjelanjaka
6 žlica šećera
150 g tostiranih sjeckanih oraha
1 žlica brašna

Krema:

5 žumanjaka
1 jaje
8 žlica šećera
100 g čokolade
250 g maslaca

Za čokoladni ganache:

100 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade

listići badema za ukras

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom. Kada se smijesi udvostruči volumen i sasvim posvijetli umiješajte orahe pomiješane sa brašnom i kakaom. Smjesu stavite u pripremljeni kalup pa mu zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Ohladite.
Za drugi biskvit namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U snijeg od bjelanjka umiješajte žlicu po žlicu šećera. Kada je sve dobro umiješano i šećer se rastopio umiješajte i orahe pomiješane sa 1 žlicom brašna.
Smjesu stavite u pripremljeni kalup pa mu zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta. Ohladite.
Za kremu u vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke, jaje i šećer. U loncu malo većem od ove vatrostalne zdjele zahuhati vodu. Na vrh lonca staviti vatrostalnu zdjelu sa smjesom žumanjka, pa ih kuhati na pari 15-ak minuta uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Na kraju dodati i čokoladu pa miješati dok se ne otopi. Maslac narezati na manje kockice pa ga umiješati u toplu kremu i miješati dok se ne otopi.Kremom odmah omazati tortu.
Prvi biskvit prerezati na pola tako da dobijete dva jednaka lista pa ih po želji malo natopiti mlijekom. Staviti list biskvita na tanjur za posluživanje pa ga premazati trećinom kreme. Na kremu položiti drugi biskvit, onaj samo sa bjelancima pa i njega premazati trećinom kreme. Na nju stavite i preostali drugi list prvog biskvita pa ostatkom kreme torti omazati vrh i stranice. Ohladite.
Za ganache u prikladni lonac stavite vrhnje za šlag pa ga kuhajte dok ne provrije. Čokoladu nasjeckajte na manje kockice pa je umiješajte u vruće vrhnje. MIješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ganache kremom premažite vrh i stranice torte pa je po želji ukrasite listićima badema. Ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 12:

  1. Draga Petra, hvala na odabiru i na probanju - sve ti je ispalo savršeno! I mnogo mi je drago da ti se dopalo. I to što si odabrala moju apsolutno najomiljieniju tortu. Veliki poljubac iz Beograda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjajan izbor, zaista!!! Sve mi se dopada... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve si fino napravila, uvek je zanimljivo procitati utiske i otkriti nove receptice.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja to kašem za nove recepte i utiske ljudi čijoj procjeni vjerujem. Hvala!

      Izbriši
  4. Auu Petra, pa gde da počnem. Super si recepte izabrala a prezentacija ti je divna.

    OdgovoriIzbriši
  5. Toliko divnih recepata na jednom blogu, sve ste birale razlicite stvari, a svaka napravila divan izbor. Cokoladni kolac me je strasno zaintrigirao a ova torta izgleda fenomenalno:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Svka čast na trudu, ove kroasane sam imala u planu, ali nisam stigla, a kolač sa slanutkom nisam ni skužila na blogu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čuvaj recept za kroasane i obavezno iz isprobaj, odlični su!

      Izbriši