ponedjeljak, 27. travnja 2015.

Daring bakers- Focaccia


Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je umijesiti focacciu a ovomjesečne domaćice bile su Rachael sa bloga  Pizzarossa i Sawsan sa bloga Chef in Disguise.
Kod mene na blogu već postoji recept za focacciu za koji sam mislila da ga nikada neću zamijeniti ali moram reći da sam i ovim receptom vrlo zadovoljna.
Ja sam inače slaba na focaccie, obožavam onaj gornji masni sloj i teško mu mogu odoljeti. Ima nešto posebno, barem za mene, u tom gornjem sloju, hrskavo a mekano, sočno od ulja pa još kada zagrizeš u taj komadić krupne morske soli, ma mljac.
Što se tiče konkretno recepta u nastavku sljedeći puta ću  iz tijesta zasigurno izbaciti papar, uopće mi nije pasao.

RECEPT:
 
385 g brašna
6 g soli
5 g šećera
1 paketić instant kvasca
malo suhog origana
malo suhog timijana
malo suhog bosiljka
malo mljevenog papra
1 žlica maslinovog ulja
300 ml mlijeka

Za posip:

svježi nasjeckani ružmarin
krupna morska sol
maslinovo ulje 

U prikladnoj posudi pomiješajte mlijeko, kvasac i šećer pa sve promijepajte i stavite na toplo mjesto dok se ne zapjeni.
U drugu posudu prosijte prašno pa dodajte sol i sve začinske trave i papar. Dodajte žlicu maslinovog ulja i zapjenjeni kvasac. Mješajte drvenom kuhačom dok se tijesto ne poveže. Kada više nećete moći miješati kuhačom istresite na radnu površinu pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 10 minuta. Lagano nauljite zdjelu u kojoj ste započeli mijesiti tijesto pa ga vratite unutra. Prekrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 230 C.
Obložite lim papirom  za pečenje. Dignuto tijesto istresite na pripremljeni lim pa ga prstima razvucite u željeni oblik. Obilno ga pokapajte maslinovim uljem i posipajte soli i nasjeckanim svježim ružmarinom.
Stavite oblikovanu focacciu na toplo mjesto i dižite još 15-20 minuta. 
Dignutu focacciu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa je pecite 15 minuta dok sa strane počne dobivati boju. Nakon tog vremena upalite gril program pa dopecite focacciu dok i vrh ne dobije lijepu boju. Poslužite toplu.

Broj komentara: 6:

  1. Osetila sam taj ma mljac momenat, ova tvoja focaccia izgleda kao stvorena za taj trenutak:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Osetila sam taj ma mljac momenat, ova tvoja focaccia izgleda kao stvorena za taj trenutak:)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja padam na taj gornji sloj, mastan i hrskav, a ispod njega mekano

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim focaccei meni ne bi pasao papar. Začinsko bilje, sol i ulje!

    OdgovoriIzbriši