četvrtak, 5. ožujka 2015.

Špičekova orehnjača



Svi znate kako volim Dobru hranu, prilog Jutarnjeg lista i preko nekoliko puta sam ih hvalila na sav glas. Isto tako u komentarima na te postove sa hvalopjevima primijetila sam nekoliko komentara u kojima su čitatelji nezadovoljni jer im recepti nisu točni.
Ja se iskreno nisam susrela sa tim problemom sve do ovog recepta
Prije otprilike godinu dana izašao je krasan članak o tradicionalnom Uskrsu u Zagorju zajedno sa receptima Tomislava Špičeka, kojeg izuzetno cijenim kao kuhara i jako mi simpatičan zato što bez obzira na sve nije izgubio zagorski naglasak :)
I tako ja odlučim napraviti orehnjaču po Špičekovom receptu i tu počinju moji problemi sa receptom. Koliko god neskromno zvučalo ja imam utakmica u nogama sa dizanim tijestom pa sam izvukla recept i dodala još svega po malo pa sam uspjela umijesiti tijesto. Stekla sam dojam kao da je u receptu krivo navedena količina brašna, kao da bi trebalo stajati 500 g brašna kako bi tijesto funkcioniralo,možda.
Da je moja frendica pokušala napraviti orehnjaču po ovom receptu i da joj se tijelo nije željelo povezati znam da bi frknula sve u smeće i odustala od rađenja orehnjače, jer već ima jedan ili dva recepta za kolače kada joj se dogodilo slično pa je odustala  od njih za sva vremena.
Razumijem da nam se svima potkrade greška ali isto tako razumijem i moju frendicu koja nakon takvog debakla odustane od recepta, možda samo da dva puta provjere ipak su oni gastro magazin. 
Neću ih ništa manje hvaliti zbog ove zabune, samo da se zna:)
Što me podsjetilo i ja imam grešku na receptu u prethodnom postu, idem odmah ispraviti. 

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

1 kg brašna
200 g šećera
200 g rastopljenog maslaca
40 g svježeg kvasca
4 žumanjka
400 ml mlijeka

Nadjev:

400 g pomiješanih nasjeckanih i mljevenih oraha
200 ml mlijeka
mahuna vanilije
4 bjelanjka
50 ml ruma
naribana korica limuna

Za posip:

šećer u prahu

Šećer, žumanjke i rastopljeni maslac dobro promiješajte. Kvasac umiješati u mlijeko. U brašno najprije dodati smjesu sa žumanjcima, izmiješati pa dodati rastopljeni kvasac. Umijesiti. Trebali bi dobiti glatko, mekano tijesto. Dizati na toplom 1 sat. 
Zagrijavajte mlijeko dok ne provrije.Orahe i šećer umiješajte u vruće mlijeko pa umiješajte i srž mahune vanilije.Ohladite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U ohlađenu smjesu oraha umiješajte rum, naribanu koricu limuna i snijeg od bjelanjaka.
Namastite i pobrašnite duboki lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm.
Dignuto tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Razvaljate svaki dio na lagano pobrašnjenoj radnoj površini. Na svaki dio tijesta rasporedite polovicu nadjeva i zarolajte. 
Gotove orehnjače stavite u pripremljeni lim pa stavite na toplo mjesto da se dižu još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Pecite orehnjaču u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Ohladite. Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i narežite.

Broj komentara: 8:

  1. Za 400 g oraha u nadjevu je 1 kg brašna svakako previše, pogotovo kad se još pogleda da u tijesto ide 100 g maslaca, 100 ml mlijeka i 2 jaja, mogu misliti kakva je to bila borba. Pogotovo ako po takvom recept krene raditi netko neiskusan, pa odmah odmah dizano tijesto postane bauk.
    Kad smo već kod grešaka u receptima, znaš da smo razočarani katastrofalnim prijevodom časopisa Jamie - evo sad treba izaći novi broj i ako bude opet kao i prethodna dva, neću ga više kupovati, bez obzira na to koliko volim J.Olivera

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesam primijetila sam i ja loš prijevod. Ali u ovom slučaju me tiješi da ću barem negdej na internetu pronaći original točnog recepta pa ću se snaći.

      Izbriši
    2. Slažem se upravo čitam i ovoe uistinu nairitiralo...ali svakako iskoristiti nadjev jer je recept odličan a za tijesto promijeniti u biti so omjer brašna...stamparska greška he ocita

      Izbriši
  2. I mene strasno nerviraju losi recepti i prevodi i po netu i po novinama. Ali kao sto kazes imamo toliko iskustva da znamo da primetimo greske i eventualno ih odmah ispravimo. Zato tvoja orehnjača izgleda ovako dobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, je nama je lakše nego manje iskusnim domačicama.

      Izbriši
  3. Ja sam jednom imala problema sam receptom za neku tortu iz Dr.Oetker knjige. I to skupe i kvalitetne knjige. Baš sam se tada razočarala. Uspela sam spasiti stvar jer imam dovoljno iskustva, ali ipak... Mada, kao i ti Dobru hranu, i dalje volim Dr.Oetker recepte... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uspela si spasiti stvar i ovo što si napravila deluje savršeno. Jako volim orehnjače, makovnjače, povetice...ma, nazovi ih kako želiš - testa sa filom od maka ili oraha obožavam ;) Zaista izgleda prelepo. Bravo za tebe!
    Što se tiče traljavih recepata, kako ih ja umem nazvati, već odavno sam rekla da bi bilo dobro imati neku vrstu lektora i za njih, a ne samo štampati ili objavljivati bez kontrole. Mada, svakom se desi omaška. Ni ja nisam izuzetak. No, mnogo je kojekakvih komercijalnih i jeftinih izdanja knjižica sa receptima gde su mere baš loše i to se vidi i na prvo čitanje... Što se ovog slučaja tiče, sklona sam verovati da im se potkrala greška ;)

    OdgovoriIzbriši