ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

Carski drobljenac




Znate one trenutke kada Vam hitno treba nešto slatko a čokolada sama po sebi nije dovoljna? E onda je moje rješenje palačinke ili ovaj carski drobljenac iliti Keiserschmarn. 
Generalno nije to puno različitije od palačinki samo malo drugačije izgleda. Znam da se on najčešće u Austriji poslužuje sa kuhanim pasiranim jabukama ali ja ga nekoko više volim sa pekmezom od šljiva.
Uostalom sve je bolje sa malo pekmeza od šljiva. U originalnom receptu u tijesto se stavljaju grožđice ali ja ih nisam imala pa sam stavila aroniju.

RECEPT:
Recept za ispis 

2 jaja
80 g brašna 
125 ml mlijeka
prstohvat soli
1 žlica šećera
40 g aronije
naribana korica limuna
malo maslaca za pečenje
šećer u prahu za posip
pekmez od šljiva

Namočite aroniju u malo tople vode pomiješane sa malo ruma pa ostavite da odstoji 20-ak minuta.
Zagrijte pečenicu na 190 C.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Izmiješajte žumanjke, prosijano brašno, mlijeko, limunovu koru i sol da dobijete glatko tijesto. Bjelanjke sa šećerom istucite u čvrsti snijeg.
Uzmite tavicu koja može i na štednjak i u pećnicu. Na umjernu vatru stavite tavicu pa u njoj otopite maslac. Ulite tijesto na vrući maslac pa pecite dok donji dio ne dobije lijepu boju, 2-3 minute. Ugasite vatru a tavicu sa drobljencem stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
Pecite 10 minuta. Pomoću vilica natrgajte palačinku na komadiće, stavite na tanjur, posipajte sa šećerom u prahu, dodajte pekmez od šljiva i odmah poslužite.

2 komentara:

  1. Ovo nisam jela od detinjstva, pa jos sa pekmezom od sljiva! Savrseno:))

    OdgovoriIzbriši