nedjelja, 15. ožujka 2015.

Patin 15-Liptauer

Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti liptauer.
Na moje razočaranje na glasanju nije pobijedio prijedlog koji je bio moj favorit. Ne zato što ne volim sirne namaze nego je, mislim da, prvi prijedlog bila pašteta za koju recept počinje otprilike prvo uhvatite kokoš na dvorištu.
Kada sam čitala recept smijala sam se od srca. Zamislite da ja ili bilo koja od nas blogerica krene sa lovljenjem kokoši po dvorištu a nakon toga ubijanjem i čerupanjem, koji bi to spektakl bio.
Nemojte me krivo shvatiti ali generalno smo svi malo razmaženi, skokneš u trgovinu ili na plac, kupiš to što ti treba i to je to. Mislim da bi svi znali kako pripremiti kokoš za jelo svi smo to nekad kod bake na selu radili, barem ja jesam. Ili?
Uglavnom jako sam zadovoljna ovim liptauerom. Mi smo do sada doma pripremali nešto lakšu varijantu recepta sa maslacem, sirom i začinima ali ova varijanta mi je baš dobro sjela. Ja sam smanjila količinu sastojaka na četvrtinu i to nam je bilo taman za dva dana za doručak posto doručkujemo samo nas dvoje ali vi slobodno povećajte količinu ukoliko vas je više.

RECEPT:
Recept za ispis

125 svježeg kravljeg sira
40 g kajmaka
40 g maslaca
1 tvrdo kuhano jaje
manji mladi luk, sitno nasjeckan
1/4 žličice mljevenog kima
1/2 žlice senfa
1/2 žlice maslinovog ulja
crvena paprika, sol i papar po okusu

Sir, kajmak, maslac i žumanjak tvrdo kuhanog jaja ispasirati kroz sito. Sve staviti u zdjelicu pa dodati kim, senf, ulje i nasjeckan luk pa sve dobro izmiješati. Po okusu dodati crvnu papriku, sol i papar. Kada liptauer prilagodite svom ukusu stavite ga u hladnjak da se ohladi. Prije posluživanja ukrasiti ga tvrdo kuhanim bjelanjkom narezanom na šnitice. Poslužiti sa nekim finim domaćim kruhom.

4 komentara:

  1. Jao, i ja sam se smejala kad sam čitala to za kokoš... :) Hvala na ulaznici! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. He, he. I ja gledala to ubijanje kokoši i čerupanje. Samo što su tada kokice imale drugačiji ukus nego ove galofak danas.

    OdgovoriIzbriši