ponedjeljak, 2. veljače 2015.

Marokanski kolač sa klementinama


Ovaj kolačić ima svaku moju preporuku. Lagano kiselkast a divno sočan sa pjeskastom teksturom na jeziku zbog griza. Podsjeća me na baklavu, pretpostvaljam zbog sirupa kojim je natopljen.
Original recepta sam pronašla u časopisu Mezze a u nastavku slijedi moja malo promjenjena verzija. 

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

2 jaja
75 g šećera
125 g maslaca
2 klementine
100 ml grčkog jogurta
100 g mljevenog badema
125 g griza
1 žličica praška za pecivo

Za sirup:

100 ml vode
100 g šećera
2 klementine

Za ukras:

2 klementine

Duguljasti kalup namastite i pobrašnite pa još dno obložite papirom za pečenje.
U prikladnom loncu pomiješajte vodu i šećer za sirup pa kuhajte dok ne provrije. Klementine koje su namjenjene za ukras, zajedno sa korom narežite na šnitice pa stavite kuhati 10-ak minuta u sirup. Kuhane klementine izvadite iz sirupa, ocijedite ih i složite na dno kalupa. Klementine namjenjene za sirup ogulite, usitnite u kašu pa ih umiješajte u sirup.
Zagrijte pećnicu n a180 C.
Klementine za tijesto ogulite pa i njih sameljite u kašu. Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom pa umiješajte jedno po jedno jaje, jogurt, kašu od klementina, mljevene badema, griz i prašak za pecivo. Mješajte dok se svi sastojci ne povežu. Ulite u pripremljeni kalup, zagladite površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice, nabockajte ga drvenim štapićem pa ga prelite polovicom sirupa. Neka odstoji u kalupu 10-15 minuta. Nakon što je kolač odstajao preokrenite ga na tanjur za posluživanje, prelite ga ostatkom sirupa i poslužite.

Broj komentara: 11:

  1. Odlično izgleda! Ide na isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši
  2. vauuuu bas zanimljivo i super sto iam i grcki jogurt... zelela sam i ja da pravim slicno ali bojalasam se da ne bude gorko,. jel slatko? sladje nego sa pomorandzem? hvala puno unapred

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ove ukrasne klementine zbog korice jesu malo gorće ali meni paše uz cijeli kolač je dosta sladak. A mislim da nije puno slađe nego da se radi sa narančama, malo vjerojatno je jer su klementine slađe voće.

      Izbriši
  3. Kolač odlično zvuči i izgleda, zabilježen !

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično izgleda! ;) Nekako sam slaba na te citrusne kolače.
    Hvala na pračenju bloga i komentarima. <3

    OdgovoriIzbriši