ponedjeljak, 23. veljače 2015.

FBI rukavice-Coolinarija

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za siječanj i veljaču a pod istragom je blog Coolinarija.
Moram priznati da do početka ovih FBI rukavica nisam pratila Natašin blog ali sada sam ispravila tu grešku. Od ponuđenih recepata na blogu ja sam za isprobati odabrala sljedeće:
 
HAJDENI KRUH




Već neko vrijeme želim isprobati ispeći kruh u limenkama a sad mi se baš poklopilo. Taj dan kada sam mijesila ovaj kruh kuhala sam i nešto sa paradajzom, ne sjećam se više što pa sam iskoristila prazne limenke.
Kruh preporučujem svakome tko voli okus hajdenog brašna.

RECEPT:
Recept za ispis


350 g hajdenog brašna
100 g mljevenih bučnih sjemenki
150 g pirovog brašna
1 žličica soli
350 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera

U vodi rastopiti kvasac sa šećerom, pa ostaviti da se zapijeni na toplom mjestu. U dublju posudu prosijati hajdeno i pirovo brašno, mljevene bučine sjemenke i sol. Izmiješati pa u sredini napraviti rupu pa u u nju uliti zapjenjenu smjesu kvasca pa sve dobro umijesiti. Dobiveno tijesto oblikovati u kuglu, prekriti čistom kuhinjskom krpom pa staviti na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen.
Nakon što je tijesto udvostručilo volumen, pobrašniti radnu površinu pa premijesiti tijesto.
Četiri limenke obložiti papirom za pečenje. Tijesto podijeliti na četiri jednaka djela, oblikovati ga u valjak pa staviti u pripremljene limenke. Limenke staviti na toplo i prekriti kuhinjskom krpom pa ih dizati dok se pećnica ne ugrije.
Zagrijati pećnicu na 200 C.
Dignuti kruh staviti u zagrijanu pećnicu pa peći 25- 30 minuta.

DIGESTIVE KEKS



Vrlo zdravi keksi, za oj ukus čak i malo prezdravi pa sam ih nadogralila. Jela sam ih sa žličicom pekmeza jer su mi sami za sebe bili jednostavno preobični.
 
RECEPT:
Recept za ispis


100 g mljevenih zobenih pahuljica
130 g raženog brašna
prstohvat soli
1/2 vrećice praška za pecivo
3 žlice meda
100 ml maslinovog ulja
1-2 žlice vode po potrebi

U dubljoj posudi pomiješajte mljevene zobene pahuljice, brašno , sol i prašak za pecivo. Dodati med i maslinovo ulje. Sve sastojke umijesiti a po potrebi dodati žlicu do dvije vode. Mijesiti par minuta dok ne dobijete finu smjesu, laku za oblikovanje. Dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa je stavite u hladnjak na 15-ak minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini, ohlađeno tijesto, razvaljajte na centimetar debljine. Kalupom izrezivati oblike po želji pa ih slagati na lim prethodno obložen papirom za pečenje.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Peći keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta, dok ne porumene. 

PRELIVENA PITA SA VIŠNJAMA



Nikada nisam probala baklavu sa voćem pa i je ovo bila idealna prilika. Jedina razlika od originalnog recepta je taj što sam ja koristila domaći kompot od trešanja pa sam zbog toga i smanjila količinu šećera je su trešnje ipak slađe nego višnje.

RECEPT:
Recept za ispis

500  g tankih kora za savijače

Za nadjev:

100 g šećera
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
180 ml mlijeka
1 staklenka trešanja ocijeđenih i očišćenih od koštica

Za sirup:

300 g šećera
360 ml vode 
sok 1 limuna

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Mikserom pjenasto istući jaja pa kad smjesa posvijetli i udvostruči joj se volumen dodati šećer pa miksati još par minuta da se šećer otopi. Umiješati vanilin šećer i prašak za pecivo pa na kraju umiješati i mlijeko.
Namastiti dublji pleh. Gotove kore za savijače razdvojiti i prebrojati. Polovinu od broja kora razdvojiti za donji dio kolača a drugu polovicu odvojiti za gornji sloj. Na dno lima staviti koru, premazati sa djelom nadjeva pa na to staviti sljedeću koru i ponavljati postupak dok ne potrošite kore namijenjene donjem sloju kolača. Rasporedite pripremljene trešnje pa ponavljajte postupak sa korama namjenjenim za gornji sloj kolača, s time da završnu, najgornju koru nemojte premazivati. Oštrim nožem narezati pitu na kockice željene veličine.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu pećnice na 150 C pa peći pitu još 15 minuta. Pečenu pitu ostaviti u ugašenoj pećnici dok se sasvim ne ohladi.
Za sirup pomiješati vodu i šećer pa kuhati na laganoj vatri dok ne provrije. Dodati limunov sok, smanjiti vatru, pa kuhati još 10- ak minuta da se sirup malo reducira. Ostaviti da se malo ohladi pa ga preliti po pripremljenom kolaču. Ostaviti kolač preko noći u hladnjaku da se sirup upije.

Broj komentara: 14:

  1. Draga Petra, hvala ti na isprobavanju receptića i "šetnju"mojim blogom... Drago mi je da su ti se recepti dopali i svakako da je prilagođavanje ličnim ukusima nešto što uvek podržavam. Ma, i sama sam jedna od onih koji uvek nešto dodaju ili oduzmu. Što je i normalno:) Hleb mi je posebno interesantan. Divno izgleda. <3 Keksiće si jako lepo napravila, kao i pitu. Fotografije su predivne. Jako mi se dopadaju. Hvala ti, još jednom, na učešću i isprobavanju. Drago mi je da si pronašla nešto po tvom ukusu. Puno toplih pozdrava, draga moja:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na lijepim riječima. Jako mi je drago da sam otkrila novi blog. Nadam se čestom tipkanju u budučnosti.

      Izbriši
  2. Super odabir, a naravno i tvoja izvedba. Ove digestive sam i ja pravila s amalom izmjenama, puno su mi se dopali cim sam ih vidjela.
    Slatka doza za caj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Doza je bila poklon od prijateljice koja baš zana pogodizu u sridu sa poklonima.

      Izbriši
  3. Ovo sve izgleda primamljivo da odmah začujem glasove neke što me dozivaju iz kuhinje.. Ova prelivena pita s višnjama biće uskoro moja ;)) Hleb iz konzerve.. nemam reči koliko me oduševljava.. Bravo za obe kuvarice! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Petra, super si recepte izabrala sa Naletovog bloga. Divne slike.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista je sve pripremljeno s puno ljubavi, divan odabir i prezentacija, posebno mi se svidja hlepcic pecen u limenci.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Danas je izgleda dan za objavu FBI rezultata, baš nas je puno objavilo. Digestive sam isprobala i meni su ok za grickanje sami, vjerojatno zato što sam zaluđena raženim brašnom iz mlina i uživam u njegovom bogatom okusu.
    Super ti je ideja za ispeći kruh u limenkama, baš dekorativno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  7. I meni je super okus keksića ali mi je falilo sećera, sad ovako razmišljajući unazad mislim da sam bila u PMS-u.
    Hvala za pohvale o kruhu u limenkama, vidjela sam to negdje već dugo ali nikako da isprobam.

    OdgovoriIzbriši
  8. Super ideja za kruh u limenci. Digestive keksiće sam probala...fotke su super

    OdgovoriIzbriši