subota, 31. siječnja 2015.

KuVarijacije-Svetosavski pereci



KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U siječnju smo pripremali svetosavske perece.
Jako sam zadovoljna ovim receptom, pereci su divni, hrskavi izvana a mekani unutra. Ja sam im dala mediteranski štih dodajući u tijesto maslinovo ulje. Radila sam samo pola mjere iz origanalnog recepta i dobila sam osam pereca srednje veličine.

RECEPT:
Recept za ispis

150 g oštrog brašna
250 g brašna
20 g svježeg kvasca
malo šećera
1/2 žličice soli
100 ml toplog mlijeka
150 ml tople vode
50 ml maslinovog ulja

SLANI PRELJEV:

1,5 žlica brašna
1/2 žlice soli
po potrebi hladne vode

PREMAZ:

1 jaje

U toplo mlijeko staviti 2 žlice oštrog brašna, malo šećera i namrvljeni kvasac. Izmiješati pa staviti na toplo i ostaviti da odstoji 10-ak minuta dok se kvasca ne aktivira i smjesa postane pjenasta.
Na radnu površinu prosijati obje vrste brašna. U sredini napraviti udubinu pa u nju staviti maslinovo ulje i zapjenjeni kvasac. Umijesiti glatko tijesto. Tijesto mijesiti 5 minuta a ukoliko se lijepi po potrebi dodati i malo brašna. Pokriti tijesto pa ga ostaviti da se diže 30-ak minuta.
 Dva lima obložiti papirom za pečenje. Dignuto tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu pa ga podijeliti na 8 jednakih komadića tijesta. Tijesto rukama razvaljati u dugački štapić pa oblikovati perece.
staviti na toplo mjesto dok se pećnica ne ugrije. Zagrijati pećnicu na 250 C.
Jaje umutiti pa njime premazati dignute perece. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta.
U međuvremenu pripremiti slani preljev, pomiješati brašno i sol pa polako dodavati hladnu vodu i miješati da se ne bi stvorile grudice. Gustoća preljeva je otprilike kao za palačinke.
Perece izvaditi iz pećnice pa vilicom pošpricati slanim preljevom pa ih vratiti u pećnicu na još 2-3 minute.

Broj komentara: 19:

  1. Bas su dobreee! Fine, hrskave i ukusne. Jako mi se dopada kako izgledaju u tvojoj izvedbi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jedne od najboljih koje sam videla u ovoj igrici, baš takve su svetosavske perece. Zlatno-žute, tanane i hrskave :) Hvala na divnoj prezentaciji :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Perece si super napravila, a prezentacija i slika su savršeni !!

    OdgovoriIzbriši
  4. Najoriginalnija prezentacija i divne perece, bas si sve lepo napravila.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Petra, zaista su ti divne perece i sviđa mi se tvoja prezentacija.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovako sam se jos divila jednim bavarskim perecima u Salzburgu! Divno:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Genijalni su mi ovako na vješalici!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kod tebe kao i kod nas u pekari ovako obiješeni i to mi je baš fora

    OdgovoriIzbriši
  9. Lepe su i vaše perece! Ja sma dobila 32 komade koristeći originalni recept! Sviđa mi se Background slike, zid, ali istovremeno čudi me. Grkinja sam i neznam.. Da li je običaj da ih tako stavite ispred kuće ili na zid? Hvala puno.

    OdgovoriIzbriši