četvrtak, 22. siječnja 2015.

Ajme, koliko nas je!-Slatko vrhnje


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u siječnju je slatko vrhnje a ovomjesečna domaćica je Emina.
Prva asocijacija na slatko vrhnje mi je Pavlova a kako sad i baš nije sezona za nju iz jednostavnog razloga je ne priznajem Pavlovu ako u njoj nije bobičasto voće koje zaista nije u sezoni. Druga stvar na koju me asocira slatko vrhnje je panna cotta i zato je ovoga puta moj prijedlog panna cotta sa meni omiljenim slanim karamelom.
 

RECEPT:
Recept za ispis

300 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
100 g šećera
1 žlica arome vanilije
3 listića želatine
prstohvat soli
krupno sjeckani, tostirani lješnjaci za ukras

Želatinu namočite u zdjelicu hladne vode pa je ostavite da nabubri, 15-ak minuta. Pomiješajte slatko vrhnje, mlijeko i aromu vanilije pa malo zagrijte, tek toliko da bude mlako.
U tavicu debelog dna stavite šećer pa ga kuhajte na umjerenoj vatri dok ne dobijete karamel. U gotovi karamel ulijte mlaku mješavinu slatkog vrhnja i mlijeka. Dodajte još i sol pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne dobijete glatku smjesu. Ocijedite želatinu od vode pa je umiješate u vruću panna cottu. Izmiješajte da e želatina otopi.
Ulite u posudice po želji pa stavite u hladnjak na 4 sata dok se smjesa ne stvrdne. Prije posluživanja posipajte lješnjacima.

Broj komentara: 11:

  1. Panna cotta je i meni prva asocijacija kad je slatko vrhnje u pitanju. Ali nikako s karamelom (ne volim ga) već s voćnim umakom

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan receptic i ulaznica za blogersku igricu, fotkice bas mame.:))))

    OdgovoriIzbriši
  3. Estupenda receta. Tomo nota de ella.
    Acabo de hacerme seguidora tuya y me quedo por aquí, si te viene de gusto te pasas por mi blog.
    Un abrazo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasan recept, jednostavno ali fino, divne fotografije, odlična ulaznica za igricu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam ovakve stvari baš po mojoj mjeri.

    OdgovoriIzbriši