nedjelja, 4. siječnja 2015.

KuVarijacije-Krontas


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U prosincu smo pripremali krontas.
Ljudi moji ovo je prava kalorijska bomba, i pretpostavljam loše za vaš kolesterol, ali kako je fino, neponovljivo.
Ovo nije poslastica za svaki dan, jer jednom kada krenete jesti jednostavno se nećete moći zaustaviti, evo tako su fine. 
Što se tiče samog recepta izuzetno je jednostavan, samo što izrada lisnatoga tijesta oduzima dosta vremena pa van je za samo tijesto potrebno malo strpljenja. U originalnom receptu se krontasi ukrašavaju bijelom šećernom ocaklinom a samo krajevi tijesta se uvaljaju u šećer pomiješan sa cimetom. Ja i nisam neki ljubitelj tih slatkih ocaklina pa sam ja sve, i krontas i krajeve uvaljala u šećer. Još samo mala napomena ako ste u mogućnosti upotrijebite domaći vanilin šećer jer razlika u okusu je baš očita.

RECEPT:

480 g brašna
1/2 žličice instant kvasca
prstohvat soli
2 žlice šećera
2 jaja
240 ml mlijeka
225 g maslaca sobne temperature
ulje za prženje

Za umakanje krontasa:

100 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta
2 žlice vanilin šećera 

Prosijte brašno. Dodajte mu sol i kvasac pa sve pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko i šećer. Postepeno umiješajte brašno u smjesu sa mlijekom. Rukama ili u multipraktiku dobro umijesite tijesto. Pošto je tijesto dosta ljepljivo nauljite ruke i unutrašnost posude u koju ćete staviti tijesto. Gotovo tijesto stavit u nauljenu posudu pa je prekrite rastezljivom folijom i stavite u hladnjak da odstoji 30 minuta.
Za to vrijeme mikserom izradite maslac tako da bude vrlo mekan.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte u pravokutnik dimenzija 30 x 45 cm. Premažite tijesto 1/4 maslaca i vodite računa da ne pobrašnite previše tijesto jer seonda krajevi neće zalijepiti.
Onda preklopite kraće strane tako da dobijete oblik omotnice. Tijesto zamotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na sljedećih 30 minuta. Izvadite tijesto iz hladnjaka, i ponovno ga razvaljajte ali na način da ćete razvaljati dulje stranice. Premažite četvrtinom maslaca, ponovno preklopite, zamotajte folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Ponovite postupak još dva puta,dok ne potrošite sav maslac.
Gotovo tijesto ostavite u hladnjaku preko noći.
Drugi dan izvadite tijesto iz hladnjaka, pa ga ostavite na sobnoj temperaturi da se zagrije 1 sat. Lagano ga razvaljajte na debljinu od 1 cm.
Zagrijte ulje.
Izrežite krafne. 
Pomiješajte šećer sa cimetom i vanilin šećerom.
Pržite krafne u vrelom ulju. Budite oprezni jer su vrlo brzo gotove.
Krajeve koji su vam ostali kao i sredine od krafni nemojte ponovno mijesiti, jer se neće listati već ih pržite takve kakvi jesu. Pečene krafne i krajeve ocijedite od viška ulja na kuhinjskim ubrusima pa ih uvaljajte u pripremljenu smjesu šećera. Uživajte.
Izazivam Vas da pojedete samo jednu.

Broj komentara: 10:

  1. Izgledaju bas poput pravih krofnica i najlepse prijaju kad napolju fijuce hladan vetar i padaju snezne pahuljice.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam probala, al tvoj opis i slika mame najstarnije:) Sretna ti Nova godina!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako zanimljive a kod tebe i baš i mame.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako zanimljive a kod tebe i baš i mame.

    OdgovoriIzbriši
  5. Petra, sad vidim da si ih i ti pravila...baš mi je žao da nisu stigle više prijava jer ove krofne zaista zaslužuju svu pažnju...Nadam se da su vam se dopale, mi smo se oduševili a najviše da su bile odlične i sledećeg dana.

    OdgovoriIzbriši
  6. Petra, sad vidim da si ih i ti pravila...baš mi je žao da nisu stigle više prijava jer ove krofne zaista zaslužuju svu pažnju...Nadam se da su vam se dopale, mi smo se oduševili a najviše da su bile odlične i sledećeg dana.

    OdgovoriIzbriši