ponedjeljak, 19. siječnja 2015.

Irski soda kruh


Svi ste čuli za Irski soda kruh. Dobro je imati neki provjereni recept jer u situacijama kada ste malo kratki sa kruhom stvarno je spas u zadnji čas. Kod nas se takve situacije događaju jednom godišnje, i to na Božić jer u cijeloj strci između pečenje kolačića i nabavke za ručak najčešće svekrva kupi premalo kruha.
I tu onda nastupa ovaj kruh jer od trenutka kada ga počnete mijesiti do trenutka kada ga možete početi jesti prođe otprilike samo sat vremena.
Ovaj kruh sam posljednji puta radila kada sam dobila domaće čvarke jer budimo iskreni uz čvarke ništa ne paše bolje nego topli bijeli kruh. Kruh je bio toliko dobar da je planuo, čak nam je i čvaraka ostalo jer je ponestalo kruha. Ovaj kruh je specifičan po tome što je baš bijeli,bijeli pretpostavljam zbog mlijeka i mlačenice.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

800 g brašna
2 žličice sode bikarbone
1 žlica šećera
1 žličica soli
360 ml mlijeka
60 ml jogurta ili mlačenice

Zagrijte pećnicu na 220 C. Lim obložite papirom za pečenje.
U zdjelu prosijte brašno sa sodom bikarbonom. Dodajte i šećer i sol. U drugoj posudi pomiješajte mlijeko i jogurt ili kiselo vrhnje. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju ulite smjesu mlijeka i jogurta. Mješajte drvenom kuhačom dok se smjesa ne počne povezivati. Istresite na radnu površinu pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.  Oblikujte ga po želji pa ga stavite na pripremljeni lim. Poklopite tijesto limenom zdjelom, pa ga takvog poklopljenog stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Pecite pokriveno 30 minuta. Nakon 30 minuta pečenja maknite zdjelu a kruh vratite u pećnicu na još 20 minuta.

3 komentara:

  1. Jos uvek nisam napravila ovaj hleb. Imam recept jedne stare Irkske sefice koji cuci odavno i jedina razlika je u tome sto u njemu nema mleka samo mlacenica. Sad samo zamisljam cvarak sendvic!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam kako ti je i meni tako nekad dođe kad čitam recepte.

      Izbriši
  2. Ni ja ga nisam radila, a dobro bi mi došao upravo u ovim situacijama koje se kod mene često događaju, jer uvijek neko zaboravi ispeći kruh u pekaču, pa se ujutro gledamo kad nema kruha ili navečer...

    OdgovoriIzbriši