nedjelja, 22. lipnja 2014.

Blatna Baileys torta



Provela sam izuzetno aktivan i produktivan ovaj produženi vikend. Nakon što me već neko vrijeme uzrujavala, sredila sam si špajzu. Kad je prijateljica u srijedu navečer čula koji su mi planovi, našpotala me. Pokušala me uvjeriti da ovakvi produženi vikendi služe za putovanja ili ako ne daj Bože nikuda ne putuješ, za izležavanje doma i uživanje.
Nisam se dala smesti već sam obavila sve kao što sam planirala. Otišli smo i kupili novu policu i nakon toga je uskočio MM jer ju je bilo potrebno sastaviti. A nakon toga sam ja mogla nastaviti i urediti kreativni nered koji sam tijekom vremena organizirala u špajzi.
Toliko sam zadovoljna napravljenim da nisam mogla prestati ulaziti u špajzu i diviti se napravljenom. 
Sada imam mjesta za posložiti svu zimnicu koju planiram napraviti ove godine. Uh, baš se veselim!
 
RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

150 g maslaca
100 g čokolade sa velikim udjelom kakaa, nasjeckana na manje komadiće
100 g šećera
100 g smeđeg šećera
50 g kakaa
180 ml Bailleys-a
170 g brašna
1 1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
3 jaja

Za kremu;

200 g čokolade sa velikim udjelom kakaa, nasjeckana na manje komadiće
200 ml Baileys-a
prstohvat soli
15 g maslaca

Za ukras:


strugotine bijele čokolade

Zagrijte pećnicu na 160 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte.
U vatrostalnoj posudi pomiješajte čokoladu, obje vrste šećera, kakao i Bailey-s.- Stavite posudu na lonac koji je napunjen vrućom vodom pa kuhajte "na pari" uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne povežu a čokolada otopi. Ostavite da se malo ohladi.
U drugu posudu prosijte smjesu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i soli.
U prohlađenu smjesu čokolade umiješajte jedno po jedno jaje pa primiješajte i prosijanu smjesu brašna. Dobro promiješajte pa gotovu smjesu prelite u pripremljeni kalup za tortu. Zagladite površinu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 40-45 minuta. Ohladite.
Za kremu pomiješate Baileys sa soli pa stavite na umjerenu vatru i kuhajte dok ne provrije. Nasjeckanu čokoladu stavite u posudu pa je prelite zagrijanim Baileys-om. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu premažite po ohlađenom biskvitu i posipajte strugotinama bijele čokolade.

Broj komentara: 5:

  1. Super je što si sredila špajzu i vjerujem da sada uživaš u tome, a kako će tek biti lijepo kada posložiš sve teglice zimnice. Super mi je i ova torta, prava moćna slastica !

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako i ja gledam na novi red u špajzi. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislila sam da se samo ja k'o dijete divim napravljenom poslu, drago mi je da nisam jedina :D
    Radila sam blatnu tortu, ali nažalost bez baileysa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svaki ali svaki puta kad je takva neki veliki posao nakon kojeg se vidi razlika nemogu prestati gledati što sam napravila :D.
      Probaj sa Bileysom daje joj negu drugačiju aromu, baš onako finu.

      Izbriši
  4. i moj špajz vrišti za akcijom! :lol znam taj osjećaj kad nakon nekog vremena opet, konačno, sve sjedne na svoje mjesto i postane lako dostupno, hehe
    torta me mami, posebno danas kad je ovako tmurno i ovdje na jadranu.

    OdgovoriIzbriši