nedjelja, 19. siječnja 2014.

Kolač od jabuka


Trudim se koliko god mogu jesti sezonski. Na tanjuru je uglavnom ono što se nudi na placu. tako da u ovo zimsko vrijeme iz moje kuhinje najčešće izlaze nekakve čokoladno orašaste kalorijske bombe uz povremeno nekakav kolač sa jabukama i kruškama.
Najčešće je to nezaobilazna pita ili štrudla od jabuka. Kako bi malo razbila monotoniju listala sam kuharice da pronađem neki kolač sa jabukama da nije uvijek na menuu isto.
Recept sam pronašla ovdje. Kolač je odličan, sočan i vrlo jednostavan i brz za pripremu.

RECEPT:

200 g maslaca
220 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
naribana korica 1 limuna
600 g jabuka
50 g listića badema

Miksajte šećer i maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte vanilin šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati sve dok ne dobijete pjenastu kremu. Umiješajte brašno koje ste prethodno prosijali sa praškom za pecivo.
Pećnicu zagrijte na 200 C. Okrugli kalup za torte namastite i pobrašnite. U pripremljeni kalup ulijte gotovo tijesto i poravnajte površinu. 
Jabuke ogulite, razrežite na četiri dijela i izvadite im jezgru. Svaku četvrtinu još zarežite nožem ali ne sasvim do kraja. Tako pripremljene jabuke lagano utisnite u tijesto. Posipajte listićima badema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta. Poslužite mlako.

Broj komentara: 12: