ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Daring bakers-Beaumkuchen


Domaćica Daring bakersa u siječnju bila je Francijin sa bloga Koken in de Brouwerij.
Ovaj mjesec zadatak je bio napraviti Beamkuchen.
Beaumkuchen prevedeno sa njemačkom znači drveni kolač, zbog slojeva biskvita koji se peku sloj po sloj a u presjeku podsjećaju na godove drveta.
Već sam nekoliko puta planirala napraviti ovaj kolač ali nekako se uvijek nešto spriječilo. I prilikom čitanja ovog recepta bila sam malo skeptična. Jedna od namirnica koja se koristi u ovom kolaču je i marcipan koji nikako ne volim. Za sve one skeptične neljubitelje marcipana kao ja, napominjem da se on uopće ne osjeti previše u kolaču.
Mene ovaj kolač nekako podsjeća na Sacher tortu, valjda zbog kombinacije pekmeza od marelice i čokolade.
Jedina stvar koja me mučila u receptu je relativno visoka temperatura pećnice i kojoj se kolač peče i kako će to djelovati na dno kolača. Kao što se vidi na fotki najdonja kora je pečena malo prejako za moj ukus ali ne mijenja cjelokupni, vrlo dobar, okus kolača.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

6 jaja
prstohvat soli
120 g šećera
150 g marcipana
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 g brašna

Za premaz.

100 g pekmeza od marelice

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 230 C. Kalup dimenzija 20x25 cm obložite papirom za pečenje pa još dodatno namastite lim i papir. 
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Pjenasto izmiksajte bjelanjke sa prstohvatom soli pa dodajte šećer i miksajte dok ne postanu vrlo čvrsti. Fino naribajte marcipan. Izmiješajte ga sa omekšalim maslacem, šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Umiješajte i prosijano brašno. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. 1/10 smjese jednolično razmažite u pripremljeni kalup pa pecite 4-5 minuta dok ne dobije lijepu boju. Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.
Ohladite.
Zagrijte pekmez od marelice pa ga premažite po ohlađenom kolaču.
Napravite čokoladnu glazuru i prelite preko kolača. Prije posluživanja narežite po želji.

24 komentara:

  1. Ovaj put sam i ja napokon učestvovala. Sviđa mi se kolač... Jednostavan je sastojcima, a nekako ipak drugačiji... Tvoj prelepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. I ja sam zadovoljna ovomjesećnim izazovom.

      Izbriši
  2. Divno, kao iz najbolje poslasticare! Ja sam pravila verziju bez marcipana!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja imam doma ljubitelja marcipana pa sam ga željela počastiti.

      Izbriši
  3. Ja sam pravila Baumkuchen na svom (pokojnom) blogu za jedan Bozic (tradicionalno se pravi za Bozic) i kolac se pravi tako da se premazuju tanki slojevi slojevi jedan preko drugoga, ali se upali samo gornji grijac (ako nemate salamander) i resetka digne na najvise, svaki sloj se ispece (ne treba vise nego par minuta), premaze se novi itd...dok se ne potrosi sva masa. Tako da donji sloj nema sanse da zagori. Nema potrebe grijati citavu rernu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobra ideja, nisam se sjetila probati tako. Pamtim za sljedeći puta. Hvala na savjetu.

      Izbriši
  4. Zanimljiv mi je način pripreme, a izgleda prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Malo je neobičniji nego ostali kolači, a uvijek mi je nešto novo izazov.

      Izbriši
  6. Zbilja svaka čast,divim se ovako preciznoj izradi!

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda vrlo interesanto, zaista vrlo lep kolacic i prefektno napravljen.:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam ga nikada probala. Ali tvoj tako lijepo izgleda da odmah dobijem želju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam imala silnu želju probati ga ali nikako da dođe na red. Srećom tu su DB ;)

      Izbriši
  9. Uh, sad mi je žao što nisam sudjelovala. Krasno ti je ispao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvijek ga stigneš napraviti nije bitno kada. Hvala!

      Izbriši
  10. Izgleda odlično! I po sastojcima mi se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, kao što sam rekla mene jako podsjeća na Sacher tortu.

      Izbriši
  11. Imam ga u jednoj kuharici i već duže vrijeme se spremam da ga napravim, upravo zbog tih slojeva, skroz mi je zanimljiv. Tvoj prekrasno izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Tak je bilo i sa mnom dugo sam ga gledala i planirala napraviti a onda su me DB natjerali.

      Izbriši