ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

FBI rukavice-My pans and pots

Pretpostavljam da ste u ovom trenutku do lakta u brašnu a iznad glave vam lebdi oblak od šećera u prahu a kuhinja vam divno miriši. Prvenstveno se nadam da uživate u pripremama za blagdane i da vam nisu muka već užitak.
Svima bih vam zaželjela sretan Božić. Uživajte u društvu obitelji i prijatelje, fino se napapajte i smijte se. 
Nakon čestitke ostavljam vas uz moj osvrt na posljednje ovogodišnje FBI rukavice.

 FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog.
U tijeku je igra za studeni i prosinac a pod istragom je Zoričin blog My pans and pots.
Evo što sam ja odabrala, ovoga puta krušni post.

KUBANSKI KRUH 



Odličan, apsolutno nenadmašiv. radila sam ga već nekoliko puta i sigurna sam da će nam često biti na stolu. Odlična stvar je što je vrlo brzo gotov što nam je svima vrlo praktično obzirom na ovaj ludi ritam života.

RECEPT:
Recept za ispis

1,2-1,4 l brašna
40 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
400 ml vruće vode
100 ml mlake vode

U 100 ml mlake vode razmutiti kvasac sa šećerom. U prikladnu posudu staviti 1 l brašna. Dodati smjesu kvasca i sol i promiješati. Dodati vruću vodu pa sve dobro izmiksati mikserom na najvećoj brzini dok se sve ne poveže. Istresti na radnu površinu i po potrebi dodati još brašna dok se tijesto ne prestane lijepiti. Mijesiti otprilike 8-10 minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Posudu u kojoj ste umijesili tijesto lagano nauljiti pa staviti dobiveno tijesto u nju. Staviti na toplo mjesto da se diže 15 minuta. Radnu površinu lagano pobrašniti pa na nju istresti tijesto. Podijeliti na dva jednaka djela pa ih oblikovati po želji. Dekorativno zarezati površinu i lagano je premazati vodom. Položiti na lim za pečenje i staviti u hladnu pećnicu. Upaliti pećnicu na temperaturu od 205 C a na dno pećnice staviti posudu sa vrućom vodom. Peći 50 minuta.

BRIOCHE



E a ovaj kruh treba zabraniti. Tako je dobar da ga jednostavno ne možete prestati jesti. Imala sam plan napraviti i čokoladni brioche puding ali nisam imala od čega.

RECEPT:
Recept za ispis

500 g brašna
12 g svježeg kvasca
6 jaja
400 g maslaca
80 g šećera
1 žlica soli

1 jaje i žlica šećera za premaz


Prosijte brašno u veliku posudu. Dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Mikserom miksajte na najmanjoj brzini dodajući jedno po jedno jaje. Nakon što ste dodali sva jaja miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stjenka zdjele. Dodajte sol pa žlicu po žlicu omekšalog maslaca, pa miksajte između dodavanja dok se ne poveže dobro sa tijestom. Kada ste potrošili sav maslac i dobili sjajno i glatko tijesto, prekrijte ga prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže 3 sata. Nakon tri sata tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i samo nježno iz njega istisnite zrak. Vratite ga u posudu, ponovno ga prekrite folijom i stavite ga u hladnjak na dva sata. Nakon hlađenja tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, ponovno iz njega istisnite zrak i podijelite n 4 dijela. Svaki dio razdijelite opet na 4 djela. Oblikujte kuglice. Dva duguljasta kalupa za kruh obložite papirom za pečenje i u njih složite loptice od tijesta u paru. Malo je zbunjujuće, dakle u svaki kalup ide 8 loptica, dva reda po četiri u svakom. Prekrijte prozirnom folijom pa stavite na toplo mjesto da se diže dok im se ne udvostruči volumen. To će trajati od 1 pa sve do 3 sata ovisno o temperaturi u vašoj kuhinji. Prije pečenja premažite brioche razmučenim jajetom i posipajte šećerom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C 25 minuta

Broj komentara: 10:

  1. Činjenica da nisi imala "materijala" za brioche puding dovoljno govori o ukusu. Sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo moje mišljenje! I tebi i tvojima sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, samo sto ne zamirise preko ekrana!:))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan Božić! Kruh izgleda savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Petra, hvala ti što si svrljala po mom blogu. Nadam se da ti je bilo lepo. A da je brioš zarazan, jeste. I ja sam jedva sačuvala deo za čokoladni puding. Tebi i tvojima srećni praznici i sve najbolje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komplimentima, a bilo je zadovoljstvo švrljati po tvom blogu. Sve najbolje!

      Izbriši
  6. Meni je tako žao što nisam uspela da učestvujem u istrazi Zokiog bloga... Mada ja često nešto zakuvam po njenim receptima ili budem inspirisana njenim postovima:)
    Brioš mi je bio prvi na listi i planiram da ga isprobam čim pre.
    Taman ćemo uz kremšnite da raspravimo oko eventualnih komplikacija na koje bi mogla da naiđem;)

    Petra, ako si u prilici, 03.01. se organizuje blogersko druženje u Zg. Javi mi se na mejl ako bi došla da ti javim lokaciju. Baš bi bilo super da dođeš i ti:)

    Čujemo se i želim ti puno zdravlja, sreće i ljubavi u Novoj godini :)

    OdgovoriIzbriši