nedjelja, 8. prosinca 2013.

Keksići sa bademima i čokoladom


Prvo bih željela zahvaliti svima na podršci nakon mog razočaranog posta. Kuhinjska vikend terapija je urodila plodom i spremna sam za nove izazove i puno optimističnije raspoložena. 
Dio svog optimizma mogu zahvaliti i ovim keksićima. Uz šalicu finog čaja i nešto slatkog svijet doista djeluje kao bolje mjesto.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

125 g maslaca
80 g šećera u prahu
1 jaje
15 ml mlijeka
Žličica ekstrakta vanilije
Naribana korica 1 limuna
250 g brašna
100 g mljevenih badema

Za čokoladnu glazuru:

120 g čokolade
120 ml vrhnja za šlag

Za ukras:

15 ml ruma
100 g badema u štapićima
2 žlice šećera u prahu

Mikserom izradite maslac, jaje, šećer i ekstrakt vanilije dok se ne povežu pa dodajte brašno i badema i umijesite tijesto. Oblikujte tijesto u valjak promjera 2,5 cm. Tako oblikovano tijesto stavite u hladnjak da se ohladi 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 180 ºC.
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga narežite na šnitice debljine otprilike 0,5 cm. Slažite kolačiće na limove koje ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 ºC 15 minuta. Ohladite.
U prikladnoj posudi pomiješate bademe sa rumom. Izmiješajte pa ih rasporedite na lim obložen papirom za pečenje u jednom sloju. Posipajte ih šećerom u prahu pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 160 ºC dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće. Vrhnje za šlag kuhajte dok ne provrije pa ga prelite preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na svaki keksić stavite po žlicu čokoladne kreme pa je ukrasite prženim bademima.

Broj komentara: 9: