nedjelja, 29. prosinca 2013.

Daring bakers-Whoopie pie


Smotali su me ovi praznici pa malo kasnim.
Gledajući objavljene postove vidim da nisam već neko vrijeme sudjelovala u Daring bakersima. Točnije od srpnja. Nekako me baš i nisu privlačili recepti.
Kada sam početkom mjeseca vidjela da su ovomjesečni izazov Whoopie pies jednostavno sam morala pokušati napraviti ih. 
Nisam sigurna što sam očekivala, valjda neku senzaciju budući da sam čula toliko priča o njima. Ali da vam kažem istinu i nisam baš i tolio impresionirana, tako o.k. su ali ništa spektakularno.
Valjda sam imala prevelika očekivanja.
Domaćica ovomjesečnih Daring bakersa bila je Bourbonnatrix sa bloga Bourbonnatrix bakes i izazvala nas je da napravimo whoopie pie.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

115 g maslaca
200 g smeđeg šećera
5 g instant kave
5 g praška za pecivo
3 g sode bikarbone
prstohvat soli
1 jaje
45 g kakaa
285 g brašna
1 žličica arome vanilije

Za nadjev:

125 g šećera
15 g brašna
120 ml mlijeka
30 ml slatkog vrhnja
110 g maslaca
1 žličica arome vanilije

Zagrijte pećnicu na 180 C. U zdjelu od miksera stavite omekšali maslac, smeđi šećer, instant kavu, prašak za pecivo, sol, jaje i aromu vanilije pa sve dobro izmiksajte. Prosijte brašno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Kuhačom umiješajte u dobro izrađenu smjesu maslaca, pa miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto.
Lim obložite papirom za pečenje. Od dobivene smjese oblikujte kuglice jednake veličine. U originalnom receptu navodi se da se tijesto oblikuje žličicom ali ja sam se odlučila oblikovati ih rukama.
Oblikovane kuglice slažite na lim, ostavljajući nešto mjesta između dvije jer će se tijekom pečenja malo raširiti. 
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta dok ne postanu čvrste na dodir. Ohladite.
Za kremu: u prikladni lonac stavite mlijeko u koje ste dodali šećer i aromu vanilije. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. U drugoj posudi pomiješajte brašno i slatko vrhnje.Provrelo mlijeko ulite u smjesu brašna i slatkog vrhnja i izmješajte. Vratite u lonac i na vatru pa kuhajte uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne. Kuhanu kremu stavite u posudu od miksera pa miksajte dok se smjesa ne ohladi. To će potrajati otprilike 10 minuta. Dodajte omekšali maslac i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu kremu stavite u dresir vrećicu pa njom lijepite dva po dva dobivene keksića.

Broj komentara: 5:

  1. Ja nisam imala prevelika očekivanja pa nije bilo niti razočarenja - kako neki biskvitni kolač, meni ok ali ništa senzacionalno. Vjerojatno je poanta u izgledu.
    Super su ti ispale!

    OdgovoriIzbriši
  2. eh, da, zna se to dogoditi kada su očekivanja jako velika, ali izgledaju krasno :)

    OdgovoriIzbriši