četvrtak, 17. listopada 2013.

Riža na mlijeku


Ništa pretjerano komplicirano, samo riža na mlijeku. Jedini mali dodatak je mlijeko aromatizirano cimetom. U jednom od mojih lutanja internetom pronašla sam informaciju da je cimet čest dodatak riži na mlijeku u Grčkoj.
Sada dok pišem uvod u ovoj post sjetila sam se da je moja mama često radila rižin kolač koji smo jeli isto kao i ovu rižu na mlijeku, prelivenog sa malo malinovca.
Moram se sjetiti tražiti je recept, voljela sam taj kolač. Miriši na zimsku nedjelju iz djetinjstva.

RECEPT:
Recept za ispis 
 
500 ml mlijeka
80 g arborio riže
1 štapić cimeta
1 žumanjak
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g šećera
malinovac za ukras

U prikladan lonac ulijte 450 ml i dodajte štapić cimeta. Kuhajte dok ne provrije, smanjite vatru pa ostavite da krčka 5 minuta. Dodajte rižu pa ostavite da se krčka 15-ak minuta uz često miješanje.
Žumanjak pomiješajte sa 50 ml mlijeka koje ste odvojili i šećerom. Dobivenu smjesu ulijte u smjesu riže pa nastavite kuhati uz često miješanje još 10 minuta. Na kraju umiješajte ekstrakta vanilije. Ostavite da se ohladi.
Prije posluživanja razdijelite rizogalo u čaše i pokapajte malinovcem.

Broj komentara: 10:

  1. Jako dugo ju nisam jela, a toliko je dobra. Izgleda super.

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim rizu sa mlekom, nisam je dugo pravila i uvek me nekako podseti na detinjstvo... najdraza kombinacija je sa vocnim prelivom iz slatka, recimo od jagoda, mmmm.:))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super ideja sa jagodama, mi smo je baš uvijek jeli sa malinovcem.

      Izbriši
  3. aaaaaaaa omiljena večera mog djetinjstva

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod mene obavezno ide cimet u rižu na mlijeku, jer me to podsjeća na nadjev za presnac, najdraži kolač iz djetinjstva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš zanimljivo, moja mama je koristila samo vanilin šećer.

      Izbriši
  5. Dakle, ja nisam nikad u životu jela rižu na mlijeku - možda je vrijeme da probam :)

    OdgovoriIzbriši