nedjelja, 20. listopada 2013.

FBI rukavice- Cooking with Zoki

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za rujan i listopad a pod istragom je blog Cooking with Zoki.
Od svih divnih stvari evo što sam odabrala;

BRZI KRUH KOJI SE NE MIJESI


U originalnom receptu ova smjesa je podijeljena na nekoliko malih kruščica ali meni je su za bruskete trebale baš prave šnite kruha pa sam ga ja ispekla u jednom komadu.

RECEPT:
Recept za ispis

675 g brašna
550 ml mlake vode
7 g instant kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera

U manju posudicu staviti 125 ml vode, žličicu šećera i instant kvasac. Izmiješati. Ostaviti na toplom mjestu da se kvasac zapjeni.
U veću posudu staviti 675 g brašna i 2 žličice soli pa sve izmiješajte. Dodajte zapjenjeni kvasac pa u tankom mlazu počnite ulijevati preostalu vodu, istovremeno miješajući. Kada ste umiješali svu vodu, još kratko pomiješajte da dobijete glatko tijesto. U ovom trenutku tijesto će biti vrlo mekano. Pobrašnite radnu površinu i na nju istresite tijesto. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto također pobrašnite pa vratite tijesto u nju i prekrite je rastezljivom folijom. Stavite na toplo mjesto sa se diže sat i pola.
Zagrijte pećnicu na 250ºC. U još hladnu pećnicu na najvišu rešetku stavite prazan duboki lim koji ćete zagrijati zajedno sa pećnicom.
Pripremite okruglu posudu koja može u pećnicu. Ja sam upotrijebila duboku vatrostalnu posudu.
Otrgnite komad papira za pečenje dovoljno velikog da prekrije dno i stranice posude. Na njega istresite dignuto tijesto pa ga zajdeno sa papirom ubacite u posudu koju ste pripremili za pečenje.
Zakipite 2 dl vode. Pripremljeni kruh stavite u zagrijanu pećnicu a u lim koji se grijao zajedno sa pećnicom ulijte vruću vodu i brzo zatvorite vrata. Time ćete dobiti efekt parne pećnice, samo budite oprezni dok to radite voda šprica prilikom kontakta sa vrućim limom.
Pecite kruh 40-45 minuta dok ne dobije lijepu koricu.

ŽEMLJIČKE



Apsolutno savršene. Bile su savršena podloga za nedjelji doručak; sendvič sa jajima.

RECEPT: 
Recept za ispis 

525 g brašna T-1100
50 g maslaca
50 g masti
260 ml mlake vode
50 g meda
1,5 žličica soli
1 paketić instant kvasca

U manju zdjelicu staviti 100 ml mlake vode pa dodati med i kvasac i sve dobro izmiješati. Staviti na toplo mjesto da se kvasac zapjeni.
U veću posudu prosijati brašno. Na laganoj vatri ili u mikrovalnoj zagrijavati maslac i mast dok se ne otope. U prosijano brašno dodati sol, rastopljeni maslac i mast, zapjenjeni kvasac i ostatak vode. Mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude.
Istresti tijesto na radnu površinu i mijesiti dok se ne dobije glatko i meko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Oblikovati tijesto u okrugli kruščić, premazati ga sa malo ulja i vratiti ga u posudu. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i staviti na toplo mjesto dok se ne udvostruči.
Dignuto tijesto ponovno istresti na radnu površinu, premijesiti ga i podijeliti na 9 otprilike jednakih loptica. Loptice izvaljati tako da dobiju lagano valjkasti oblik. Dršku drvene kuhače utisnuti u sredinu svakog valjčića tako da dobijete izgled žemlje.
Žemlje složiti na lim obložen papirom sa pečenje i obavezno ostaviti razmak između njih. Staviti ponovno na toplo mjesto na otprilike sat vremena da se žemlje dignu.
Zagrijte pećnicu na 180ºC. U još hladnu pećnicu na najvišu rešetku stavite prazan duboki lim koji ćete zagrijati zajedno sa pećnicom.
Zakipite 2 dl vode. Pripremljena peciva stavite u zagrijanu pećnicu a u lim koji se grijao zajedno sa pećnicom ulijte vruću vodu i brzo zatvorite vrata. Time ćete dobiti efekt parne pećnice, samo budite oprezni dok to radite voda šprica prilikom kontakta sa vrućim limom.
Pecite žemljičke 20-25 minuta, dok ne dobiju lijepu boju.

LALA U BIJELOJ KOŠULJI



Izuzetno zasitna ali prefina torta.

RECEPT:
Recept za ispis 

Za biskvit:

5 jaja
75 g šećera
100 g tostiranih i mljevenih oraha
2 žlice brašna
1 žlica krušnih mrvica(ja sam koristila mljevene kekse)
1 žlica ruma
25 g nasjeckane čokolade

Za nadjev:

375 g mlijeka
5 žumanjaka
50 g šećera
45 g brašna
200 g maslaca
1 žličica arome vanilije

Za šaum:

5 bjelanjaka
225 g šećera

Čokoladna glazura

Namastiti i pobrašniti okrugli kalup za tortu. Pećnicu zagrijati na 170 ºC.
Za biskvit odojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. 
Žumanjke miksati sa šećerom dok sasvim ne posvijetle i udvostrući im se volumen.
Mljevene kekse preliti rumom pa ih ostaviti da upiju rum minutu, do dvije.
U prikladnoj posudi pomiješati brašno, orahe i nasjeckanu čokoladu.
U pjenasto izmiksane žumanjke dodati smjesu sa brašnom i nabubrene kekse. Izmiješati. Na kraju malo po malo umiješati i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izliti u pripremljeni kalup i poravnati površinu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-250 minuta. Pečenu koru ohladiti.
Za kremu: u prikladan lonac stavite 250 ml mlijeka i šećer pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije. U međuvremenu pomiješajte žumanjke sa aromom vanilije i preostalih 125 ml mlijeka. Uz stalno miješanje smjesu žumanjaka uliti u vruće mlijeko. Kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Ohladiti.
Maslac mikserom izmiksati sa žlicom šećera u prahu dok ne postane pjenasti. Dodati ohlađenu kremu pa miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ohlađeni biskvit staviti na tanjur za posluživanje a oko njega obruč od kalupa za torte. Na biskvit rasporedite dobivenu kremu i poravnajte površine. Stavite u hladnjak da se hladi a za to vrijeme ćete skuhati šaum.
U veći lonac lonac stavite vodu da provrije. U vatrostalnu ili metalnu posudu odgovarajuće veličine da vam paše na lonac stavite bjelanjke sa šećerom. Znači kuhamo bjelanjke na pari. Staviti posudu sa bjelanjcima na lonac u kojem voda kipi na umjerenoj vatri pa ih miksati mikserom 8-10 minuta. Dobiti ćete krasan sjajan i čvrst šaum. Dobiveni šaum premazati na kremu koja se hladila. Poravnati površinu pa tortu vratiti u hladnjak.
U međuvremenu pripremiti čokoladnu glazuru, po receptu po vašem odabiru i preliti ga preko šauma. Ohladiti.

KOLAČ SA TREŠNJAMA I ČOKOLADOM 

 

Jedan od onih jednostavnih a tako ukusnih kolača. Ja sam ga pekla u dubljem limu i prije posluživanja narezala na kockice.I da ne zaboravim, koristila sam višnje iz kompota jer trešnje nažalost nisu u sezoni.

RECEPT: 
Recept za ispis 

5 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica limunovog soka
korica od limuna
175 ml slatkog vrhnja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g nasjeckane čokolade
1 staklenka kompota od višanja
prstohvat soli

šećer u prahu za posip

Priprema:
Namastiti i pobrašniti lim dimenzija 30 x 20 cm. Zagrijati pećnicu na 180 C.
Brašno,nasjeckanu čokoladu sol i prašak za pecivo pomiješati i staviti sa strane.Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke sa žlicom limunovog soka izmiksati u čvrsti snijeg.
U žumanjke dodati šećer,vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i izmiksati u pjenastu smjesu.Dodati slatko vrhnje i dobro izmiješati.Dodati smjesu brašna i nasjeckane čokolade.Izmiješati. Pomalo umiješati snijeg od bjelanjaka. Polovicu smjese uliti u pripremljeni lim. Višnje ocijediti od vlastitog soka pa ih rasporediti po biskvitu. Preliti ih ostatkom biskvitne smjese i poravnati površinu.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30 -35 minuta. Ohladiti.

Prije posluživanja narezati po želji i posipati sa šećerom u prahu.

Broj komentara: 10:

  1. Odličan odabir recepata i sve ti je super ispalo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan hlepcic i pecivo, a tek tortica i kolaci, mmmm... obozavam tu rusticnu krckavu koricu.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra fantastično sve izgleda,a slike su ti kao iz najboljih food časopisa..divno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Petra...kod tebe mi se sve dopada a torta mi je pravi hit...ona jeste malo slađa i od nje se ne može puno pojesti ali je sva kremasta i penasta.
    Tvoje slike i rad su mi fantastični i jako mi se dopadaju.
    Od srca ti hvala na isprobavanju svih ovih recepata i izuzetno sam srećna da su ti se dopali.
    Topli pozdrav iz daleke Kanade.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala,ovakvi komplimeti od tebe puno znaće.Pozdrav iz pretoplog Zagreba.

      Izbriši
  5. sve je krasno, a ovaj kruh stvarno obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odabrala si odlične recepte, ali torta me posebno oduševila. Nema veze ako je zasitna, glavno da se uživa u okusima :)

    OdgovoriIzbriši