četvrtak, 5. rujna 2013.

Žumberačka torta


Nažalost, godišnji je gotov i prvi radini tjedan je skoro pa iza mene. Odlično sam se provela i nadam se napunila baterije za nove izazove.
Dosta o godišnjem ajmo mi na tortu. Ovo i tehnički nije torta ovo je varijacija browniesa koje sam prvi puta uobličila za našu uobičajenu godišnju proslavu Prvog maja i rođendana na Žumberku, pa joj otuda i ime. Narudžba za Žumberak je bila nešto jako čokoladno a kako sam tih dana bila malo u gužvi ideja je došla iz čiste nužde. Jednostavna je za napraviti a izaziva savršenu reakciju, muškići traže repete a gospođe recept.
Ova torta također izvrsno podnosi višesatni transport. Kako ljetujemo u kampu a u njemu nažalost nema pećnice trebala mi je torta za koju se biskvit može ispeći doma a završiti na moru. U goste nam je dolazio naš mali Lovro koji je ljetno dijete i uvijek je žalostan jer se njegov rođendan na slavi usred ljeta nego tek kada se svi vrate na kontinent i počne škola. Tako da je ova torta bila iznenađenje za njega.
Lovro je također bio i izvrstan asistent kad smo prije tjedan dana on i ja zajedno radili ovu tortu za kontinentalnu proslavu rođendana.
Dakle Lovro još jednom: " Sretan ti 9. rođendan!"

RECEPT:
Recept za ispis 

Za biskvit:

225 g čokolade sa 70 % udjelom kakaa
226 g maslaca
200 g šećera
6 jaja
60 g kakaa
Prstohvat soli
80 ml mlake vode
1 žlica nescaffea

Zagrijte pećnicu na 180 C. Kalup za tortu promjera 28 cm obložite papirom za pečenje. Nožem nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće. Stavite maslac u prikladni lonac pa ga otopite na laganoj vatri.Otopljeni maslac maknite sa vatre pa umiješajte nasjeckanu čokoladu. Mješajte dok se čokolada sasvim otopi i stavite sa strane da se malo ohladi. U čašu stavite mlaku vodu i žličicu nescaffea pa miješajte dok se kava ne otopi pa je stavite sa strane za kasnije.
U zdjeli stavite jaja i šećer pa ih miksajte mikserom dok im se ne udvostruči volumen i postanu blijedo žuta (cca. 5 minuta). Umiješajte prosijani kakao i čokoladu otopljenju sa maslacem. Na kraju umiješajte još i kavu otopljenu u mlakoj vodi. Sve izlite u pripremljeni kalup i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 minuta. Ostavite da se ohladi pa na ohlađeni biskvit namažite kremu.

Za kremu:

200 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade sa 70 % udjelom kakaa
50 g badema u listićima

Nasjeckajte 200 g  čokolade na male komadiće. U prikladnom loncu zagrijte 200 ml vrhnja za šlag dok ne zakipi. Umiješajte nasjeckanu čokoladu i mješajte dok se ne rastopi.Dobivenu kremu premažite po ohlađenoj torti i posipajte listićima badema.

Broj komentara: 10: