četvrtak, 19. rujna 2013.

Valovi Seine



Nikada neću shvatiti otkud ovom kolaču ime. Kakve veze imaju imaju višnje i dvobojni biskvit sa Seinom ostati će mi vječita misterija. Generalno,jako volim ovaj kolač i nekada smo ga doma stvarno često pekli.
Više baš i nije moderan ali mene je uhvatila želja baš za njim pa sam si ga i napravila. I to je to, nemam više ništa pametno za reći o njemu, samo recept.

RECEPT:
Recept za ispis 

Za tijesto:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
500 g trešanja, očišćenih od koštica

Za kremu:

500 ml mlijeka
4 žlice šećera
50 g kukuruznog škroba
150 g maslaca

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Duboki kalup dimenzija 20x 30 cm namastite i pobrašnite.
Mikserom pjenasto izmješajte jaja sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i udvostruči joj se volumen. Prosijte brašno sa praškom za pecivo. Umiješate prosijano brašno u pjenastu smjesu jaja. Podijelite smjesu na dva djela pa u jednu polovicu umiješajte prosijani kakao. Naizmjenično u kalup ulijevajte svijetlu i tamnu smjesu tako da dobijete biskvit mramornog uzorka. Zagladite površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
Za kremu u prikladni lonac stavite 400 ml mlijeka i šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok ne provrije. Preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte sa kukuruznim škrobom. Ulite u smjesu provrelog mlijeka pa kuhajte na umjerenoj vatri  uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite.
Pjenasto izmiksajte maslac pa u njega umiješajte ohlađenu kremu. Pomijšajte da dobijete glatku smjesu. Rasporedite po ohlađenom biskvitu i zagladite u površinu. Stavite u hladnjak da se malo ohladi dok pripremate čokoladnu glazuru.
Pripremite svoju omiljenu čokoladnu glazuru pa je prelite preko ohlađene kreme i sve vratite u hladnjak da se kolač ohladi a glazura stisne.
Prije posluživanja narežite po želji.

4 komentara:

  1. Ja ovaj kolač znam kao dunavski valovi, no ni to ne objašnjava višnje u kolaču. :) Lijepo izgleda i baš sočno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas su valove Seine ali čula sam i da ga i tako zovu, ali naziv ostaje misterija ;)

      Izbriši
  2. i ja ga znam pod dunavski valovi, i isto nemam pojma otkud ime
    baš sočno djeluje, jako lijepo

    OdgovoriIzbriši
  3. i ja ga znam kao dunavski valovi, iako ga nikada nisam radila :(
    a uvije kmi vrlo primamljivo izgleda

    OdgovoriIzbriši