nedjelja, 22. rujna 2013.

Torta od sira



Ova torta je je jedna u nizu koja sam napravila kombinacijom nekoliko recepata. Radila sam je po specijalnoj želji koja je glasila da mora imati malo tijesta a puno kreme od sira. Kušači su bili zadovoljni i nekako se pročulo za tortu pa sam čak i dobila narudžbu da napravim istu takvu kolegicama s posla za rođendan.
Sve se to odvijalo krajem sedmog mjeseca i kako sam u to vrijeme bila u popriličnoj gužvi, nisam je stigla slikati onako kako bih željela.
Ovo je jedna brzinska fotka koju sam okinula dok me pred vratima kuće već čekao taksi jer sam kasnila na posao. U pozadini se vidi "krasna" posudica za umak od maline koji možete ili ne morate napraviti za posluživanje uz ovu tortu, ali meni su sir i maline nenadmašna kombinacija tako da ga svakako preporučam.

RECEPT: 
 
Za tijesto:

125 g brašna
2 žlice šećera
1 žličica ruma
1 žumanjak
75 g maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
Pola praška za pecivo
Sok i naribana korica pola limuna

Za nadjev:

200 g maslaca
2 jaja
100 g šećera
800 g krem sira
1 vrećica želatine u prahu
4 dl slatkog vrhnja
3 žlice limuncella

Okrugli kalup za tortu namastite i pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 200ºC.
Od svih navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Tijesto tanko razvaljajte pa njime obložite dno i stranice kalupa. Tijesto prekrite papirom za pečenje i na njega nasipajte suhi grah i pecite tijesto tako 10 minuta. Nakon 10 minuta maknite grah i masni papir pa tijesto vratite u pećnicu na još otprilike 5-7 minuta dok ne dobije lijepu boju. Izvadite iz pećnice i ohladite.
Za kremu pjenjačom lagano istucite jaja sa šećerom. Smjesu jaja kuhajte na pari otprilike 10 minuta, dok se lagano ne zgusnu. Ostavite ih da se malo ohlade.
Želatinu pripremite prema uputstvima na omotu.
Mikserom pjenasto izradite maslac. U pjenasti maslac umiješajte jaja i ABC sir. Dobro izmješajte.
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga umiješajte u smjesu maslaca i sira. Nabubrenu želatinu pomiješajte sa limuncellom i otopite na laganoj vatri dok ne postane tekuća. Umiješajte u smjesu sira i dobro izmješajte. Izlite kremu u pečeno tijesto, zagladite površinu i stavite u hladnjak na par sati ili još bolje preko noći.

2 komentara: