četvrtak, 12. rujna 2013.

Pita od sira i oraha

Ovo je jedan brzinski post jer paralelno sa pisanjem posta kuham pekmez od šljiva.
Ruku na srce kuhanje pemeza i nije tako kompliciran zadatak. Više je dosadan, tri sata stajanja uz štednjak i miješanja. U jednoj fazi sam kuhala pekmeze tako da sam desnom rukom miješala, a u lijevoj ruci držala knjigu i čitala. Zgražanju ukućana nije bilo kraja. Mislim pa u čemu je problem, kraj štednjaka moram stajati pa neka barem korisno iskoristim vrijeme.
Srećom što sam danas sama doma jer bi današnji komentari bili nenadmašni. Zamislite sliku; ja u kuhinji, na štednjaku pun lonac kipućih šljiva koje lagano krčkaju i kao vrhunac laptop kraj lonca.
Mislim da ću im ipak otkriti kako sam danas kuhala pekmez čisto da se nasmijem komentarima.
Pita od sira sa orasima, dobar stari klasik iz one legendarne zamusane bilježnice sa još rukom pisanim receptima, kojoj se uvijek rado vračam.
 
RECEPT:
Recept za ispis 


Za tijesto:

250 g brašna
100 g šećera
170 g maslaca
4 žumanjka
1 prašak za pecivo

Za nadjev:

200 g tostiranih i mljevenih oraha
1 vanilin šećer
100 g šećera

Za nadjev od sira:

600 g svježeg kravljeg sira
200 g šećera
2 vanilin šećera
4 žlice griza
Naribana korica 1 limuna
4 bjelanjka

Za posip:

Šećer u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Namastite duboki kalup dimenzija 20 x 30 cm.
Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer i maslac narezan na manje komadiće. U sredini načinite udubinu pa u nju stavite žumanjke. Umijesite tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva djela pa ga stavite u hladnjak dok pripremite nadjeve.
Za nadjev od oraha pomiješajte tostirane i mljevene orahe sa šećerom i vanilin šećerom.
Za nadjev od sira pomiješajte svježi kravlji sir sa šećerom, vanilin šećerom, grizom i naribanom koricom limuna. Bjelanjke istucite u čvrsti snijega pa ga nježno umiješajte u smjesu sira.
Izvadite polovicu tijesta iz hladnjaka pa ga na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na veličinu dovoljnu da obloži dno i stranice lima. Razvaljano tijesto prebacite u kalup i lagano ga nabockajte vilicom. Po tijestu u jednoličnom sloju posipajte pripremljenu smjesu oraha. Na smjesu od oraha rasporedite nadjev od sira i poravnajte mu površinu. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta pa je stavite na raspoređeni nadjev od sira. Nabockajte vilicom i stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite kolač 45 minuta, dok ne dobije lijepu boju. Ohladite. Prije posluživanja kolač posipajte sa malo šećera u prahu i narežite ga po želji.

Broj komentara: 14:

  1. Zbilja predivno izgleda. :) Spremam je u omiljene i nadam se da ću je uskoro i isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi je drago da ti se sviđa. Javi dojmove ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mnoogo mi se dopada! Sve skupa, i tijesto i nadjev i ovaj fil od sira... Baš odlično! Nekako starinska, a opet moderna... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako, starinska ali opet uvijek prolazi. Hvala!

      Izbriši
  4. Divan kolac,ja uobicajeno pomijesam orqhe i sir,no ovako kako ti radis je ljepse,prezentantnije!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sviđa mi se ideja da se pomiješaju zajedno orasi i sir, baš ću pokušati i tako napraviti pitu.

      Izbriši
  5. Pita divno izgleda. Sta znaci "tostirani orasi"?

    OdgovoriIzbriši