ponedjeljak, 30. rujna 2013.

KuVarijacije-Starinska fina torta

KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U rujnu smo pripremali starinsku finu tortu
Prva asocijacija kada sam pročitala recept je bio ledeni vjetar. Baš mi se činila vrlo sličnom, pretpostavljam da su me kore od bjelenjaka navele na taj trag.
Nije pretjerano komplicirana za pripremu jedini problem koji sam imala je količina kreme. Baš sam obilno nadjenula tortu ali kreme mi je ipak ostalo previše. Ostatak kreme sam uklopila u desert u čaši sljedećeg dana, piškote sam natopila kavom, stavila kreme i banane narezane na šnitice i savršeno je funkcioniralo.
Sljedeći puta kada ću raditi ovu tortu, definitivno ću prepoloviti količinu mlijeka u kojem se krema kuha kao i količinu maslaca koji se stavlja na kraju.

RECEPT:
Recept za ispis

Kore:

7 žlica brašna
7 žlica šećera
7 žlica ulja
1 prašak za pecivo

Krema:

7 žumanjaka
6 žlica brašna
10 žlica šećera
Srž mahune vanilija
6 dl mlijeka
250 g maslaca
150 g suhih marelica
1 dl ruma

Zagrijte pećnicu na 180ºC.Lim (koji dobijete sa pećnicom, onaj plitki duguljasti)  obložite papirom za pečenje. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa mu dodajte šećer i još jednom sve dobro izmiksajte. Smanjite brzinu miksera i u tankom mlazu ulite ulje pa sve dobro izmiksajte. Na kraju nježno pjenjačom umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo. Smjesu rasporedite po pripremljenom limu i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta. Budite oprezni kora vrlo brzo potamni, a vi želite da bude svijetla i prozračna.
Ohladite. Ohlađenu koru narežite na tri jednake trake.
Za kremu mlijeko pomiješajte sa 3 žlice šećera i srži mahune vanilije pa stavite kuhati na paru. Žumanjke izmiješajte sa preostalih 7 žlica šećera i brašnom. U smjesu žumanjaka ulite malo toplog mlijeka i izmješajte. Pomiješajte zajedno obje smjese pa nastavite kuhati na pari dok se krema ne zgusne. Nasjeckajte maslac na manje kockice pa ga ubacite u toplu kremu. Dobro promiješajte. Ohladite. Ohlađenu kremu podijelite na dva djela; trećinu ostavite
Marelice nasjeckajte na sitne kockice, stavite ih u zdjelicu i prelite rumom. Ostavite ih da se aromatiziraju rumom dok se krema hladi. Tik prije nadjevanja torte ocijedite marelice od viška ruma.
Ohlađenu kremu podijelite na dva djela; trećinu ostavite za vanjsko premazivanje torte a u preostale dvije trećine umiješajte marelice.
Na tanjur za posluživanje stavite koru a na nju polovicu kreme sa marelicama, ponovno stavite koru i na nju ostatak kreme sa marelicama. Na vrh stavite posljednju koru pa je izvana premažite kremom koju ste stavili sa strane u koju niste umiješali marelice. Ukrasite po želji i dobro ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 6:

  1. Pozdrav! Hvala ti što si spremila ovu torticu, to kao prvo! :-)
    Jako lepo i sočno izgleda, ali baš mi je žao zbog kreme koja je preostala. Nisam sa njom imala nikad takav problem, bude puno fila ali je postojan pa lepo može da se iskoristi sav. Dobro, uvek se nađe neki način da bude iskorišćen :-), ali svejedno mi je žao jer se sama strašno nerviram kada mi se kod pripreme nekih drugih kolača dešavaju takve stvari. Sve se posle sredi ali ja ne mogu u trenutku filovanja da racionalizujem :-)). Nadam se da je ukus bio ok :-).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krema je super postojana i nije u njoj problem, više u meni. Nekada sam voljela jako kremaste kolače a sada mi nekako više odgovaraju oni sa manje kreme. Ne brini sva krema se iskoristila ;)

      Izbriši
  2. Divna tortica, bas mi je drago sto smo ucestvovali u tolikom broju... javljam se kao degustator sledeci put ako ostane visak kreme.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Tortica je bas dobra, istina, kremom je vrlo bogata:)

    OdgovoriIzbriši