četvrtak, 26. rujna 2013.

Kruh sa krumpirom



Apsolutno obožavam ovaj kruh. Najčešće ljudi rade ovaj kruh kada im ostane skuhanog krumpira a ja kuham krumpir specijalno da bih ga mogla umijesiti. Radila sam ga čak i u obliku lepinja za kebab i bile su izvrsne.
Počela sam sa ovim receptom pa sam ga prilagodila sebi.
Prva stvar koja me mučila je vruća voda, nekako sam kroz moje pekarsko iskustvo naučila da kvasac i vruća voda nikako ne idu zajedno, mlaka da jer pospješuje aktivaciju kvasca ali vruća nikako.
Druga stvar je količina kvasca. Ne volim kada se u kruhu osjeti intenzivni miris kvasca, možda je kruh malo brže gotov ali taj intenzivni miris me u potpunosti odbije.
I zadnja stvar je količina upotrebljenog brašna, sa količinom navedenom u originalnom receptu dobije se vrlo rijetko tijesto kojim je teško rukovati. Tako da sam ja dodala još brašna dok nisam došla do gustoće tijesta kojim sam zadovoljna. Istina u originalnom receptu je korištena druga vrsta brašna pa možda i to ima veze.
Uspjela sam nabaviti domaće "crno" brašno iz jednog malog mlina pa sada sav kruh mijesim sa njim, ima mi savršen okus.
 
RECEPT:

300 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
1 žlica meda
500 g brašna T-1100
1 žlica krupne morske sol
150 g kuhanog krumpira (to su otprilike dva veća krumpira)
2 žlice maslinovog ulja

Pomiješajte vodu, med, maslinovo ulje i sol i miješajte dok se sol ne otopi. Na radnu površinu prosijte brašno i u sredini napravite rupu. Dodajte izgnječeni krumpir i namrvljeni kvasac. U rupu u brašnu ulijte mješavinu vode, meda, maslinovog ulja i soli. Umijesite tijesto. Ukoliko vam je tijesto jako mekano možete dodati još malo brašna. Oblikujte tijesto u krušćić pa ga stavite na lim obložen papirom za pečenje. Prekrijte kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže sat vremena. Zagrijte pećnicu na 225 ºC. U još hladnu pećnicu na najvišu rešetku stavite prazan duboki lim.
Zakipite 2 dl vode. Dignuti kruh stavite u zagrijanu pećnicu a u lim koji se grijao zajedno sa pećnicom ulijte vruću vodu i brzo zatvorite vrata. Time ćete dobiti efekt parne pećnice, samo budite oprezni dok to radite voda šprica prilikom kontakta sa vrućim limom.
Pecite kruh 40-45 minuta dok ne dobije lijepu koricu.

Broj komentara: 9:

  1. Cula sam za takav kruh, cak sam pronasla par recepata. Jos ga nisam isprobala, ali hocu...Tvoj izgleda ODLICNO!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Probaj za početak, dok se ne navučeš, kada ti ostane skuhanog krumpira od ručka.

      Izbriši
  2. Tu i tamo naiđem na pecivo s krumpirom, pa kupim, ali naravno, nije ni sluga ovom kruhu. Predivno izgleda i mora da je odličan.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelijep je. Radila sam dosad peciva, tijesto za pizzu, pa i krafne od tijesta s dodatkom krumpira, i obožavam sve. Daje prekrasnu mekoću i čini da ostanu svježa nekoliko dana.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala. Točno to ta produžena svježina i to mi je najdraže kod ovog kruha.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam nikad spremala ovakav kruh, morat ću probati - jer obožavam baš sve što ima kvasac u sebi :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Super mi je taj kruh ali mi se nikad ne da krumpir kuhati za to

    OdgovoriIzbriši