nedjelja, 29. rujna 2013.

Ajme, kolko nas je! Grožđe



Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema mjeseca rujna je grožđe a domaćica je Jovanka Baštovanka.
Vrlo rijetko koristim svježe grožđe u kuhinji, nažalost ali nekako mi je grožđe za raditi vino. Ovo je drugi puta u životu da sam upotrijebila grožđe u nekom jelu, radila sam ovu pogaču i to je sve ako se ne računaju grožđice koje su kod mene doma ionako problematične.
Baš se veselim novim receptima koje ću, sigurna sam otkriti, nakon ovog kruga Ajme. 
Recept sam pronašla u Dobroj hrani iz listopada prošle godine, a možete ga pronaći i u Velikoj studentskoj kuharici, specijalnom izdanju Dobre hrane, koja je izašla baš danas sa Jutarnjim listom.
 

200 g tamne čokolade
200 g maslaca
4 jaja
200 g šećera
50 g tostiranih,mljevenih lješnjaka
1 žlica brašna
400 g crnog grožđa
Sok pola naranče
1 žlica maslaca
Prstohvat mljevenog klinčića
2 žlice šećera

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Čokoladu i maslac otopite na pari. Prohladite. U mlaku smjesu umiješajte šećer pa jedno po jedno jaje. Na kraju umiješajte brašno i lješnjake. Smijesu ulite u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.Ohladite.
U međuvremenu u tavici otopite maslac, dodajte grožđe, narančin sok, šećer i mljeveni klinčić. Pirjajte miješajući nekoliko minuta.
Prije posluživanja narežite tortu na šnite pa je prelite pirjanim grožđem.

Broj komentara: 13:

  1. Odgovori
    1. I baš je, kad se natopi sa umakom od grožda, savršen je. Samo je poprilično zasitan i ne može ga se puno pojesti.

      Izbriši
  2. Odlično izgleda, torta je super kao i preljev od grožđa !

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantazija kako izgleda,mogu samo zamisliti ukus!

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmm, kolacic koji mirise na jesen i inspirise.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Eto, tko bi mislio da se s gržđem mogu napraviti tako fini kolači!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja jedva čekam zbirni post ajme, da vidim što se još može napraviti sa grožđem.

      Izbriši
  6. Ja nisam nikada ništa radila od grožđa, danas ću pokušati napraviti muffine ako stignem. Ova tortica mi izgleda fenomenalno, sastojci su mi odlični

    OdgovoriIzbriši
  7. Odavno ti nisam obisla blog, ne zato sto sam lenja, no sto mi jedno drugo pretice. I ja grozdje ne koristim u kuhinji skoro uopste, sto je verovatno steta. Ovaj je jedan od nekoliko recepata na koje sam naisla ove jeseni koji ce me naterati da ga konacno uvedem u rernu.

    OdgovoriIzbriši