četvrtak, 11. srpnja 2013.

Princes krafne

Nikada princes krafne nisam zvala punim nazivom, uvijek su bile samo princeze. Nekako me riječ krafna asocira na nešto masno i nije mi prikladna za ovu elegantnu slasticu. Uvijek su bile samo princeze, uostalom i podsjećaju na princezinu haljinu, ovako raskošne i našuškane.
Ovo su inače sasvim obične princeze samo su ukrašene malinama.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

400 ml vode
200 g margarina
2 žlice šećera
110 g glatkog brašna
11o g oštrog brašna
7 jaja

Za kremu:

3 jaja
200 g šećera
srž mahune vanilije
600 ml mlijeka
4 žlice oštrog brašna
125 g maslaca

Za ukras:

500 ml slatkog vrhnja
košarica malina
šećer u prahu

U lonac staviti šećer,vodu i margarin. Kuhati na umjerenoj vatri dok se margarin ne rastopi i smjesa ne provrije. Maknuti sa vatre pa umiješati prosijane obadvije vrste brašna. dobro izmiješati. Vratiti na laganu vatru pa kuhati uz stalno miješanje dok se smjesa ne počne odvajati od rubova lonca. Maknuti sa vatre i ohladiti. U ohlađenu smjesu umiješati jedno po jedno jaje. Pećnicu zagrijati na 200 C. Dva lima obložiti papirom za pečenje. Tijesto prebaciti u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa istiskivati hrpice tijesta željene veličine. Ja volim da su princes krafne male pa od ove količine smjese napravim nekih 40-ak kučica. Kučice peči otprilike 25 minuta ili dok ne dobiju lijepu boju. Ohladiti.
Za kremu zakuhati 400 ml mlijeka. Preostalih 200 ml mlijeka pomiješati sa šećerom, srži mahune vanilije, jajima i brašnom. Dobivenu smjesu umiješati u vruće mlijeko pa kuhati na laganoj vatri uz stalno mješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladiti. Pjenasto izmiksati 125 g maslaca pa ga spojiti sa ohlađenom kremom i sve dobro izmiješati.
Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag.
Kučice prerezati na dva djela. Ja ih režem tako da donji dio bude malo veći kako bi mi stalo više kreme. U jednu dresir vrećicu staviti žutu kremu a u drugu šlag. Princes krafne prvo puniti žutom kremom pa na nju naštrcati još i šlag.
Maline oprati i osušiti pa njima ukrasiti princes krafne. Gornji dijelove kučica posložiti na radnu površinu, posipati ih šećerom u prahu pa ih staviti na vrh gotovih princeza.

Broj komentara: 16:

  1. Kako divno izgledaju! Ima li još, da krenem da se pakujem? :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nažalost sve su planule ali ti javi kada se kreneš pakirati ja napravim nove.

      Izbriši
  2. Ovo su stvarno princeze! Oči mi jedu! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. divota, jedne od najljepših koje sam vidjela :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, čuti takav kompliment od tebe stvarno puno znaći.

      Izbriši
  4. Prekrasne su! Baš ih danas imam namjeru raditi :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Baš me zanima tvoj recept da usporeimo bilješke ;)

      Izbriši
  5. E ovako lijepe princes krafnice još nisam vidjela. Ja ih planiram praviti u kombinaciji s jagodama jer iako su mi i ovako fine mislim da ih dodatak voća čini još boljima! Divne fotke i divan recept!

    OdgovoriIzbriši