četvrtak, 18. srpnja 2013.

Pekmez od marelice

Stigla je i sezona marelica. Osim pekmeza od šljiva ovaj od marelice je konstanta koja me pratila kod djetinjstvo. Kod nas doma bez iznimke te dvije vrste pekmeza su se obavezno kuhale.
Nekako mi se čini da je pekmez od marelice jedan od najpopularnijh na ovom prostoru. U obranu moje teorije navodim činjenicu da sam danas ujutro vidjela preko nekoliko gospođa koje su nosile vrećice pune marelica. Biti će finih pekmeza.
Probala sam poprilični broj pekmeza od marelica koje su pripremile različite kuharice. Bilo ih je boljih i bilo ih je lošijih. Jedina stvar koju ne mogu razumjeti je pekmez od marelica bez ruma. Marelice i rum su kao ruka i rukavica, jednostavno je svetogrđe skuhati pekmez od marelice bez ruma.
Znam da na netu ima puno recepta i ovaj moj nije ništa revolucionarno jednostavno je moja izvedenica provjerenog maminog recepta.


2 kg marelica 
400 g voćnog šećera (fruktoza)
kora i sok 1 limuna
srž i kora mahune vanilije
0,8 dl ruma

Marelice oprati, očistiti od koštica pa narezati na manje komadiće. U marelice umiješati fruktozu, koru i srž mahune vanilije .Limunu koru oguliti gulilicom za krumpir, tako da dobijete 5-6 traka limunove korice. Sve pomiješati sa marelicama. Posudu sa marelicama prekriti rastezljivom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći da voće pusti sok. Marelice staviti u lonac i kuhati na umjerenoj vatri otprilike 2 sata. Iscijediti limunov sok pa ga pomiješati sa rumom.Uliti u smjesu prokuhanih marelica. Kuhati na laganoj vatri još 10-ak minuta. Iz ukuhanog pekmeza izvaditi  koru limuna i mahunu vanilije. Džem ulijevati u sterilizirane staklenke, zatvoriti ih i okrenutu ih čepom prema dolje. Ostaviti staklenke da stoje naopako 10-ak minuta pa ih okrenuti tako da čep bude gore. Čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Broj komentara: 12:

  1. divan je. mislim da mi je od marelica najdraži :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Uh, a kod mene se vodi bitka za najdraži; marelica, šljiva ili jagoda. TEško mi se odlučiti koji mi je najbolji.

      Izbriši
  2. Prošle si me godine razmazila svojom kolekcijom, a sad me opet mamiš receptima pa se nadam da će biti kakvo darivanje, a ja sretnica :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam marelice i njihov mi je pekmez jedan od najdražih :) Nisam ga nikad radila jer je moja nona majstor u tome pa za sada još nisam probala sama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam se do prije par godina šlepala na mamin pekmez. Ali jednom kada probaš napraviti pekmez sama shvatiš da uopće nije teško i totalno se navučeš na spremanje za zimu.

      Izbriši
  4. Volim baš sve vrste pekmeza, ali nikako da ih pravim onako, za stalno. Uvijek ih pravim u obliku nekih preljeva ili dodataka kolačima, nikako da ih ubacim u staklenku i čuvam za doručak :) Ovaj od marelica zvuči odlično!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Znači da si već na dobrom putu za napraviti pravi.

      Izbriši
  5. Drago mi je sto si objavila receptic, eto nisam nikada probala pekmez od kajsija sa rumom, znam da se neki put dodaje u pekmez od sljiva, ali ovo mi je novo... i jako finoo!:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Uvijek koristan kod pripreme kolača, baš sam dobila jednu malu teglicu na poklon. Nemam svoje marelice pa uživam u njemu. Super recept. :)

    OdgovoriIzbriši