četvrtak, 4. srpnja 2013.

Čokoladna torta sa trešnjama


Draga djeco ovako vam šnita torte izgleda kada ste nestrpljivi i ne možete dočekati da se ohladi u frižideru.
Sa receptom za ovu tortu sam se prvi puta susrela u sklopu FBI rukavica kada je pod istragom bio blog Prstohvat soli. Imala sam malu nezgodu prilikom tog fotkanja torte, formatirala sam karticu prije nego što sam prebacila fotke u lap. nakon tog sam ovu tortu radila još nekoliko put ali nikako da je ponovno fotkam.
Izgleda da ovoj torti nije suđeno da bude fotkana u svojoj punoj raskoši. Neka vas lošija fotka ne spriječi u tome da je napravite jer je ukusom naprosto božanstvena.
Ovoga put sam u receptu napravila malu izmjenu, umjesto višanja koristila sam trešnje koje sam prethodno malo ispirjala na žlici maslaca.
 
RECEPT:
Recept za ispis 

Za tijesto:

120 g čokolade
25 g maslaca
4 žumanjka
4 bjelanjka
40 g šećera

Za nadjev:

500 g trešanja
1 žlica maslaca

Za kremu:

200 ml slatkog vrhnja
350 g čokolade
250 ml slatkog vrhnja

Za ukras:

250 ml slatkog vrhnja

Zagrijte pećnicu na 180ºC. Okrugli kalup promjera 28 cm namastite i pobrašnite.
Čokoladu otopite na pari. U otopljenu čokoladu dodajte maslac narezan na kockice pa miješajte dok se maslac u potpunosti ne otopi. Ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjke sa 20 g šećera istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i preostalih 20 g šećera miksajte dok im se ne udvostruči volumen i sasvim ne prosvijetle. U žumanjke umiješajte smjesu prohlađene čokolade i na kraju snijeg od bjelanjaka. Izmješajte. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup za tortu, poravnajte površinu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladite.
U međuvremenu trešnje operite i očistite od koštica. Stavite ih u tavicu sa žlicom maslaca pa ih pirjajte uz povremeno miješanje dok malo ne omekšaju, otprilike 5 minuta. Ohladite i ocijedite  višak tekućine.
Prokuhajte 200 ml slatkog vrhnja. Čokoladu nasjeckajte na sitnije komadiće pa je prelite vrućim slatkim vrhnjem. Mješajte dok ne dobijete glatku smjesu i sva se čokolada otopi. 250 ml slatkog vrhnja istucite u čvrsti šlag pa ga pomiješajte sa mlakom čokoladnom kremom.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje i oko njega stavite obruč kalupa za torte. Na biskvit stavite ocijeđene trešnje pa po njima rasporedite čokoladnu kremu. Stavite u hladnjak.
Istucite još i 250 ml slatkog vrhnja za ukras u čvrsti šlag. Rasporedite na vrh čokoladne krema, poravnajte površinu i ukrasite po želji.

Broj komentara: 13:

  1. Meni je ova fotka apsolutno divna jer se vidi kako je kremasta torta! Bilježim i ide na isprobavanje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Da vidi se kako je kremasta ali malo je nagnuta pa nije baš savršena šnita.

      Izbriši
  2. Prekrasna torta!!!!! Čudovita fotografija!!!!! Zanimiv blog!!!!! ČESTITKE!!! Nataša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Uvijek mi je drago vidjeti nove članove naše male blogerske zajednice.

      Izbriši
  3. Verujem da je tortica nestala u trenu, recept za kremu mi se posebno dopada i mogu zamisliti kako je tek dobra u kombinaciji sa tresnjama.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. ja uopće ne vjerujem fotkama na food blogovima, neke su toliko lijepe i scena je totalno do detalja isplanirana tamo "obična" palenta!! lajkam ovu iskrenu sliku!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! I ja ponekad imam problema sa preobrađenim fotkama!

      Izbriši
  5. Oduševljava me ovaj recept! Razmišljam se napraviti ga sa breskvama ili marelicama :))

    OdgovoriIzbriši
  6. odlicna je torta, i ja sam ju radila :) to je izvorno recept od Vali voli torte :) i bar je pjenasta :)

    OdgovoriIzbriši
  7. divno kremasta a i preslatka je tako naherena :))

    OdgovoriIzbriši
  8. ja sam mozda cokoladu i slatko vrhnje predugo ostavila,pa mi krema nije bila lijepo pjenasta

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam od kuda je skinuta fotografija, ali torta na kraju nije ni slicna ovoj na fotografiji. Krema je jako teska i tvrda, ne preporucujem je nikome.

      Izbriši