nedjelja, 14. srpnja 2013.

Čokoladna torta sa malinama

Ovo je jedna jako fina torta. Original recepta potječe iz ove kuharice. Moja verzija torte je malo prilagođena i nije baš identična receptu.
Prvi puta sam je radila prošle godine kao moju rođendansku tortu jer sam nenadano na placu pronašla zadnje domaće maline pa su mi one poslužile kao inspiracija za tortu.
Oduvijek sam se osjećala pomalo zakinutom zbog termina moga rođendana. naime mi kasno jesenska djecu uvijek za rođendan imamo nekakve čokoladno orašaste torte jer i nije neki vrh sezone što se tiče voća. O.k. reći ćete pa ima jabuka i svih divnih citrusa ali kada to usporedite sa ljetnim rođendanskim tortama nekako ipak ove ljetne torte sa malinama, kupinama ili borovnicama malo bolje izgledaju. Sitno voće ušuškano u šlagu, nekako baš svečano izgleda.
Da ne cvilim dalje o toj velikoj kozmičkoj nepravdi ukoliko ste skuhali pekmez od malina ovo je idealna torta za vas, obzirom da je sezona malina započela.

RECEPT:
Recept za ispis 

Za tijesto:

12 jaja
180 g brašna 
45 g kakaa
30 g škrobnog brašna (gustina)
225 g šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Za kremu:

750 g čokolade
750 ml slatkog vrhnja
300 g marmelade od malina

Za ukras:

čokoladne strugotine
maline

Zagrijte pećnicu na 180 C. Kalup za torte promjera 30 cm namastite i pobrašnite.
Za tijesto od 5 jaja odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg pa ga stavite u hladnjak. 5 žumanjaka i 7 jaja sa šećerom mikserom istucite u pjenastu smjesu. Brašno prosijte sa gustinom, pecilnim praškom i kakaom. Prosijanu smjesu nježno umiješajte u pjenastu smjesu žumanjaka. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Smijesu stavite u pripremljeni kalup za tortu, zagladite površinu pa stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite tijesto 35- 40 minuta. Ohladite.
Ohlađeno tijesto prerežite vodoravno na dva djela. Donji dio tijesta stavite na tanjur za posluživanje i oko njega stavite obruč kalupa za torte pa ga odložite sa strane dok napravite kremu.
Slatko vrhnje stavite u lonac pa ga zagrijavajte dok ne zakipi. Čokoladu najeckajte na manje komadiće. U vruće vrhnje stavite nasjeckanu čokoladu pa miješajte dok se ne otopi i ne dobijete glatku kremu. Sada odlite trećinu kreme u drugu posudu. U lonac u kojem su ostale dvije trećine kreme umiješajte marmeladu od malina. kremu sa malinama izlite na pripremljeni list biskvita pa ga poklopite drugim listom biskvita i cijelu tortu stavite u hladnjak na pola sata. Ostatak čokoladne kreme ostavite na sobnoj temperaturi kako se ne bi prejako stisnula. Nakon pola sata lagano izmiksajte ostatak čokoladne kreme a tortu izvadite iz hladnjaka. Odstranite obruč oko torte pa tortu po rubovima i vrhu premažite izmiksanom čokoladnom kremom. Stavite u hladnjak do posluživanja. Prije posluživanja tortu ukrasite čokoladnim strugotinama i svježim malinama.

24 komentara:

  1. Jooj kako izgleda!Dobitna kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tortica je savršena, ove godine imam dosta malina na raspolaganju, pekmez se već ohladio i pomalo pojeo pa ću napraviti i ovaj po tvome receptu, sviđa mi se dodatak mente. A zatim ću napraviti i tortu, uvijek je pravo vrijeme za počastiti se ovako dobrom tortom !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Javi dojmove o pekmezu baš me zanima hoće li ti se dopasti.

      Izbriši
  3. Torta preciosa muy elegante me encanta,abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno i bogato! :) Tako bih se rado počastila... ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nema ti druge nego zasukati rukave i baciti se na posao.

      Izbriši
  5. Ajme, zbilja, ali zbilja je divna. Totalno po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. A kakva je tek nepravda imati rođendan u rano proljeće, isto nema svih onih prekrasnih voćki :D
    Torta odlično izgleda i sviđa mi se što se koristi marmelada umjesto svježeg voća pa se tako može napraviti u bilo koje godišnje doba.

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasna torta, sigurno preukusna a i divno dekorirana.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pre pre predivno i prefino! A k tome i izgleda super!

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivna i raskosna tortica, ovakve kreme su mi najlepse, a dekoracija sa svezim vocem je vrlo efektna!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Meni je posebno fora ova malin asa listićima.

      Izbriši