nedjelja, 7. srpnja 2013.

Clafoutis od trešanja


I dalje istražujem knjigu Ane Ugarković Nešto slatko. Ovoga puta odabrala sam clafoutis od trešanja. Iako clafoutis spada među najjednostavnije deserte u ovoj verziji stvari se mrvicu kompliciraju. Prije svega potrebno je ispeći trešnje u pećnici. Možda je malo kompliciranije i traje dulje ali zbog umaka kojeg dobijete zaista se isplati potruditi.

RECEPT:
Recept za ispis 
 
Za tijesto:

2 jaja
60 g šećera
Srž pola mahune vanilije
80 ml vrhnja za šlag
Prstohvat soli
2 žlice brašna

Za nadjev:

500 g trešanja
3 žlice šećera
Sok i naribana korica 1 limuna

Zagrijte pećnicu na 180 ºC.
Trešnje operite i očistite od koštica. Namastite posudu u koju će vam očišćene trešnje stati u jednom sloju. Stavite trešnje u posudu, pokapajte ih limunovim sokom, dodajte limunovu koricu i šećer pa izmješajte. Stavite trešnje u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite ih 15- ak minuta, dok malo omekšaju. Pečene trešnje ostavite da se malo ohlade pa ih ocijedite ali sačuvajte sok koji su otpustile tijekom pečenja.
Povisite temperaturu pećnice na 190 ºC.
Namastite i pobrašnite 6 malih ili 1 veliki kalup.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pjenasto izmiksajte žumanjke sa 30 g šećera i srži mahune vanilije. Dodajte brašno, sol i vrhnje za šlag. Bjelanjke sa preostalih 30 g šećera istucite u čvrsti snijeg. Snijeg umiješajte u smjesu žumanjaka.
Trešnje rasporedite u kalupe pa ih prelite dobivenom smjesom za tijesto. Pecite 20-ak minuta dok kolač ne dobije lijepu boju.
Dok se kolač peče reducirajte sok od pečenja trešanja na umjerenoj vatri dok ne postane sirupast.
Mlaki kolač poslužite uz umak i po želji posipajte šećerom u prahu.

24 komentara:

  1. Uh, izgleda fantastično. Clafoutis sam radila jednom, s borovnicama, i zbilja je divan desert. S ovakvim umakom definitivno može samo biti još bolji :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Nisam nikada radila sa borovnicama, moram isprobati i takav.

      Izbriši
  2. Nisam još radila clafoutis, ali u planu mi je - možda baš ovaj jer izgleda i zvuči odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I inace volim klefuti a sa pecenim tresnjama mi posebno dobro zvuci"
    Divne fotke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Fotka nije loša, tek kad sam objavila post vidjela sam da zdjelica od umaka bacu sjenu na clafoutis.

      Izbriši
  4. Obožavam clafoutis, ali ga radim sa svježim trešnjama. Šteta što više nemam trešanja, ali sjetit ću se sljedeće godine pa ću isprobati i ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Da šteta što su trešnje gotove, ja sam ga radila prošli vikend sa zadnjim tršnjama iz mamina vrta.

      Izbriši
  5. Radila sam ga, po nekon drugačijem receptu i jako mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovaj mi se recept jako svidja, naročito jer je Ana umjesto mlijeka stavila slatko vrhnje. Krasno izgleda i lijepe su ti fotkice!

    OdgovoriIzbriši
  7. odlično izgleda :) ja ti i inače jako volim ovaj desertić i ljeti ga često pravim baš zbog toga što je priprema fantastično jednostavna a rezultat za deset.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Tako i ja, ljeti imam manje vremena za petljanja po kuhinjii a volim imati neki desert pa je clafoutis savršen za takve prilike.

      Izbriši
  8. Baš mi se dopada ta promena, da se trešnje najpre ispeku i puste sok... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Odgovori
    1. I ja i ja .Sad sam skužila da je ovo već drugi recept za clafoutis na blogu.

      Izbriši
  10. Izgleda prefino i divna fotkica!:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. they are delicious and perfect for a weeknight meal!

    OdgovoriIzbriši