četvrtak, 20. lipnja 2013.

FBI rukavice-Knjiški moljac u špajzu

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za svibanj i lipanj a pod istragom je blog Knjiški moljac u špajzu.
Od svih divnih stvari koje možete pronaći kod Sanje evo što sam ja odabrala;



Komentari na ovaj kolač su bili više nego izvrsni. Jako je fin i sočan i ima puno nadjeva što svi vole. Ja nisam zarezivala vrh kolača kao što Sanja predlaže u originalnom receptu jer mi je sirovi zarolani kolač puknuo i nadjev mi je malo iscurio van i samo sam ga takvog izmučenog flisnula u kalup. Ali jako sam zadovoljna kako je ispao baš je lijepo smotan. Ponekad najbolje stvari nastanu greškom.


Za tijesto:

350 g brašna
120 ml mlijeka
50 g šećera
20 g kvasca
1 jaje
1 žlica ruma
Naribana korica jedne naranče

Za nadjev:

700 ml mlijeka
500 g mljevenog maka
300 g šećera
50 g maslaca
50 g griza
Žlica ruma

Za tijesto; ugrijati mlijeko pa mu dodati jednu žlicu brašna, jednu žličicu šećera i kvasac. Ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira. Brašno prosijati u prikladnu posudu pa mu dodati jaja, šećer, rum i naribanu koricu naranče a na kraju i aktivirani kvasac. Umijesiti glatko i mekano tijesto. Ukoliko se jako lijepi za ruke dodati jednu žlicu brašna. Tijesto oblikovati u kuglu, premazati je sa malo ulja, staviti je u posudu i pokriti čistom krpom.
Za nadjev: Mlijeko staviti u prikladan lonac, dodati mu šećer i maslac pa sve staviti na vatru i kuhati dok ne provrije. Maknuti sa vatre pa umiješati mak i griz. Izmiješati pa vratiti na vatru i kuhati uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Dodati rum pa staviti sa strane da se ohladi.
Kalup za kuglof namastiti i pobrašniti.
Tijesto premijesiti pa ga razvaljati u pravokutnik. Razvaljano tijesto ostaviti da se odmori 5 minuta. Nakon toga ravnomjerno rasporediti nadjev od maka ostavljajući rubove tijesta nenamazane. Pažljivo zarolati, ne pritiskajući tijesto prejako kako nadjev ne bi iscurio. Tijesto staviti u pripremljen kalup za kuglof i spojiti mu krajeve.
Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 60 minuta.
Ohlađeni kolač izvaditi iz kalupa pa ga posipati šećerom u prahu.



Odlične, fine i izdašne, apsolutno za svaku preporuku.


400 g kukuruznog brašna
400 g pšeničnog brašna
200 g kukuruznog griza
40 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
1 dl ulja
1 žličica soli
2 jaja
2 dl jogurta
4 dl mlijeka

Za premazivanje:

Žumanjak
Žličica maslaca
2 žlice kukuruznog griza

Odvojiti 1 dl mlijeka pa u njega staviti jednu žličicu šećera i razmrvljeni kvasac i jednu žlicu brašna. Dobro promiješati pa ostaviti na toplom da se zapijeni.
U posudu u kojoj ćete mijesiti kajzerice stavite obje vrste brašna, kukuruzni griz i sol. Sve pomiještai da se smjesa ujednači. U brašnu napraviti udubinu u koju stavimo jaja i zapjenjeni kvasac. Umijesiti tijesto uz postepeno dolijevanje preostalih 3 dl mlijeka. Gotovo tijesto prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta da se diže. Nakon 30 minuta dizanja tijesto premijesiti pa podijeliti na manje komadiće otprilike veličine kajzerica. Ja sam dobila 20 komada kajzerica srednje veličine.
Žličicu maslaca za premaz otopiti i pomiješati sa žumanjkom, pa dobivenom smjesom premazati kajzerice te ih umočiti u kukuruzni griz.
Uključiti pećnicu da se ugrije na 220 C. Dok se pećnica zagrije kajzerice će se još malo dignuti pa ih staviti peći u zagrijanu pećnicu i peći ih 25-30 minuta.


Ja sam se odlučila ispeći ovaj kolač ne u obliku kuglofa nego u obliku kruha. Na placu nažalost još nema višanja pa sam upotrijebila trešnje. Isto tako ja baš ne volim puding pa sam upotrijebila kombinaciju kukuruznog škroba i kakaa. Generalno ovo je različit a opet jednak kolač originalnom receptu. 
Ne znam jeste li primjetili na fotki kako sam kvalitetno očistila trešnje. I koja je to sreća da kada prerežeš kolač baš pogodiš mjesto na kojem se nalazi jedna jedina koštica u cijelom kolaču.


300 g trešanja
150 g brašna
50 g kukuruznog škroba
25 g kakaa
½ praška za pecivo
95 g šećera
1 vanilin šećera
4 jaja
115 ml ulja
190 g mlijeka
75 g naribane čokolade

Duguljasti kalup namastiti i pobrašniti i staviti sa strane. Pećnicu zagrijati na 180ºC.
Trešnje oprati i odstraniti im koštice. Staviti ih u cjedilo da se dobro ocijede. Brašno pomiješati sa gustinom, kakaom i praškom za pecivo pa sve prosijati u prikladnu posudu.
U drugoj posudi pomiješati jaja, mlijeko, ulje, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodati smjesu prosijanog brašna i polako miksati mikserom dok se ne dobije glatka smjesa.
Dobivenu smjesu izliti u pripremljen kalup. Trešnje pomiješati sa naribanom čokoladom, tako da čokolada obloži trešnje pa ih dodati u kalup sa sirovom biskvitnom smjesom. Nježno pomiješati smjesu tako da trešnje urone u biskvit pritom pazeći da žlicom ne zagrebemo dno kalupa.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta. Voditi računa da se i sredina lijepo ispeče da ne ostane žitka, provjeravati čačkalicom.
Poslužiti mlako.

BRZE KIFLICE SA SIROM



Bez obzira na to koliko recepata za kiflice isprobala, čim vidim neki novi odmah ga moram isprobati. Pored čokolade kiflice su prva sljedeća stvar kojoj nikako ne mogu odoljeti. Ove su zaista opravdale svoj naziv, obzirom da u njih ne ide kvasac, koji zahtjeva dizanje i stvarno su jako brzo gotove.

RECEPT:
Recept za ispis


Za tijesto:

250 g brašna
120 g svježeg sira
50 ml mlijeka
50 ml ulja
1 žličica soli
1 jaje
3 žličice praška za pecivo

Za nadjev:

100 g svježeg sira
Malo soli

Za premaz:

1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Sezam

Pećnicu zagrijati na 180ºC. Lim obložiti papirom za pečenje.
Na radnu površinu prosijati brašno i prašak za pecivo, napraviti rupu u sredini pa dodati ostale sastojke. Umijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Dobiveno tijesto podijeliti na dva jednaka dijela pa ih oblikovati u kuglu. Svaku kuglu valjkom razvaljati u velike krugove. Nožem dijagonalno narezati tijesto tako da dobijete trokutove željene veličine.
Svježi sir za nadjev posoliti po želji. Na svaki trokut staviti malo nadjeva, pa ih umotati u kiflice. Slagati ih na pripremljeni lim. Premazati ih smjesom žumanjka i mlijeka i posipati sezamom. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.

Broj komentara: 16:

  1. Vijenac sam isprobala i znam kako je ukusan, a ostalo tek moram otkriti. Odličan odabir recepata!

    OdgovoriIzbriši
  2. Super odabir recepata i sve si odlično napravila. Vijenac mi je ostao na listi za isprobati ga, a kolač od čokolade i višanja sada stavljam na listu, jako dobro izgleda ! Zaostala koštica je baš fora :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je fora koštica zato je nisam ni micala. Hvala!

      Izbriši
  3. Sve si divno napravila, a moram posebno pohvaliti fotke... kuglof od cokolade sa visnjama opasno dobro izgleda.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Super što si puding zamenila gustinom. Ni ja ga baš ne volim ali je tako bilo u receptu pa nisam menjala....Štrudla sa makom izgleda fantastično bez obzira što ti je pukla prilikom prenošenja....


    Hvala <3

    OdgovoriIzbriši
  5. Super odabir. Meni je jako simpatična ona koštica u sočnom kruhu.

    OdgovoriIzbriši
  6. višnje i čokolada - uvijek odlična kombinacija...

    OdgovoriIzbriši
  7. sve mi je izuzetno, ali ova štrudla s makom i kuglof od čokolade i višanja djeluju tako sočno da mi teku zazubice..

    OdgovoriIzbriši