nedjelja, 16. lipnja 2013.

Dobro došli u EU i slani keksići



U subotu se u Gadovoj peči, selu u blizini Brežica, održao 2. Cvičkov festival.
Za one koji baš ne barataju slovenskim, gad je zmija tako da bi se ime mjesta moglo prevesti kao zmijska pećina.
Cviček je vrsta vina koja je karakteristična za ovaj kraj, lagano kiselkasto krasne rubin crvene boje i ima jedan od najnižih postotaka alkohola među vinima u ovom djelu Europe. Nije da idem često na ovakve manifestacije niti zavirujem na dno čašice, nego roditelji ondje imaju vikendicu i nešto vinograda koji obrađuju i rade vino za svoj gušt. 
Ovo je općenito govoreći vikend selo, jer puno ljudi ne živi ovdje nego dolaze vikendom i provode vrijeme u prirodi obrađujući vinograde.
Prije pet godina svi ti vikendaši su se organizirali i osnovali Vinogradarsko-turističko društvo Gadova peć. Vrlo se često druže i posjećuju slične udruge u drugim mjestima. Oni su bili i jedni od organizatora ovog festivala i ove su  godine poslali posebne pozivnice prijteljskim udrugama iz Hrvatske kao izražavanje dobrodošlice ulaska u Europsku uniju.
Bilo je sasvim zgodno, tradicionalna glazba, kočije i naravno, pečeni vol. Ovo je prvi puta da sam probala pečenog vola i nije loš, malo neobičan i lagano žilav ali ukusan. Nisam znala do jučer, ali vola su pekli na ražnju i svakih sat vremena su obrezali vanjski sloj mesa i stavljali ga još krčkati u duboke posude u neku vrstu povrtnog temeljca sa komadićima povrća na još otprilike sat vremena i tek ga onda posluživali.
Imali smo dosta gostiju u vikendici ali atmosfera je bila ležerna i svaki od gostiju je bio zamoljen da donese mali prilog u hrani kako se domaćica ne bi ubila od posla. Moje zaduženje, između ostalog, bili su slani keksići. Ovoga puta sam se odlučila za ove keksiće. Malo sam izmjenila recept pa sam umjesto ružmarina koristila vlasac i chilli.

 
Pogled
 
 
Gadica, zaštitni znak Gadove peći

 
 Unutarnje uređenje 


 Čaše koje su se mogle kupiti za uspomenu, sa ovogodišnim sloganom festivala


I naravno, neizbježni vol
 

RECEPT:
Recept za ispis

200 g maslaca
4 žlice maslinovog ulja
2 jaja
500 g brašna
1 žlica soli
2 žličice sitno nasjeckanog vlasca
1 žličica suhog chillia

U multipraktiku pomiješajte maslac, ulje i jaja. Brašno pomiješajte sa soli i dodajte u mješavinu maslaca, ulja i jaja. Umijesite tijesto i podijelite ga na dva djela. U jednu polovicu tijesta umijesite nasjeckani vlasac a u drugu chilli.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata. Prije pečenja ugrijte pećnicu na 160ºC i obložite limove papirom za pečenje.
Tijesto razvaljajte na debljinu od cca. 0,5 cm i izrezujte po želji. Pecite ih 20-25 minuta dok ne dobiju lijepu boju.

Broj komentara: 6: