četvrtak, 14. ožujka 2013.

Zlevanka


U jednom od davnih postova spominjala sam naše sada već tradicionalne babinjake prvog petka u mjesecu. Početkom trećeg mjeseca ja sam bila domaćica našeg ženskog druženja koje je pomalo napredovala od svojih početaka. Napredovalo na način da uz nešto za "piknuti" i cugu uz red razgovora naučimo nešto konstruktivno.Ja u društvu nešto kao specijalist za deserte i osoba koju se konzultira kada se nešto slatko priprema, telefon mi se užari u vrijeme prije Božića. Znam da svojim curama pomalo idem na živce (to su mi i rekle) jer na svako pitanje ja samo odmahnem rukom i kažem "Joj, ma to ti je skroz jednostavno!" Na što one okreću očima i pokušavaju me razuvjeriti prepričavanjem svojih kuhinjskih katastrofa. Jedna od njima strašnijih stvari za napraviti je domaće tijesto za štrudlu tako da smo tog gore navedenog prvog petka ovoga mjeseca mijesile tijesto. Najčešća priča o vučenom tijestu bila je : " Ma ja sam to zamijesila ali se to nikako nije htjelo razvući i onda je sve letjelo direktno u koš za smeće."
Ja sam curama zamijesila tijesto i ostavila ga da odstoji a one su nakon toga razvukle i nafilale. Na kraju su i pojele svoj uradak. Moram reći da su cure super odradile ovu našu malu radionicu i na kraju su ipak priznale da je to skroz jednostavno.
Još sam im samo ostala dužna recept za tijesto (curke recept je isprintan i samo čeka sljedeći babinjak da ga podijelim).
Super mi je ideja radionica na babinjacima jer svaka od nas je u nečem bolja tako da se nadam da ću uskoro naučiti štrikati i kao početnik napraviti si barem šal.
Znam da naslov posta zbunjuje nakon cijele ove priće o štrudlama ali zlavanku sam napravila da imamo i nešto slano za pojesti.  
Zlevanka je pomalo zaboravljeno jelo kontinentalne Hrvatske koje se radi od jaja, kukuruznog brašna i sira. Može biti slana ili slatka i kao svaki tradicionalni kolač može imati razne dodatke: u slatkoj verziji orahe ili grožđice a u slanoj čvarke, prženi luk, špek ili šunku. Moje zlevanka u sebi ima kombinaciju fete i mladog luka i da maslinovog ulja. Jasno mi je da se svaka kontinentalna baka križa na spomen maslinovog ulja u zlevanki, ali u moju obranu imam reći samo to da stvarno volim maslinovo ulje. Ukoliko se odlučite za moju kombinaciju budite oprezni sa dodavanjem soli, nakon pečenja feta će lagano zasoliti cijeli kolač, da vam zlevanka ne bude preslana.

RECEPT:
Za lim dimenzija 30 x 20 cm
Mjera-čaša od 2 dcl

3 jaja
1 čaša ulja
1 čaša mlijeka
2 čaše kukuruznog brašna
1 čaša bijelog griza
1 prašak za pecivo
Soli po okusu
500 g svježeg kravljeg sira
Vezica mladog luka
2 žlice maslinovog ulja
100 g fete
2 dcl kiselog vrhnja

Luk nasjeckati pa ga popržiti na zagrijanom maslinovom ulju dok ne omekša. Ohladiti.
Kukuruzno brašno pomiješati sa grizom i praškom za pecivo. Pjenjačom izmiješati jaja, ulje i mlijeko. Odvojiti 100 g svježeg kravljeg sira, a preostalih 400 g umiješati u smjesu jaja. Povezati smjesu sa sirom sa smjesom prosijanog brašna. Na kraju još umiješati i prženi luk. Lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm obložiti papirom za pečenje pa u njega uliti pripremljenu smjesu. Fetu malo namrviti pa je pomiješati sa odvojenih 100 g svježeg kravljeg sira. Posipati po vrhu zlevanke pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 C. Nakon 10-ak minuta pečenja zlevanku izvaditi iz pećnice pa na vrh premazati 2 dl kiselog vrhnja i zlevanku peći još 25-30 minuta. Prije posluživanja narezati po želji. Poslužiti toplo.

Vezija za ispis 

Broj komentara: 12:

  1. Baš mi je super ovaj tvoj niz "zaboravljenih" specijaliteta. Sjajna mi je i ova zlevanka, a greblicu ne mogu zaboravit.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Ma nije da su zaboravljeni samo su nam malo rjeđe na repertoaru, nisu više moderni.

      Izbriši
  2. jako fino djeluje
    nisam ju tako dugo radila niti jela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da znaš da je ni ja nisam radila sigurno dvije godine.

      Izbriši
  3. Obožavam starinske recepte i jela.
    Konkretno, kad se radi o HR, jako malo naših starinskih recepata smo uspjeli žaštititi.
    Volim zlevanku, a svidja mi se i ovo vaše kreativno druženje. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. E, ovo bih mogla da jedem svaki dan. :)
    Baš lep recept, mora da se isproba.

    OdgovoriIzbriši
  5. Although ladies аre the onеs moѕt frequently impactеd by stгetch mаrks, guys are аfflicteԁ with
    thеm as well.

    Feel free to surf to mу blog pοst http://es.unajus.com

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo bi definitivno mogla jesti svaki dan, super recept!

    OdgovoriIzbriši