četvrtak, 7. ožujka 2013.

Rudarska greblica


Rude su mjesto pokraj Samobora koje je najpoznatije po svojoj dugoj tradiciji kopanja rudače, najprije bakrene, pa željezne te gipsa i najčešćem obroku koji su rudari nosili u okna-greblici.Prema usmenoj predaji priprema rudarske greblice počinje polovicom 16. stoljeća, usporedno s procvatom rudarstva u Rudama. Ime je dobila po tradicijskom drvenom alatu, greblici, kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći, jer je krajnji oblik kolača sličan obliku tog alata. Jedini pisani trag o pripremi kolača je knjiga Milana Langa "Samobor, život i običaji" iz 1915. godine u kojoj se spominje greblica kao "tanki kolač" od sira i oraha. Rudarska greblica je slani kolač koji se nadijeva sirom i raznim prilozima .Iako se svaka greblica donekle razlikuje ovisno o umješnosti domaćice koja ju priprema, slijede se određena osnovna pravila. Rudarska greblica mora biti slana, nadjevena samo sirom ili sirom s dodacima već prema vlastitom odabiru kao što su orasi, lišće mladog luka, koprive, špinat ili blitva. Tijesto ne smije biti debelo, niti se smije dodavati puno kvasca. Rubovi moraju biti zavrnuti prema gore i treba ih utisnuti kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja. Nakon pečenja, gornji sloj tijesta treba ponovno premazati vrhnjem, margarinom ili maslacem, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da malo odstoji. Greblica je najbolja dok je vruća, no može se jesti i hladna.
Rudarska greblica uvedena je u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske ( pod rednim brojem 54). 
Svake godine prvoga vikenda u srpnju u Rudama se održavaju i Dani rudarske greblice.
Ja nisam iz Ruda ali zahvaljujući baki Dragici, tetkovoj mami, naučila sam raditi greblicu. Iako smo je mi doma najčešće pripremali sa koprivama a  mlade koprive sada  baš i nisu u sezoni, upotrijebila sam špinat. Greblica je fina i sa špinatom iako joj koprive daju ono nešto posebno u okusu.

RECEPT:

ZA TIJESTO:


350 g brašna
2 dl kiselog vrhnja
3 žlice ulja
0,5 dl mlakog mlijeka
1 ravna žlica soli
1 žumanjak
1/4 kockice svježeg kvasca

NADJEV:

500 g svježeg kravljeg sira
200 g špinata
1 jaje
1 bjelanjak
malo soli
ulje za premazivanje

 Na radnu površinu prosijati brašno. Dodati kiselo vrhnje, ulje, sol, žumanjak i kvasac. Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto pa ga ostaviti da se odmara pola sata. 
U međuvremenu špinat kratko blanširati.Ocijediti ga pa ga dobro stisnuti rukama kako bi iz njega iscijedili višak vode. Tako ocijeđeni špinat nasjeckati.
Tijesto razvaljati na veličinu koja je dvostruko veća od lima za pečenje. Moj lim je bio dimenzija 20 x 30 cm, znači tijesto treba izvaljati na veličinu 40 x 60 cm.
Polovicu tijesta staviti u namašćen lim a ostatak ostaviti da viši preko ruba, kada nanesete nadjev dio tijesta koji visi preko lima preklopiti ćete preko nadjeva i napraviti svojevrstan džep. 
Za nadjev pomiješati sir sa jajem i bjelanjkom. Dodajte nasjeckani špinat pa posolite po ukusu. Dobiveni nadjev premažite na tijesto koje ste stavili u lim pa preklopite ostatkom tijesta. Rubove donjeg tijesta preklopite preko gornjeg kako nadjev ne bi iscurio. Prije pečenja vrh kolača premažite sa malo ulja i lagano nabockajte vilicom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 30- 35 minuta dok kolač ne dobije lijepu boju.Odmah nakon vađenja kolača iz pećnice premažite ga sa još malo ulja.

Verzija za ispis 

22 komentara:

  1. Mislim da ću ovo isprobati s mladom koprivom, zvuči jako ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi je obavezno nedjeljom kada se popnem na Oštrc iznad Ruda i u planinarskom domu pojedem komad greblice. Baš sam razmišljala i da je sama napravim, vjerujem da jednom i hoću a ova tvoja mi je predobra. Super izgleda, baš mi se sviđa i tijesto i nadjev !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj, pretpostavljam da ti neće biti tako dobra kao ona u planinarskom domu, čisto zbog okoline u kojoj je konzumiraš. U planinarskom domu je posebno fina, jel da?

      Izbriši
  3. Zanimljiv i privlacan recept,... uz sjajnu pricu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam nikad probala grebalicu, ali sam čula za nju, naravno. Obožavam ovakva jela, jela iza kojih je povijest i priča, fascinira me kako hrana zapravo kreira običaje i kako se utkala u tradiciju. Voljela bi probati grebalicu koju je napravila neka baka u peći na drva, ali za početak mi je i ovaj tvoj recept savršen.
    Obavezno ću isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima posebno dobar okus kada je pečena u peći na drva ali nažalost kad je namam doma. Razmišljala sam o tome da si dam ugraditi peć na drva ali kad bih još stigla ložiti peć kad krenem nešto peći. Možda u mirovini, ako doživimo ;)
      Samo tip: greblica ne grebalica.

      Izbriši
  5. Ovo izgleda fenomenalno! S obzirom da često idemo u Samobor, za početak ću probati u restoranu..., a onda, možda, zasučem rukave;)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Nisam baš primjetila da je ima u restoranskoj ponudi ali samoborske pekare je imaju u ponudi. Probaj kod Zemljiča ili Nikla.

      Izbriši
  6. Pojma nisam imala o ovome što si tako lijepo opisala. Uvijek čovjek nauči nešto novo! A grebalica mora da je zbilja dobra, barem tako izgleda, a vidim i po sastojcima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ČOvjek uči dok je živ, svako mjesto ima neki svoj tradicijski recept kojg ne smijemo zaboraviti.

      Izbriši
  7. Baš mi se dopada! Čini se kao odličan spoj :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sjajno, baš ti hvala za ovaj recept, ja ću ju napraviti u krušnoj peći.

    OdgovoriIzbriši
  9. od kada je želim napraviti!
    sjajno da si me i podsjetila na nju. izvrsno.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlična!
    Odlučila sam ovaj recept isprobati još kad sam ga prvi put vidjela, već znam da će mi se svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Prava rudarska greblica može se kupiti isključivo u pekarnici kod Nikla u Samoboru ili u njihovoj pekarnici u Rudama . Pekarnica Zemljić nema rudarsku greblici već neku inačicu greblice koju su morali nazvati drugačije npr. "bakina greblica" jer je greblica zaštićena i ne može je bilo tko proizvoditi i prodavati.

    OdgovoriIzbriši