nedjelja, 10. ožujka 2013.

Krekeri sa ružmarinom


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema igre u ožujku je ružmarin a domaćica je Milkica.
Ružmarin je začin koji često koristimo doma, najčešće uz ribu a već se sada veselim Uskrsnom ručku i mladoj janjetini sa maslacem i ružmarinom. Ovoga puta sam se odlučila na nešto drugo, radila sam ove krekere sa ružmarinom. Ovo i dalje nisu moji idealni krekeri o kojima sam razglabala u jednom od prethodnih postova. Nisu ni ovi loši i prva misao koja mi je pala na pamet kada sam ih probala je bila da bi točno ovako trebale izgledati vegeterijanske kram pogačice. Naravno u tom slučaju bi maslac trebalo zamijenti nekom masnoćom biljnog podrijetla.

RECEPT:

ZA TIJESTO:

200 g brašna
80 g omekšalog maslaca
grančica ružmarina
4 žlice naribanog parmezana
4 češnja češnjaka
2 žumanjka
Voda ( trebati će vam otprilike 0,5 dcl)
1 žličica soli

Za premaz:

1 žumanjak
malo mlijeka

Za ukras:

nekoliko listića ružmarina



Listiće ružmarina odvojite od stablike pa ga sitno nasjeckajte. Pjenasto istucite maslac pa ga pomiješajte sa nasjeckanim ružmarinom. Brašno prosijte na radnu površinu pa mu dodajte maslac pomiješan sa ružmarinom, naribani parmezan i sol. Mijesite rukama dok ne dobijte mrvičasto tijesto. Dodajte žumanjke i vode koliko je potrebno da dobijete mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu i omotajte prozirnom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Nakon što je tijesto odstajalo razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike 0,5 cm. Sitno nasjeckajte češnjak. Nasjeckanim češnjakom posipajte razvaljano tijesto pa ga preklopite na pola i ponovno ga malo razvaljajte kako bi se gornji sloj zalijepio za donji. Izrežite tijesto u oblike po želji pa ih slažite na lim obložen papirom za pečenje.
Istucite žumanjak sa malo mlijeka. Dobivenom smjesom premažite krekere. Ja sam na svaki kreker utisnula i listić ružmarina ali nije obavezno, samo mi se činilo da će krekeri biti ljepši. Pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 15-20 minuta dok ne dobe zlatno žutu boju.

Verzija za ispis 

Broj komentara: 16:

  1. Bas su fine grickalice, ko bi im odolio!:)) p.s. u prethodnom postu sam progutala par slovca koliko sam se zagledala u krekere, zato je izbrisan.:D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Baš sam se pitala zašto si obrisala komentar.

      Izbriši
  2. Ovi krekeri su kao stvoreni za grickanje! Radila sam nešto slično i znam da se ružmarin odlično uklapa!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesu fini su i baš zarazni. Kada kreneš ne možeš prestati jesti.

      Izbriši
  3. Slani krekeri u domaćoj verziji su mi uvijek odličan izbor. Ovi su odlični i isto tako i izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicni su ti ovi krekeri. Tek sad sam nasla malo vremena da bolje pogledam sve ulaznice za igru... :)

    OdgovoriIzbriši