srijeda, 27. ožujka 2013.

Daring bakers- Skriveno povrće


Domaćica izazova Daring bakersa za ožujak bila je Ruth sa bloga Makey-Cakey. Ruth nas je izazvala da se poigramo povrćem i sakrijemo ga u slasticu.
Nismo imali zadan određen recept nego smo mogli upotrijebiti bilo koji svoj recept tako dugo dok u sebi sadrži neko povrće. Sjetila sam se recepta koji sam pronašla u jednom starom broju Sensine sretne hrane.
Jako mi je žao što taj časopis više ne izlazi u tiskanom obliku jer se u njemu zaista znalo pronaći divnih recepata. Za ukras sam posudila Monikin recept za ušećerenu ciklu. Jasno mi je da se cijela poanta skrivenog povrća gubi ukrasima od ušećerene cikle koji upućuju na to da sam ciklu koristila i u kolaču. Jako me zaintrigirala ušećerena cikla tako da sam je jednostavno morala isprobati, to je bilo jače od mene. 
Kolač je planuo u trenu i kušači uopće nisu ružičaste cvjetiće povezali sa ciklom nego su zadovoljno komentirali kako je kolač fin i sočan. Čak su zaključili da je čokoladna glazura na vrhu i suvišna jer je kolač izvrstan i bez nje. Ovaj kolač ću sigurno ponovno raditi i mislim da će bez čokoladne glazure biti izvrstan doručak uz čašu hladnog mlijeka.

RECEPT:

ZA TIJESTO:

225 g čokolade
300 g brašna T-850
1 vanilin šećer
150 g smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
150 ml suncokretovog ulja
375 ml soka od jabuke
150 g badema
225 g sitno naribane sirove cikle

ZA ČOKOLADNI GANACHE:

100 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade

Okrugli kalup za torte promjera 28 cm namastite i posipajte brašnom, pa ga odložite sa strane za kasnije. Pećnicu zagrijte na 180 C.
Sitno naribajte čokoladu pa je pomiješajte sa brašnom, vanilin šećerom, smeđim šećerom, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Sameljite bademe pa ih umiješajte u smjesu brašna. U drugoj posudi pomiješajte tekuće sastojke; sok od jabuke i ulje pa na kraju umiješajte i naribanu ciklu. Smjesi suhih sastojaka lagano primješajte tekuće. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup i pecite 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Tortu ohladite pa je prelite pripremljenim čokoladnim ganache-om.
Priprema ganache-a: u prikladnoj posudi na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag dok ne zavrije. U međuvremenu nasjeckajte čokoladu. U vruće slatko vrhnje umiješajte nasjeckanu čokoladu pa mješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlite na vrh torte pa zagladite površinu. Po želji ukrasite cvijetićima od ušećerene cikle ( recept u nastavku).



UŠEĆERENA CIKLA

2 skuhane i oguljene cikle
150 ml vode
150 g šećera

Zagrijte pećnicu na 100 C. Lim obložite papirom za pečenje.
U manji lonac stavite vodu i šećer. Kuhajte uz povremeno miješanje dok se šećer ne otopi.  Ciklu naribajte na što tanje šnitice. Naribanu ciklu stavite u kuhani šećerni sirup i ostavite je da se namaće u sirupu 30 minuta. Nakon pola sata cikle složite na pripremljen lim. Možete slagati listiće samo tako ali ja sam ih odlučila oblikovati u cvjetiće. Lagano sam namastila nastavke za dresir i na vrh svakog stavila šniticu cikle i lagano ih pritisnula na nastavke. Stavite pripremljenu ciklu i zagrijanu pećnicu i pecite ih dok ne budu čvrste na dodir, otprilike jedan sat. Ja sam još tople šnitice cikle skinula sa nastavaka i još ih malo oblikovala prstima da što više nalikuju cvjetićima. Vi možete u potpunosti preskočiti ovaj korak i pripremti ih na način kao Monika.

Verzija za ispis 

Broj komentara: 18:

  1. This looks absolutely beautiful. The dried beets on top look like rose petals.

    OdgovoriIzbriši
  2. zanimljivo...kad sam pročitala naslov baš me zanimalo kaj si sakrila... ja mislim da bi ja išla na mrkvu ...mislim...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mrkva mi je nekako uobičajna. svi smo jeli tortu od mrkve. Ali izgleda da je cikla jako popularna, kada sam gledala postove ostalih sudionika više od polovice je sakrilo ciklu.

      Izbriši
  3. Super izgleda, a cvjetići su odlična dekoracija.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jel fino kao što izgleda? Meni se cini mrak;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako neobično, ali vjerujem da je jako, jako fino. Odlično izgleda i sigurno je sočan.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pravila sam jednom čokoladni kolač sa cveklom i bio je savršen!!! Žao mi je što ovog meseca nisam stigla učestvovati, a imala sam nekoliko ideja. čak sam htela iskoristiti neko baš klasično povrće tipa spanać. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da bilo j edosta muffina sa špinatom i baš su dobro izgledali. Boja je bila predobra.

      Izbriši
  7. Odično izgleda, a kad ovako pišeš moram i isprobati :). A posebno mi se svidja ova ušećerena cikla.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ušećerena cikla je super fora, ima zemljasti poznati okus ali nisi siguran što jedeš jer je cikla inače slana.

      Izbriši
  8. Odlična ideja s ciklom. Perfektno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja sam jednom pravila sličan kolač al ne po Monikinom receptu i nisam baš nešto bila oduševljena. Mislim da je ovaj recept mnogo bolji i stvarno super izgleda. Pogotovo sa ovim usecerenim cveklama:)

    OdgovoriIzbriši