četvrtak, 21. ožujka 2013.

Baci di dama


Nakon nekog vremena evo i jednog slatkog recepta na blogu. U kuhinjskom ormariću sam pronašla rižino brašno koje mi se već neko vrijeme povlači i uvijek ga samo pogurnem kada tražim nešto drugo. Kako sam sa dolaskom proljeće u akciji čišćenja svega, stradao je MM ormar sa odjećom nakon kojeg sam prešla na kuhinjske ormariće. 
Mala digresija u moju obranu, ništa ne bacam samo se trudim iskoristiti već postojeće stvari tako da je sadržaj MM-ovog ormara na putu prema novim vlasnicima a rižino brašno sam umijesila u ove kolačiće. 
Malo povijesti: ovi keksići smatraju su specijalitetom talijanskog slastičarstva. Potječu iz grada Tortona u talijanskoj pokrajini Piemonte. Legenda kaže da ih je prvi puta pripremio talijanski kuhar koji je njima pokušao impresionirati kralja Vittoria Emanuelle-a. Kao što svi znamo iz ono malo talijanskog kojeg smo čuli na moru prijevod ovih keksića je damin poljubac.
I zaista jesu, baš kao što bi damin poljubac trebao biti, slatki, nježni i prhki. Ja jedino nisam zadovoljna količinom čokolade između dva keksića, sljedeći puta ću ih zasigurno ljepiti čokoladnim ganacheom da dobijem malo deblji sloj.
Možete ih raditi u skupljoj ili jeftinijoj varijanti. Naime kod nas je rižino brašno izuzetno skupo, barem za moj ukus. Pronašla sam na internetu informaciju da rižino brašno možete i sami napraviti, mljevenjem riže u blenderu pa nakon toga prosijavanjem tako da dobijete fino brašno. Nisam isprobala ali ako netko može potvrditi tu informaciju molilm da se javi.
Dakle kod Andree možete pronaći recept za keksiće sa pšeničnim brašnom kao jeftiniju ali ne sumnjam manje ukusnu varijantu ili možete skoknuti kod Davida Lebovitza po recept za skuplju varijantu sa rižinim brašnom kojim sam se i ja poslužila.
I nakon svog ovog mog trabunjanja savjet za kraj, keksići poprilično narastu za vrijeme pečenja pa se isplati potruditi napraviti manje kuglice da vam na kraju keksiće ne budu baš velićine golf loptice kao što se vidi na donjoj fotki. Isto tako meni su puno ukusniji kada su malo više "reš" pečeni, nekako mi aroma lješnjaka dodatno dolazi do izražaja.

RECEPT:

Za tijesto:

140 g tostiranih lješnjaka
140 g rižinog brašna
100 g maslaca
100 g šećera
Prstohvat soli

Za nadjev:

55 g čokolade sa većim udjelom kakaa

Lješnjake vrlo fino izmljeti. Pomiješati mljevene lješnjake sa rižinim brašnom. Dodati maslac narezan na manje komadiće, šećer i sol. Umijesiti glatko tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju pa ga staviti u hladnjak na dva sata. Pećnicu zagrijati na 180 C. Od tijesta oblikovati male kuglice( vrlo male jer će raširiti tijekom pećenja). Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći ih 10-15 minuta. Ohladiti. Čokoladu otopiti na pari. Spajati dva po dva keksića otopljenom čokoladom.

Verzija za ispis


Broj komentara: 18:

  1. A, bože moj, neke dame imaju mala, a neke povelika usta, pa su im i poljupci različiti:)) Kako bilo, baš su krasni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni su. Nikad nisam probala raditi nesto sa rizinim brasnom. Ovo mi se cini preukusno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. I nije neka nauka raditi sa rižinim brašnom, brašno kao svako drugo jedino što je okus drugačiji.

      Izbriši
  3. ah to rižino brašno!
    ali, baci su tako dobri. baš dobri!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kad se samo sjetim koliko sam se nedavno namučila u potraži za rižinim brašnom, svugdje je bilo rasprodano. Dobro je s vremena na vrijeme pretražiti ormariće, uvijek se nađe neko zaboravljeno blago iz kojeg na kraju rezultira ovako krasan desert.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nisam imala problema sa nabavkom, kupila sam ga u Konzumu i još ga je hrpa i ostala.
      Da dobro je pospremati ormariće, svašta se nađe.

      Izbriši
  5. ja ih volim ali nisam ih još pravila s rižinim brašnom.
    tvoji fino izgledaju i slažem se da čokse nikad dosta :lol

    btw - oba linka ti vode na andrein blog ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na upozorenju, idem popravit.
      Ti si tip žene za MM, najbolji kolač je čokoladna torta sa čokoladnom kremom još ukrašena čokoladom ;)

      Izbriši
  6. Divni su. Sad si me bacila u rebus, nisam primetila da je pirinčano brašno skupo kod nas. Skoro sam ga kupila da pravim neke krekerčiće sa bademima a sada znam šta ću i sa ostatkom brašna. Javljam utiske!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma skupo je, kod nas pola kile košta 20-ak kuna to je otprilike 3 eura. Dosta je to.
      Čekam izvještaj :)

      Izbriši
  7. ufff proljetno spremanje
    nikako da se pokrenem, možda bi me ovi keksići pokrenuli...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obzirom na vrijeme vani, još stigneš na proljetno spremanje ;)

      Izbriši
  8. Ostalo mi je rizinog brasna koje sam koristila za Raspucana peciva, a kako tamo ide zaista mala kolicina samo za premaz, vec sam se pitala gde cu ga iskoristiti, tako da je recept vise nego dobrodosao. Krasni keksici i prica koja ga prati.:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Imam i ja još prilično rižinog brašna u ormariću koje bih trebala potrošiti. Evo ideje! :)

    OdgovoriIzbriši