nedjelja, 6. siječnja 2013.

Teleći ragu

Nakon dugo, dugo vremena evo i slanog recepta na blogu. Nije da sam se zasitila slastica sada nakon ovih praznika jer meni niti jedan dan nije dobar ako ne pojedem barem nešto slatko.
Inače moja mama je poznata po ovoj juhi i nitko je ne radi tako dobro kao ona. Ja sam pokušala kopirati mamin recept i sve u svemu i nije tako loše ispala ali ipak ova juhica ima sasvim drugačiji okus kad je mama pripremi specijalno za mene.
Idealna je za ručak nakon neke proslave na kojoj ste popili čašicu previše, jednostavno diže iz mrtvih.


RECEPT:

malo ulja
1 srednji luk
2 žlice brašna
malo crvene paprike
2 l vode ili još i bolje telećeg temeljca
500 g teleće vratine
3 mrkvice
1 žuta mrkva
100 g smrznutog graška
sol
list peršina

ZA NOKLICE:

2 jaja
žličica ulja
malo soli 4-5 žlica brašna

Sitno nasjeckati luk. U loncu zagrijati ulje i na njemu pirjati luk dok ne postane staklast. Dodati brašno i pirjati na laganoj vatri (klasična zaprška). Maknuti sa vatre i umiješati crvenu papriku. Dodati vodu, promiješati pa vratiti na vatru. Teletinu narezati na sitne kockice pa staviti u juhu. Mrkvice oguliti pa ih narezati na šnitice i staviti u juhu. Kuhati na jakoj vatri dok ne provrije pa smanjiti vatru i kuhati juhu na umjerenoj vatri nekih 45 minuta. 
Dok se juhica kuha napraviti noklice; lagano istući jaja, dodati sol i ulje i na kraju umiješati i brašno. Sve dobro izmiješati tako da dobijete glatku gustu smjesu. Možda će vam trebati više ili manje brašna, procijenite to sve ovisi o veličini jaja. Stavite smjesu noklica da odstoji barem 30 minuta kako vam se ne bi raspadale prilikom kuhanja.
U juhu nakon 45 minuta kuhanja dodajte grašak pa ponovno pojačajte vatru da juha opet počne kipiti. Malom žličicom oblikujte noklice pa ih spuštajte u kipuću juhu. Kuhajte ih otprilike 7 minuta. Na kraju umiješajte nasjeckani list peršina.

Verzija za ispis 

4 komentara:

  1. Uh, ovo je baš jelo po mom ukusu. Obožavam paprikaše, guste čorbr, ma sva jela koja se jedu kašikom. Divno je Petra.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala. Baš je pravo jelo za ove hladne dane, grije iznutra.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako obožavamo sve jušno, ovo nije samo za one koji su malo previše cugnuli, već savršen i potpun obrok.

    OdgovoriIzbriši