četvrtak, 31. siječnja 2013.

KuVarijacije-Čokoladna dulche de leche torta

KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena food blogerima sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja igre je da svi sudionicu pripremaju isto jelo pa objave post o istom i prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi.
U siječnju smo za pripremu odabrali Čokoladnu duche de leche tortu. 
Prva stvar koja mi je upala u oči prilikom čitanja recepta je bila količina šećera u torti. Zubi su mi doslovce utrnuli samo od čitanja. Kako sam bila jako znatiželjna odlučila sam tortu ipak napraviti ali po mojim pravilima. Kao prvo krema iz originalnog recepta nije dolazila u obzir, zamislila sam je umjereno slatku i pjenastu pa sam upotrijebila tučeno slatko vrhnje i želatinu. Druga stvar je čokoladni ganache; ne znam kako je kod vas ali kod mene je ganache mješavina čokolade i slatkog vrhnja a ne čokolade i maslaca.Jedino što nisam mijenjala je biskvit, bio je skroz dobar, izdašan i krasne tamno smeđe skoro crne boje. Dakle slijedi moj recept za čokoladnu duche de leche tortu kojom sam bila izuzetno zadovoljna, ispala je točno takva kakvom sam je zamišljala.

RECEPT:

ZA BISKVIT:

115 g maslaca
200 g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 praška za pecivo
150 g brašna
40 g kakaa
180 ml mlijeka
1 žlica soka od limuna

ZA KREMU:

300 ml dulche de leche + 3 žlice dulche de leche za otopiti želatinu
500 ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu

ZA ČOKOLADNI GANACHE:

100 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade sa visokim udjelom kakaa

Pećnicu zagrijte na 170 C. Okrugli kalup za torte promjera 28 cm namastite i pobrašnite pa ga stavite sa strane. Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa smeđim šećerom i ekstraktom vanilije. U drugoj posudi prosijte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu maslaca umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte mlijeko, limunov sok i na kraju prosijanu smjesu brašna, kakaa i praška za pecivo. Izmješajte da dobijete glatku smjesu pa je izlite u prethodno pripremljeni kalup. Zagladite površinu pa biskvit stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 45 minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko njega stavite obruč okruglog kalupa za tortu. Želatinu pripremite prema uputstvima na vrećici. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. U istučeno slatko vrhnje umiješajte duche de leche. Želatinu pomiješajte sa 3 žlice dulce de leche pa je otopite na laganoj vatri dok ne postane tekuća. Otopljenu želatinu umiješajte u pripremljenu smjesu šlaga i dulche de leche-a. Kremu izlite na pripremljeni biskvit, zagladite površinu pa tortu stavite u hladnjak na dva do tri sata da se torta ohladi.
U međuvremenu nasjeckajte čokoladu na manje komadiće i stavite je u zdjelu.. Slatko vrhnje zagrijte dok ne zakipi pa ga prelite preko nasjeckane čokolade. Mješajte dok se čokolada sasvim ne otopi. Izvadite tortu iz hladnjaka pa joj odstranite obruč. Čokoladni ganache izlite na vrh torte. Ohladite. Prije posluživanja tortu po želji možete pokapati sa malo dulche de leche-a.

Verzija za ispis


Broj komentara: 20:

  1. I ja sam ju radila ali je za mene bilo čisto razočarenje iako obožavam DDL ali kod tebe vidim sasvim druga priča fina ,kremasta.Više od pola torte sam bacila i da i za mene je ganache čokolada i slako vrhnje, ja sam radila glazuru po receptu i dobila preljev za tortu koji se posle toliko stvrdnuo da je torta bila na sobnoj temperaturi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Takav doživljaj sam i ja dobila kada sam proćitala recept, zato sam i ispla raditi na svoj način.

      Izbriši
  2. I za mene je ganche isključivo sa slatkim vrhnjem. Isto tako, strašno slatke kolače ne volim i ne radim. Ovo izgleda divno, jedino zaista ne volim DDL i želatinu (ne volim ni sladoled od vanilije), pa biskvit i ganache mogu jedino kombinirati s nekom drugom kremom:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja ne volim jako slatke kolače. Volim slatko ali ne preslatko.

      Izbriši
  3. I ja sam gledala recept, al mi se cinilo da bi previse toga trebalo izmijeniti pa sam odustala. Al ova tvoja kombinacija izgleda i zvuci odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Za ganache se slažem s tobom :) nisam sada išla gledati original al tvoja mi se torta jako, jako sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajne izmene! Zaista svaka cast Petra!

    OdgovoriIzbriši
  6. Petra, koliko si stavila brašna ? Meni nije uspela torta .. čisto razočaranje .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam skužila da sam preskočila napisati brašno. Idem odmah ispraviti ide 150 g.

      Izbriši