nedjelja, 13. siječnja 2013.

Keksići sa komadićima čokolade

Volim zimska nedjeljna posljepodneva. Još da svako ima ovakvu snježnu kulisu kao danas, ma idealno. Znam da to nije moguće baš svaku nedjelju ali dozvoljeno je maštati.
Obično nakon ručka sredim kuhinju pa se onda uvučem u svoju omiljenu piđamu i uz šalicu toplog čaja i dobru knjigu ušuškam se na trosjedu i grickam neke fine keksiće kao što su ovi.
Recept sam pronašla kod  Jubistache.Ovi keksići su nešto kao zdravija varijanta chocolate chip cookiesa. Prvi puta sam ih radila još ljetos kada sam ih nosila sa sobom na more i pokupili su same pohvale. Rižino brašno daje keksićima izrazitu hrskavost koja mi se jako sviđa.
Navodim i par napomena koje je Jubistacha stavila (ja ih nisam isprobala, radila sam po dolje navedenom receptu):
-ako nemate rižino brašno keksiće možete umijesiti i sa običnim pšeničnim brašnom
-umjesto maslaca možete koristiti ulje
-ukoliko vam je smjesa pretvrda umiješajte po potrebi još mlijeka
-ukoliko vam je smjesa premekana umiješajte još zobenih pahuljica


RECEPT:
175  g rižinog brašna
150 g zobenih pahuljica
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
150 g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 jaje
125 g tamne čokolade
4 žlice mlijeka

Čokoladu nasjeckati na sitne komadiće. Maslac otopiti. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i odložiti ga sa strane dok ne napravite smjesu za keksiće. Pećnicu zagrijati na 200 C.
U zdjeli pomiješati brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i komadiće čokolade. U drugoj zdjeli izmiksati jaje, maslac i mlijeko. Napraviti rupu u mješavini suhih sastojaka i dodati mješavinu jaja, mlijeka i otopljenog maslaca. Miješati drvenom kuhačom dok se sastojci ne spoje i stvore mekano tijesto. Žlicom oblikovati keksiće i staviti ih na pripremljeni lim. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta.

Verzija za ispis 



Broj komentara: 18:

  1. volim ičesto radim slične keksiće s zobenim pahuljicma i tješim se da su "zdravi" i da ne debljaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni su! Nekako sam propustila taj recept! Mi obožavamo raznorazne keksiće, a ovi imaju baš sve ono što volim... Čuvam recept i isprobavam sigurno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod mene nema ni snježne kulice ni keksića, baš ti zavidim i na jednom i na drugom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne brini, snijeg će ti sigurno sam doći a za keksiće ćeš se morati malo sama pomučiti :)

      Izbriši
  4. I ja jako volim nedjeljno popodne, zimi pogotovo i cesto ga provodim ga na slican nacin, uz knjigu i caj. Keksici su odlicni :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgledaju! Ja obožavam keks od pahuljica, verujem da bi mi se i ovo svidelo!

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja uživam u snježnoj kulisi, ali mi nedostaju ovi fini keksići. Obzirom da će "kulisa" potrajati, napravit ću i keksiće.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakva je prognoza sa snijegom cijeli tjedan sigurno ćeš stiči imati ugođaj kao ja jučer.

      Izbriši
  7. Ponekad imam pirincanog brasna, a ne setim se sta cu sa njim. Ovo je odlicna ideja!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ako išta mrzim, to su nedjeljna popodneva: sve pripremiti za sutra, osjećaj da je odmor završio, da je sutra novi radni tjedan ..... No, ovako kako si ti to opisala, tome se mogu nadati jedino kad odem u penziju:)) Iako baš ne volim zobene pahuljice u kolačićima, znam da bi ovo savršeno prošlo samo da nema radnog ponedjeljka:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I moja nedjeljna poslijepodneva su nekada bila tako užurbana, ali sam odlučila da zaslužujem jedno mirno poslijepodne tjedno.

      Izbriši
  9. Jako volim ove keksice, nisam ih radila sa rizinim brasnom ali verujem da su isto tako fini, a nedelja popodne mi je isto jedan od lepsih delova dana, najradije je provedem uz neki omiljeni film... ne bih imala nista protiv ni keksica.:))

    OdgovoriIzbriši
  10. Aaaa, kako je ovo dobro! Pravila sinoć, i nastala je pometnja u kući, jedva sam odbranila nekoliko komada za slikanje! :)

    OdgovoriIzbriši