nedjelja, 27. siječnja 2013.

Daring bakers-Speculaas gevulde

Domaćica ovomjesečnog izazova Daring bakersa bila je Francijin sa bloga Koken in de Brouwerij.
Francijn nas je izazvala da pokušamo napraviti Speculaas gevulde ili punjeni speculas. Nije ga teško napraviti, za izradu nije potrebno puno vremena i vrlo je tradicionalan u Nizozemskoj. Za ovaj izazov morali smo sami napraviti mješavinu začina i nadjev od badema. 
Već neko vrijeme pokušavam napraviti speculaas keksiće kojima ću biti zadovoljna. Isprobala sam tri različita recepta i iako im u okusu ništa ne nedostaje svaki od isprobanih recepata daje za moj ukus malo presvijetlo tijesto. Ali mi se zato boja ovog tijesto jako sviđa, to je taman boja za koju bih željela da je i keksići imaju. Morati ću isprobati umijesiti ovo tijesto i ispeći ga u obliku keksića da vidim hoću li biti zadovoljna bojom jer ovaj speculaas gevulde je premazan žumanjkom pa mu možda to daje onu dodatnu tamniju nijansu.
Speculaas gevulde je nešto sa čim sam se prvi puta susrela kada sam vidjela što nam je izazov u siječnju. Iako nisam baš ljubitelj marcipana pasta od badema kojom se puni speculaas izrazito se dobro slaže sa aromatičnim tijestom. Kolač baš izgleda nekako retro i zove da se uz njega popije šalice nekog finog čaja.

RECEPT:

MJEŠAVINA ZAČINA ZA SPECULAAS:

1 žličica mljevenih klinčića
1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice mljevenog bijelog papra
1/2 žličice mljevenog kardamoma
1/2 žličice mljevenog korijandera
1/2 žličice anisa
5 žličica mljevenog cimeta

Pomiješajte sve sastojke i stavite ih u čistu staklenku pa ih spremite na tamno mjesto, Ovo je nešto veća količina začina nego što će vam biti potrebna ali mješavinu začina možete koristiti i za druge slastice, muffine, kreme ili podlogu za cheesecake.
Možete napraviti i manju količinu mješavine začina ali onda vodite računa o tome da cimeta u mješavini mora biti jednako koliko i svih ostalih začina koje koristite.

NADJEV OD BADEMA:

70 g blanširanih mljevenih badema
70 g šećera
1 jaje
naribana korica jednog limuna 

Blanširane mljevene badema pomiješajte sa šećerom. Dodajte naribanu koricu limuna i jaje i sve dobro pomiješajte. Smjesu stavite u posudu koja se hermetički zatvara pa je stavite u hladnjak dok ne umijesite tijesto.

TIJESTO ZA SPECULAAS:

125 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
75 g smeđeg šećera
prstohvat soli
1 žlica mješavine začina za speculaas
90 g maslaca

ZA PREMAZ I UKRAŠAVANJE:

1 jaje
malo mlijeka
30-ak cijelih blanširanih badema

Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte šećer, začine i sol. maslac narežite na manje komadiće pa ih dodajte smijesi brašna. Mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto.Ukoliko je tijesto mrvičasto i ne želi se skupiti u kompaktno tijesto dodajte malo mlijeka. Dobiveno tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak na 2 sata.
Okrugli kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 C. Tijesto podijelite na dva djela. Jednu polovicu tijesta razvaljajte u krug pa njime obložite dno i stranice pripremljenog kalupa. Jaje istucite za par kapljica mlijeka pa njime premažite tijesto. Na premazano tijesto stavite nadjev od badema pa i nadjev premažite jajetom. Razvaljajte drugu polovicu tijesta pa je stavite na nadjev od badema. Tijesto ponovno premažite jajetom pa u tijesto dekorativno utisnite blanširane bademe. Meni je ostalo malo tijesta pa sam ga ja izvaljala u uske trakice i ukrasno ga ispreplela po vrhu kolača te sam ih premazala jajetom. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnicii 35 minuta. Prije posluživanja kolač ohladite i narežite po želji.

Verzija za ispis



Broj komentara: 8:

  1. ovo je divno, mogu misliti koliko je mirisno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je baš je mirisno, cijela kuća je mirisala kao da je opet Božić.

      Izbriši
  2. Izgleda skroz kraljevski, a posebno mi se svidja mesavina zacina za testo i mogu zamisliti kako ce tek keksici biti finiiii...:))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. i mene zanimaju keksići, znam de će okus biti izvrstan samo me zanima boja.

      Izbriši
  3. Jako zanimljivo. Obožavam te keksiće, a još i smjesa sa bademima... baš baš divno!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas lep oblik si izabrala i super ukrasila! Puno mi se svidja! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam radila samo pola smjese pa mi je bilo nekako zgodnije napraviti u okruglom kalupi!

      Izbriši