četvrtak, 24. siječnja 2013.

Ajme, koliko nas je! Kivi


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema siječnja je kivi a domaćica ovomjesečne igre je Sanja.
Moram priznati da je kod nas doma kivi rijetko na meni-u. MM ima neku svoju teoriju da je alergičan na kivi i da mu od kivija natiče jezik, ponekad je baš bedast. Mislim da je to vjerojatno neki vid reakcije na pokoju dlačicu koja je zaostala na kiviju nakon guljenja. Bilo kako bilo rijetko se sjetim kupiti kivi samo za sebe što je stvarno šteta obzirom na veliku količinu c vitamina koju kivi sadrži.
Da budem u potpunosti iskrena kivi nisam nikada ni upotrijebila u nekom desertom. Kada sam krenula tražiti neki recept sa kivijem kako bih mogla sudjelovati u ovomjesečnoj igri je ovaj Jasenkin recept.
Recept sam malo prilagodila vlastitim potrebama i povećala količinu sastojaka jer sam tortu pekla u nešto većem kalupu. Nekako sam očekivala da će boja kreme biti zelenkasta, ali nije prevladali su žumanjci pa je krema lagano žućkasta. Vrlo je ukusna i lagana.

RECEPT:

ZA BISKVIT:

5 jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo

ZA NAVLAŽITI BISKVIT:

3 žlice ruma

ZA KREMU:

6 kivija
6 jaja
2 vrećice želatine u prahu
225 g šećera
350 ml slatkog vrhnja
2 žlice gustina
srž mahune vanilije

ZA DEKORACIJU:

350 ml slatkog vrhnja
3 kivija

Zagrijte pećnicu na 180 C. Okrugli kalup za tortu namastite i pobrašnite. Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg i stavite ga sa strane. Žumanjke sa šećerom pjenasto izmiksajte. Prosijte brašno sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu žumanjaka lagano umiješajte prosijanu smjesu brašna sa kakaom i praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup za torte i zagladite površinu. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice.
Zagrijte rum pa ga pokapajte po toplom biskvitu. Biskvit ostavite da se ohladi.
Za kremu kivi ogulite pa ga štapnim mikserom usitnite u kašu. U posudu stavite izmiksani kivi i šećer pa kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne provrije. U međuvremenu odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješajte sa 2 žlice gustina. U smjesu žumanjaka dodajte dvije do tri žlice tople kašice od kivija kako bi temperirali žumanjke. kada ste temperirali žumanjke dodajte i ostatak voćne kašice kivije pa sve dobro izmješajte i vratite na laganu vatru. Kuhajte 10-ak minuta uz stalno miješanje dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Ohladite.
Želatinu pripremite prema uputama na vrećici i ostavite je da nabubri. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ga umiješajte u ohlađenu kremu sa kivijem. Slatko vrhnje sa srži mahune vanilije istucite u čvrsti šlag pa ga umiješajte u smjesu kivija i bjelanjaka. Nabubrenu želatinu sa tri žlice vode rastopite na laganoj vatri pa je ulite u pripremljenu kremu. Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje a oko biskvita stavite obruč kalupa za torte. Ulite kremu na biskvit, zagladite površinu i stavite tortu u hladnjak da se krema stisne.
Prije posluživanja istucite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag pa ga dekorativno naštrcajte na ohlađenu tortu. Ohlađenu tortu po želji ukrasite šniticama kivija. 

Verzija za ispis


Broj komentara: 12:

  1. Nisam nikad jela kolač od kivija, a ovaj se čini jako fin :) I baš lijepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači nisam jedina koja baš ne koristi kivije u kolačima.
      Hvala!

      Izbriši
  2. svako ima svoje omiljeno voće . O kiviju postoji dosta predrasuda , zato smo mi tu da ih razbijemo . Torta je fenomenalna, sastojci brižljivo odabrani... veoma bogata torta koja prija oku. Ja bih parče :D ljubim te i hvala na učešću :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šteta što mi nisu bliže, torta je u frižideru. Ovo je jedan od onih rijetkih postova koje sam objavila čim sam ga napravila. Hvala.

      Izbriši
  3. Dugo nisam pravila ništa sa kivijem,torta mi je genijalna totalno:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas si me razveselila sto si isprobala ovu torticu :) Ja sam bila skepticna za ovu kombinaciju, ali svi koji su je probali su bili odusevljeni...Moram priznati da sam vec i zaboravila okus koliko ju dugo nisam radila. Hvala ti na povjerenju :) Jasenka

    OdgovoriIzbriši