petak, 9. studenoga 2012.

Tiramisu

U utorak sam imala dogovor za kavu sa mojom dragom prijateljicom. U zadnje vrijeme nam je praksa da se nađemo nakon posla, malo prošvrljamo gradom pa onda sjednemo nekuda na kavu i kolače. Uglavnom je to svaki puta drugo mjesto jer iskreno osim sa njom nemam sa kime lunjati Zagrebom i otkrivati zgodna mjesta za nešto "piknuti" s nogu.
Tako smo šetajući Masarykovom ulicom otkrile novu trgovinu. I to ne baš bilo kakvu, naime tamo je otvoren spice shop "Harissa".
Ima tamo stvarno zgodnih stvari, začina, mješavina začina i dobar izbor čajeva. Ljubazna prodavačica odgovorila je na sva naša pitanja bez obzira na to što se iza nas stvorio popriličan red ljudi koji su čekali da budu usluženi. 
Od svega ponuđenog odlučila sam se za harisu i kurkumu i to u njenom izvorom obliku a ne u prahu. Kriterij po kojem sam odabrala ova dva začina je čisto egzotičnost, nikada nisam vidjela korijen kurkume a ni harisu nisam vidjela nigdje kod nas na policama trgovina.
Osim ovih meni egzotičnih začina zgodno mi je i to što možete kupiti količinu začina koju god želite, jer prodavačica važe količinu koju god želite.
Zbogom vrećice začina koje se povlače po kuhinjskom ormaru jer moram kupiti unaprijed upakiranu količinu začina. Prodavačica nam je isto tako rekla da će im web stranica biti lansirano kroz nekih tjedan dana tako da kada vidim da je stranica aktivna odmah ću vam javiti.
Recept koji slijedi nema nikakve veze sa trgovinom začina već je tiramisu zadnja stvar koju sam mućkala u kuhinji. Ovo je jedan vrlo stari recept, ako se ne varam koristim ga još od srednje škole što znaći 20-ak godina.

RECEPT:

2 kutije piškota

ZA KREMU:

4 jaja
500 ml vrhnja za šlag
4 žlice šećera
3 žlice oštrog brašna
500 g mascarponea

ZA UMAKATI PIŠKOTE:

1 dl vode
5 žličica instant kave
1 dl svježe cijeđenog soka od naranče
0,5 dl ruma

ZA POSIP:

šećer u prahu
kakao

Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer miksajte mikserom dok se smjesa ne udvostruči i posvijetli. U smjesu žumanjaka dodajte brašno i mascarpone pa sve dobro izmiješajte. U smjesu žumanjaka umiješajte snijeg pa sve dobro izmješajte a na kraju umiješajte i šlag.
Pripremite kalup za kolače dimenzija 30 x 20 cm. 
Zagrijte vodu pa u njoj otopite instant kavu. Ohladite. U ohlađenu kavu dodajte cijeđeni sok naranče i rum. Piškote umačite u pripremljenu mješavinu kave pa ih slažite jednu do druge na dno kalupa.
Na piškote rasporedite polovicu kreme i zagladite površinu. Na kremu stavite još jedan red piškota namočenih u smjesu kave. Na vrh piškota stavite ostatak kreme pa poravnajte površinu. Obilno posipajte šećerom u prahu a po šećeru još posipajte i kakao u prahu.

Verzija za ispis



Broj komentara: 12:

  1. Voljela bih i da se u Rijecu otvori jedan dućan s začinima i da bude sve na jednom jestu tako da ti zavidim.A i lunjati je jako dobro u dobrom društvu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako budeš nešto trebala javi, ja kupim pa ti pošaljem . Nije mi problem!

      Izbriši
  2. Jako mi se sviđa tiramisu u malin staklenim šalicama, baš zgodno, a hvala i za "Harissu", trčim tamo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja obožavam ovako male zalogaje i drugačije servirane.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako volim tiramisu, no ja za svaki slućaj žumanjke obradim na pari prije a bjelanjke ne koristim u desertu. Jako ti lijepo izgleda ovako složen u šalici. .-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja termički tretiram jaja kada radim tiramisu ljeti. Ovaj je rađen prije koji dan kad je bilo hladno a i pojeden je isti dan kada je pojeden tako da sam koristila sirova jaja.

      Izbriši
  5. i ja sam neki dan kupila kurkuma ali u prahu, ne znam još šta ću s njom ali boja me hipnotizirala!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja je koristim u jelima sa piletinom, a i služi mi kao jeftinija zamjena za šafran kada trebam odojati tjesteninu ili rižu.

      Izbriši