ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Dukati sa čokoladnom kremom



Ovo su kolačići koji su nakon dugo vremena izazvali apsolutno oduševljenje kod mm. Ovo je totalno njegov tip slastice: čokolada, ne pretjerano slatko pa još i lješnjaci povrh svega. To je njegova ideja desertnog raja.
Recept sam pronašla u časopisu Repete broj 2   i malo ga prilagodila. U originalnom receptu u tijesto ide i đumbir u prahu. Kako njega u obliku praha vrlo rijetko koristim pa onda uvijek kada kupim bočicu potrošim jednu žličicu a ostatak završi u smeću jer mu prođe rok trajanja jednostavno sam ga izbacila. Druga promjena su lješnjaci za posip po čokoladnoj kremi. U originalu je to krokant sa kojim ja osobno imam problema, ne volim ga baš jer mi se uvijek zalijepi za zube tako da se ni on nije našao u mojoj verziji kolačića. Ovako izmasakriran recept je za svaku preporuku jer kao što sam već napisala mm nije imao nikakvu primjedbu a on bi u svakom kolaču koji napravim nešto promijenio, makar dodao još malo čokolade i lješnjaka.

RECEPT:

ZA TIJESTO;

80 g maslaca
165 g smeđeg šećera
3/4 žličice sode bikarbone
1 bjelanjak
1 dl kiselog vrhnja
200 g brašna
60 g kakaa

ZA ČOKOLADNU KREMU:

1,2 dl vrhnja za šlag
100 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
1 žličica maslaca

ZA POSIP:

malo prženih i krupno sjeckanih lješnjaka

Brašno prosijte sa kakaom. Mikserom pjenasto izradite maslac. Primješajte mu smeđi šećer i sodu bikarbonu i sve mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte bjelanjak i kiselo vrhnje. Pomalo dodajte brašno sa kakaom te nastavite miksati dok se sve ne poveže u tijesto. Ukoliko je potrebno tijesto izradite rukama. Tijesto oblikujte u kuglu i omotajte ga prozirnom folijom. Ostavite ga u hladnjaku sat do dva. Vlažnim rukama oblikujte tijesto u kuglice veličine oraha. Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite razmak između kuglica jer će se malo raširiti tijekom pečenja. Pecite ih 12-15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 C. Pečene keksiće ohladite.
Za kremu na vatri zagrijte vrhnje za šlag skoro dok ne zakipi. Čokoladu krupno nasjeckajte pa je prelijte kipućim vrhnjem za šlag. Dodajte maslac i dobro izmješajte. Ohladite.
Na ohlađene keksiće žličicom nanesite krenu i posipajte krupno sjeckanim lješnjacima.

Verzija za ispis




Broj komentara: 29:

  1. Predivni kolačići! Jako mi se svidjaju, to moram isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  2. krasno izgledaju, tvoja verzija recepta super djeluje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni su i sigurno odličnog okusa. Kako đumbira u prahu uvijek imam, koristila bih ga, a i krokant jer se on, pretpostavljam, usitni, pa se ne može priljepiti za zube (što i ja mrzim i izbjegavam).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Krokant se može usitniti ali mi onda onako prašinast nije baš dekorativan, pa zato samo lješnjaci.

      Izbriši
  4. Divni keksici, mogu ih vec zamisliti u korpici sa ostalim bozicnim kolacicima, belezim.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. uuuuu, izgledaju božanstveno!! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. :) odlicni su! kada su ovako mali i slatki,uvijek ih pojedem duplo vise nego sto bi kada jedem komad po komad torte..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako i ja, nekako baš mame tak slatki i sitni.

      Izbriši
  7. Super! Ja obožavam ove male keksiće,kad krenem ne znam da stanem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlični sastojci, a ja bih isto uvijek više čokolade :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Svidjaju mi se... dobro je sto se izbegla djumbir u prahu, jer ne vidim kako bi se uklopio sa ostali sastojcima.

    ps. Probaj da uvecas prvu sliku da bi se kolaci bolje videli.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se čini da bi se đumbir baš dobro uklopio ali kad ga nisam imala pa je bez njega.

      Izbriši
  10. I moj tip slastice!! Sve, sve obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  11. Što su lepi dukati.Mnogo mi se dopadaju.

    OdgovoriIzbriši