ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

Keksi od naranče i anisa


Znam da se ovakvi aromatični keksići najčešće vežu uz Božić ali ja često radim slične keksiće. Praktični su mi jer ih složim u staklenku kraj hladnjaka i služe mi kao brzo rješenje u slučaju pada šećera a ničega drugog nema doma. Nisam baš tip koji će da utaži želju za slatkim posegnuti za kockicom čokolade. Više volim nešto hrskavo što sam sama napravila. Ovi keksići nisu baš za svakog. Oni su nešto kao slatki aromatični dvopek ali meni savršeno odgovaraju uz čaj. Original recept pronašla sam u časopisu Iće i piće iz prosinca 2010 i malo sam ga izmjenila.

RECEPT:

1/2 žličice sjemenki anisa
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
6 žlica šećera
2 žlice otopljenog maslaca
1 jaja
naribana korica 1 naranče

Zagrijte pećnicu na 180 C. Na tavici, na suho, prepržite sjemenke anisa pa ih usitnite u mužaru. Prosijte brašno i prašak za pecivo. U zdjeli izmiješajte šećer, koricu naranče i usitnjene sjemenke anisa. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Izmiješajte jaja i otopljeni prohlađeni maslac te pomiješajte sa suhim sastojcima u jednoličnu masu. Izvaljajte tijesto u valjak, stavite ga na lim obložen papirom za pečenje i lagano ga pritisnite da dobije ovalni oblik.
Pecite ga 30 minuta pa ga onda izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, cca. 5 minuta. Oštrim nožem narežite kolač na šnite debljine 1 cm. Šnite ponovno posložite na lim pa ih vratite u pećnicu na još 10 minuta. Ohladite. Ohlađen kolač spremite u hermetički zatvorenu kutiju.

Verzija za ispis

Broj komentara: 14:

  1. Ovakvih recepata za mirisne keksice nikad dosta zimi. Odlican recept :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obozavam miris anisa...savrseni keksici!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kombinacija anisa i pomorandže mi se jako dopada...

    OdgovoriIzbriši
  4. Po ovom tmurnom i hladnom vremenu sjajna grickalica uz šoljicu čaja... Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivni keksići, baš bi mi prijali sada uz caj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I baš sam ih sa tom namjerom i rdila da pašu uz čaj.

      Izbriši
  6. Divni keksići, mogli b i baš biti i Božićni! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. ja sam ipak od onih koji želju za slatkim zadovolje s čokoladom :) ali naravno ni ovakvi keksi nisu loši u ovim zimskim mjesecima

    OdgovoriIzbriši