petak, 4. svibnja 2012.

Torta sa bananama


Ne znam kako Vi ali ja spadam u onaj dio prozvanih Hrvata koji su uživali u blagodatima produženog vikenda. Uz rizik da ću zvučati nezahvalna ali nisam baš sigurna da su ti produženi vikendi prava stvar za mene. Nije da se nisam dobro provela, slavili smo rođendan i to dva puta, krasno toplo, sunčano vrijeme, prijatelji, roštilj, priroda, ma čista uživancija. Nakon vikenda nikako da se uhodam, sve mi ide naopako. mislim da mi je draži uobičajeni radni tjedan kada mi je sve isplanirano i imam neki ustaljeni ritam.
Recept za ovu tortu sam pronašla kod Melite. Kao i sve torte sa Melitinog bloga i ova je izuzetno ukusna. Jedina zamjerka torti je nedovoljna količina rolade. Meni jedna rolada nije bila dovoljna za obložiti cijelu tortu. Na fotki se ne vidi ali stražnja strana torte je krnja, bez rolade.Sljedeći puta ću ispeći dvije rolade, moji doma jako vole običnu roladu sa pekmezom tako da će višak sigurno brzo nestati.

RECEPT:

Za roladu:

6 jaja
6 žlica brašna
6 žlica šećera
1/2 žličice praška za pecivo
marmelada po želji (ja sam koristila marelicu)

Za kremu:

1 litra mlijeka
5 žlica kukuruznog škroba (gustina)
5 žlica oštrog brašna 
srž mahune vanilije
6 žlica šećera
250 g maslaca
100 g šećera u prahu
6 banana 
2,5 dl slatkog vrhnja


Za roladu: miksajte bjelanjke sa šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno prosijano sa praškom za pecivo. Smjesu istresite u lim obložen papirom za pečenje i poravnajte je. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Još vrući biskvit zamotajte u papir na kojem ste pekli roladu pa je ostavite da se ohladi. Ohlađenu roladu premažite marmeladom pa je narežite na šnitice debljine otprilike 1,5 cm.
Za kremu: odvojite 2 dl mlijeka pa ga pomiješajte sa brašnom i gustinom. U preostalih 8 dl mlijeka stavite šećer i srž mahune vanilije pa stavite na vatru i kuhajte dok ne provrije. U vruće mlijeko umiješajte smjesu mlijeka i brašna pa kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Ohladite. Pijenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu pa umiješajte i kuhanu ohlađenu kremu. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.
Slaganje torte: na tanjur na kojem ćete posluživati tortu stavite obruč za torte. Narezanu roladu prvo složite na tanjur tako da dobijete podlogu za kremu. Ostatak rolade posložite uz rub obruča za torte. Na rolade ulite polovicu kreme pa po kremu kružno posložite oguljene banane. Na banane stavite ostatak kreme. Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag pa ga nanesite na vrh torte. Sačuvajte malo šlaga kako bi mogli  ukrasiti tortu.

 Verzija za ispis





Broj komentara: 15:

  1. jako lijepa torta!
    i meni je nekako sve poremećeno od ovog produženog vikenda, ali ja to volim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh ustvari i ja volim ali kad mi je poslije toga sve naopako.

      Izbriši
  2. Famozno mi izgleda ova torta, banane obožavam... a krema je isto jakoo njamii!

    Sve pohvale Petra!

    Ugodan vikend:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Na žalost mi nismo spajali, ali ni ovako nije loše! U srijedu ja mislim da je ponedjeljak i dok pljesneš rukama gotov tjedan!
    Isto tako najviše volim rutinu a pošto su mi zadnji dani bili sve samo ne rutina nadam se da se uskoro vraćam uobičajenom ritmu.
    Torta je pravo kremasta!

    OdgovoriIzbriši
  4. krasna torta :)
    i kod nas je bila torta s bananama no nije dočekala fotkanje :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna je torta, ovaj presjek je jako lijep, a i ja kao tvoji obozavam rolate s pekmezom.

    OdgovoriIzbriši
  6. isto ovako kako opisuješ svoj produženi vikend je bio i naš! isto rođendan i isto dva puta! radila sam tortu na 3 kata da ju mogu rezati i da se svjećice mogu puhati više puta, ha, ha... naporni su ti produženi vikendi :D

    torta je odlična, djeluje jako lagano i super kremasto, baš za ove gadne iznenadne vrućine!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i samo da ti javim povratnu informaciju, ona tvoja kokos torta se polizala u roku keks, iako je za konkurenciju imala čokoladnu bombu ferrero rocher... hvala na inspiraciji!

      Izbriši
    2. Nema na čemu, baš mi je drago da Vam je bila fina.

      Izbriši
  7. Torta prelepo izgleda, baš mi se dopada. Ja volim produžene vikende, nemam problem sa njima. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. I mi pravimo jako slicnu tortu. Bas si me podsetila na nju, odavno ju nisam jela... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. ja pripadam ekipi bez produženog vikenda, ali se ne žalim, nije bilo loše! torta izgleda jako fino, no nešto nikad nisam bila sklona roladama, imam iskustva sa suhim primjercima, možda me to odbija.

    OdgovoriIzbriši
  10. torta izgleda divno, rolat tako čarobno žut, od domaćih jaja, jel? ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. torta izgleda predivno, jako volim roladu i u ovakvoj kombinaciji je neodoljiv spoj

    OdgovoriIzbriši