četvrtak, 31. svibnja 2012.

KuVarijacije-Tortica od limuna i malina


KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovan ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istoga dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi recepta.
U svibnju smo pripremali  Torticu od limuna i malina.
Obzirom da smo u sezoni jagoda ja sam umjesto malina u kremi koristila jagode. Mala je razlika u boji kreme, moja je malo svjetlija od originala. Tortom su svi oduševljeni i sigurno ću je ponovno raditi kroz kojih mjesec dana kada krene sezona malina. 


RECEPT:


BISKVIT:


5 jaja
5 žlica brašna
5 žlica šećera
pola vrećice praška za pecivo
50 g maslaca

KREMA OD LIMUNA:

250 ml mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
1 vrećica želatine + 5 žlica vode
sok 1 limuna
250 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer 


MOUSSE OD MALINA:
(ja sam koristila jagode)


300 g malina
1 vrećica želatine
4 bjelanjka
250 ml slatkog vrhnja
1 vanilin šećer
100 g šećera

ZA UKRAS:

500 ml slatkog vrhnja


Za biskvit; pećnicu zagrijte na 180 C. Kalup za tortu namastite i pobrašnite. Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Žumanjke i šećer izmiksajte i dodajte maslac narezan na listiće, dobro izradite. Dodavajte malo po malo smijese brašna. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i kuhačom ih umiješajte u smjesu sa brašnom. Smjesu iskrenite u kalup i pecite cca 15 do 20 minuta, provjerite čačkalicom. Biskvit ohladite, stavite na tanjur na kojem ćete poslužiti tortu i oko njega stavite obrub od kalupa za tortu.
Za kremu od limuna: Iscijedite sok jednog limuna. Mlijeko zakuhajte. Žumanjke i šećer pijenasto izmiksajte. Želatinu izmiješajte sa vodom pa je ostavite da nabubri 10- ak minuta. Vruće mlijeko lagano ulijte u smjesu žumanjaka uz neprestano miješanje i na kraju umiješajte limunov sok. Smjesu vratite na vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite sa vatre i ohladite. U toplu smjesu umiješajte nabubrenu želatinu pa miješajte dok se želatina sasvim ne otopi. Sasvim ohladite kremu. Slatko vrhnje sa vanilin šećerom istucite u čvrsti šlag pa mu lagano primiješajte ohlađenu kremu od limuna. Kremu istresite na biskvit oko kojeg ste stavili obruč od kalupa za torte, poravnajte i stavite u hladnjak.
Mousse od malina: Maline koje ste oprali i očistili i 50 g šećera
izmiksajte u pire štapnim mikserom ili multipraktikom. Želatinu pomiješajte sa 3 žlice pirea od malina i ostavite je da nabubri 10- ak minuta. Bjelanjke istucite na pari uz dodatak preostalih 50 g šećera, i miksajte 5 minuta na pari, maknite sa pare pa miksajte još 5 minuta. Smjesu sa želatinom također otopite na pari i dodajte preostalom pireu od malina pa dobro promiješajte. Dodajte pire sa želatinom u istučeni šlag, pomiješajte i malo po malo dodajte snijeg od bjelanjaka i sve lagano pomiješajte. Iskrenite na kremu od limuna i stavite u hladnjak na par sati. Nakon što se torta ohladila istucite 500 ml slatkog vrhnja u šlag pa ga nanesite na tortu. Ukrasite po želji.

Verzija za ispis 






33 komentara:

  1. prekrasna!
    iako sam i ja svoj glas dala ovoj tortici, na žalost nisam stigla igrati ali sigurno ću je uskoro isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  2. divna je, vjerujem da je i s jagodama odlična!

    OdgovoriIzbriši
  3. divna je! I bas mi je zao sto je i ja nisam isprobala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stigneš još, sezona malina je pred vratima.

      Izbriši
  4. Rijetko učestvujem u ovoj igri jer se uvijek radi o slatkim stvarima, a često su sastojci koje nikada ne bih koristila (želatina i slično). U svakom slučaju, torta izgleda jako lijepo i vjerujem da je kombinacija s limunom zaista fina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, a meni baš pašu slatke stvari jer mi je blog slatko orijentiran.

      Izbriši
  5. I nama se jako, jako dopala! Ja sam ju pravila sa ribizlama... :) veceras cu objaviti post.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno kremasto izgleda, ja na žalost nisam stigla da učestvujem u kuvarijacijama ali mi se recpt dopao i zabeležila sam ga za isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši
  7. malina još nema, super što si iskoristila jagode. ja sam skroz preskočila ove kuvarijacije, zaboravila. savrešno izgleda tvoja torta!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je, ali obavezno i ja ponavljam tortu kada dođu maline.

      Izbriši
  8. Baš prekrasno i nježno izgleda na presjeku

    OdgovoriIzbriši
  9. Tortica izgleda perfektno,obožavam ovakve voćne kombinacije :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da baš je prava lagana, pjenasta voćna torta.

      Izbriši
  10. Prvo svaka cast!Mislim da si jedina koja je napravila, ili jos ostali nisu objavili...)Predivno izgleda i deluje osvezavajuce!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno? Nisam baš imala ovih dana pratiti blogove. Šteta ako nitko nije isprobao baš je fina.

      Izbriši
  11. Ova torta me prosto oduševila:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlicna lagana tortica:) Divno si je napravila:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlično izgleda,na žalost nisam je pravila.

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta me oduševila.. baš mi izgleda fino, osvježavajuće i lagano.. njami!
    Od sad te pratim i na mojoj si listi blogova :)
    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlicno izgleda, volim vocne poslastice

    OdgovoriIzbriši
  16. Divna torta, presjek izgleda jako lijepo.

    OdgovoriIzbriši