ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

KuVarijacije - Uskršnji vijenac



KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovan ideja igre je da svi sudionici pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istoga dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi recepta. U travnju smo radili Uskršnji vijenac.
I da znam da kasnim ali nije da nisam stigla nego sam jednostavno zaboravila da sam radila i zadatak iz ovomjesečnih kuVarijacija. Vijenac je bio odličan, znam da će zvučati čudno ali mene malo podsjeća na štrudlu od jabuka. Jako finu štrudlu od jabuka. Što i nije neobičan komentar jer je frendica kojoj sam donijela komadić vijenca kada sam došla k njoj na kavu mislila da sam joj donijela pečenog odojka. Zaključila je to po lijepoj rumenoj boji korice.

RECEPT:
Za tijesto:

500 g brašna
7 g  suhog kvasca
100 g šećera
2.5 dcl toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca
1 žumanjak

Za punjenje:

500 g jabuka (3 kom.)
ribana korica jednog limuna
100 g mljevenih lješnjaka
80 g šećera
1 bjelanjak

Za premaz:

100 g marmelade od marelice

Rastopiti maslac u mlijeku. Smjesa ne mora biti vruća nego topla.Pomiješati brašno, kvasac i šećer te dodati jaje i mješavinu mlijeka i maslaca. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplom da se diže oko pola sata. Jabuke oguliti i očistiti a polovicu jabuka naribati na sitno a ostale izrezati na sitnije kockice.. Pomiješati ih s limunovom koricom, lješnjacima i šećerom te dodati lagano umućen bjelanjak. Dignuto tijesto podijeliti na dva dijela, i razvaljati ga na četverokute dimenzija 45x20 cm. Na svaki staviti po polovicu nadjeva te zamotati u roladu, a kraj rolade okrenuti prema dolje. Rolade zarezati odozgo 2 cm duboko po dužini, smotati oko sebe (kao da cijedite ručnik) pa međusobno u čvrst vijenac. Staviti ga  na lim za pečenje obložen papirom za pečenjem. Pokriti ga folijom, peći oko 20 minuta na 200°C, zatim skinuti foliju pa peći još 20 minuta. Ostaviti još 15 minuta u isključenoj pećnici.Premazati ga zagrijanom marmeladom od marelica i ukrasiti po želji.

 Verzija za ispis

Broj komentara: 14:

  1. Dobra ti je ova prijateljica!!!
    Pa da, naravno da je to neka vrst štrudle s jabukom i lješnjacima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da baš mi je dobra, odojak ne. Vrištala sam od smijeha kad mi je rekla.

      Izbriši
  2. Da pečeni odojak, baš sam se nasmijala. Kod tebe je vijenac bogato nadjeven jabukama pa možda zato i podsjeća na štrudlu. Kod mene je bio samo prošaran pa je nadjev bio nadopuna slatkom kruhu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ja sam malo bogatije filala jabukama jer sam imala doma nešto smežuranih jabuka koje nitko neće ni pipnuti pa sam ih sve ubacila u vijenac.

      Izbriši
  3. Prekrasno izgleda, vrijedilo bi ga probati! Sastojci mi se jakoo sviđaju!

    Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni sliči na jako bogatu i finu štrudlu a fora mi je i tvoja frendica i njena usporedba.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zao mi je sto nisam stigla napraviti ovaj venac, mada recept imam odstampan... Doci ce na red.

    OdgovoriIzbriši
  6. I meni je žao što nisam stigla. Ovaj tvoj baš deluje fino. Volim što je punjenje bogato. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. da pečeni odojak!!!!ha ha haaaaaaaa

    OdgovoriIzbriši
  8. baš bogati vijenac, odlično izgleda! imaš malu nagradu na mom blogu ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. aaaaa, da pečeni odojak :lol
    fino izgleda :)

    OdgovoriIzbriši