ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Kolač od jagoda i šlaga

Jako volim ovo doba godine kada zamirišu prve domaće jagode. Ne volim one španjolske velike kao naslikane a ustvari vodenaste i bezokusne. Jagode kupujem samo kod jednog "stričeka". On se pojavljuje svake godine sa prvim domaćim jagodama a kada jagoda više nema nema ni njega.
 Izrazito sam uporna, pa kuham skoro pa isključivo sa sezonskim namirnicama, tako da svoje ukućane trenutno "mučim" jagodama. Jedemo ih u kolačima smoothijima a za vikend planiram skuhati i pekmez. Za mene nema ništa finije od namirnice koja je na vrhuncu sezone. 
 Ovaj recept sam posudila od Torteline i oduševljena sam njime. Tučeno slatko vrhnje kao zamjena za maslac u ovom kolaču izvrsno funkcionira. Dobijete sočan kolač koji je prozračniji nego da ste koristili maslac. Recept je identičan originalu samo sam napisala uvećane količine sastojaka jer sam ga pekla u onom limu koji dobijete sa pećnicom.

RECEPT:

375 slatkog vrhnja
6 jaja
350 g šećera
2 vanilin šećera
450 g brašna
3 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
4 žlice kakaa
300 g jagoda

Uključiti pećnicu i zagrijati je na 180 C. Jagode oprati, očistiti i nasjeckati na sitnije kockice pa ih ostaviti da se ocijede. Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag. U drugoj posudi pjenasto izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno, prašak za pecivo i sol. Na kraju dodati šlag i kratko izmiksati. Podijeliti tijesto na dva djela a zatim u jednu polovicu dodati kakao. U prethodno namašćen i pobrašnjen lim istresti prvo tamno tijesto, rasporediti nasjeckane jagode a na njih staviti još i svijetlo tijesto. Peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Prije posluživanja narezati po želji i posipati šećerom u prahu. 

 Verzija za ispis

33 komentara:

  1. Nekoliko puta sam bezuspješno komentirala, nešto nije bilo u redu s mojim pretraživačem, pretpostavljam. Zato samo kratko: moja je mama često radila ovakve kolače, ali ja ih nikako nisam voljela. Pojma nemam zašto jer su, objektivno, odlični. Baš kao i ovaj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ti se sredio pretraživač. svi mi imamo neke stvari koje neobjašnjivo volimo ili ne volimo. To je tako u životu.

      Izbriši
  2. Ajme mljac! Bas je po mome ukusu, volim biskvite vise od krema i ako se uspijem dici iz kreveta danas (ovo vrijeme me ubija) danas ga pecem!! :D

    OdgovoriIzbriši
  3. sjajno izgleda. da, i ja iz istih razloga volim ovaj dio godine.
    jagode su stalno nam na tapeti :lol

    OdgovoriIzbriši
  4. slažem se s tobom što se jagoda tiče. super izgleda ovaj kolač!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jagode volim u kolačima, ali nikad ih nisam koristila u ovakvom receptu. Na takav način radim kolače s trešnjama, ali mislim da je i s jagodama super

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, uobičajno je tako nešto raditi sa trešnjama ili višnjama ali brobaj stvarno je fino sa jagodama.

      Izbriši
  6. jagode toliko volim da rijetko stignu u neku slasticu, sve ih pojedem :) rijetko ih kupim, imam ih na vrtu, malo ali takvih za kupiti nema
    kolač je izvrstan, dugo nisam voljela ovakve kolače, ali s vremenom sam ih počela sve više jesti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh kako ti zavidim na domaćim jagodama iz vrta, baš si sretnica.

      Izbriši
  7. Ovde jagode malo kasne, zapravo mogu se vec naci one iz plastenika ali su jos uvek previse skupe, jedva cekam da stignu one prave domace, cak sam posadila par sadnica u zardinjere, pa valjda ce biti za jedan kolacic... svidja mi se ova verzija u dve boje, sigurno bi bilo fino napraviti i sa drugim vocem kako bude stizalo.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno bi se maline, kupine ili trešnje izvrsno uklopile.

      Izbriši
  8. I mi se "davimo" u jagodama posljednjih dana, i Tortelinin recept sam već bila zapazila, i namjeravam ga i ja isprobati! U tvojoj izvedbi odlično izgleda!! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Probaj ga napraviti, ne oduzima puno vremena a plane u sekundama.

      Izbriši
  9. baš fino,a pogotovo sad kad je sezona jagoda.ako ti nije problem ukloni provjeru riječi,namučimo se svi dok odgonetnemo što piše,a onda neka i odustanemo od komentara kad nemožemo pogoditi riječi.pozz.ja već tri puta pokušavam komentar,sad ću valjda uspjeti skužiti riječi.

    OdgovoriIzbriši
  10. Mislim da sam uspjela ukloniti provjeru rijeći. I mene to zna smetati na drugim blogovima ali pretpostavljam da je to neki vid zaštite od neumijesnih komentara.

    OdgovoriIzbriši
  11. jako mi se sviđa i recept i tvoja izvedba!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno izgleda. Moraću ga isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  13. Divno, Petra, jako mi se svidja i sigurno ce biti isproban, volim ovakve stvari.

    OdgovoriIzbriši
  14. slikom me podsjetilo na dunavske valove!!krasne su kocke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad kad si spomenula, i mene podsjeće na dunavske valove.

      Izbriši
  15. Predivan je kolac. Bas mi je zanimljivo sto slatka pavlaka ide u testo. Probacu jednom... :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Obozavam jagode, a ovaj kolac zaista odlicno izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Bas mi je drago da je i kod vas dobro prosao, ja ga pravim svaki cas :) Planiram ovih dana da ga isprobam u obliku muffinsa i prelijem slojem cokolade, javicu kako je ispalo ;)
    Saljem ti veliki pozdrav sa severa

    OdgovoriIzbriši